Οι Μεξικανοί γιόρτασαν την «Ημέρα των νεκρών» και ήμασταν εκεί -Ολα όσα έγιναν στην πιο αλλόκοτη γιορτή στην πόλη[εικόνες]

Οι Αμερικανοί αυτές τις ημέρες γιορτάζουν το Halloween. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Οι Μεξικανοί ξεσαλώνουν επίσης, γιορτάζοντας την ίδια περίοδο «Την ημέρα των νεκρών», από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, μια γιορτή, μάλιστα, οπυ έχει κηρυχτεί και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO. Η ημέρα αυτή τιμήθηκε και στην Αθήνα, με μία εντυπωσιακή γιορτή.

Το κέντρο ισπανικών γλωσσών Abanico διοργάνωσε για 13 χρονιά τη γιορτή με σκοπό να μυήσει σε αυτή τη γιορτή που τιμούν κάθε χρόνο με τόση λαχτάρα οι Μεξικανοί, και τους Αθηναίους.  Σε μια από τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν ήταν παρόν και το iefimerida, μέσω της Ινώς Κλώσση! Η Ινώ την Παρασκευή και το Σάββατο συμμετείχε στη γιορτή για την «Ημέρα των Νεκρών» στο καφέ Αλικο στο Ψυρρή και με τις φωτογραφίες της αλλά και τις περιγραφές της μας μετέφερε το κλίμα της γιορτής: Μεταμφιεσμένοι, υποδέχονται τους Αθηναίους στο χώρο, με χορούς, τοπικά εδέσματα και γλυκίσματα. «Ολοι και όλοι τους 500, οι περισσότεροι ερωτικοί μετανάστες στην Ελλάδα τιμούν την τόσο σημαντική ημέρα για εκείνους, μαζί με όλους εμάς τους υπολοίπους». Το τελετουργικό έχει ως εξής: «Ποιήματα, μεξικάνικοι χοροί, μάσκες, γιατί τις μάσκες σε αυτή τη γιορτή τις φτιάχνουν μόνοι τους οι συμμετέχοντες αφού αποτελεί σήμα κατατεθέν της ”Ημέρας των Νεκρών” και στο τέλος η τρελή παρέλαση στους δρόμους του Ψυρρή!». 

Οι Μεξικανοί πιστεύουν ότι το τριήμερο αυτό της γιορτής, επιστρέφουν οι ψυχές των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, για να επισκεφτούν τους δικούς τους. Ο εορτασμός αυτής της μέρας απαιτεί αφοσίωση και πολύ μεράκι. Η μεξικανική αντίληψη για το θάνατο συνδυάζει το σεβασμό και τη στοργή για τους αποθανόντες αλλά, συγχρόνως, και μια φοβερή αίσθηση του χιούμορ, που φτάνει μέχρι και τη σάτιρα. Αλλωστε αυτή είναι και η ιδιαιτερότητά της. Οι Μεξικανοί δεν θυμούνται τους νεκρούς τους πενθώντας τους, αλλά ως ένα  χαρμόσυνο γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίζεται με χιούμορ, στα όρια της σάτιρας, όπως τονίζει ο Φερνάντο Σαντόβαλ Φλόρες, πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα. 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Ινώ Κλώσση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ