Μια μέρα, όταν αποκτήσω γιο…

Μια μέρα, όταν αποκτήσω γιο, θα προσπαθήσω να κάνω το αντίθετο από ό,τι κάνουν όλοι άλλοι. Από την ηλικία των 3 θα αρχίσω να του λέω “Αγάπη μου! Δεν χρειάζεται να γίνεις μηχανικός. Δεν χρειάζεται να γίνεις δικηγόρος.

Δεν έχει καμία σημασία τι θα γίνεις, όταν μεγαλώσεις. Θέλεις να γίνεις παθολόγος; Τέλεια! Θέλεις να γίνεις ποδοσφαιριστής; Κάν’το! Θέλεις να γίνεις κλόουν; Μα τι τέλεια επιλογή!”

Και μετά στα τριακοστά του γενέθλια θα έρθει λαχανιασμένος και ιδρωμένος και θα μου πει: “Μαμά, είμαι 30 χρονών και είμαι κλόουν. Αυτή την ζωή ήθελες για μένα; Τι σκεφτόσουν, όταν μου έλεγες, ότι η μόρφωση δεν είναι απαραίτητη; Ποια είναι δικαιολογία σου που με άφηνες να παίζω με τους φίλους μου, αντί να με βάλεις να κάνω τα μαθήματά μου;

Και θα του απαντήσω: “Αγάπη μου, εγώ απλώς προσπαθούσα να είμαι προσεκτική. Δεν ήθελα να σε πιέσω για τίποτα. Είδα, ότι δεν είχε κλίση στα μαθηματικά. Αντίθετα, σου άρεσε πάρα πολύ να παίζεις με μικρότερα παιδιά.”

Σε αυτό θα μου απαντήσει: “Μα εγώ δεν ήξερα. Ήμουν ένα μικρό παιδί. Δεν ήμουν σε θέση να αποφασίσω τίποτα. Αλλά, εσύ; Εσύ μου κατέστρεψες την ζωή.”

Μετά θα σηκωθώ και θα του πω: “Άκουσε, παιδί μου. Υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και αυτοί που τους αρέσει να κατηγορούν τους άλλους. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό, είσαι χαζός!”

Ή μπορεί να συμβεί αυτό: Μια μέρα, όταν αποκτήσω γιο, θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι. Από την ηλικία των τριών θα αρχίσω να του λέω “Μην είσαι χαζός. Κάνε τα μαθήματά σου. Πρέπει να σκεφτείς το μέλλον σου.”

Και μετά στα τριακοστά του γενέθλια θα έρθει και θα μου πει: “Μαμά, είμαι 30 ετών και δουλεύω σε ένα γραφείο 20 ώρες την ημέρα, χωρίς να έχω οικογένεια. Τι σκεφτόσουν, όταν μου έλεγες, ότι μια καλή δουλειά θα με κάνει ευτυχισμένο; Τι προσπαθούσες να καταφέρεις, όταν με ανάγκαζες να διαβάσω;”

Και θα του απαντήσω: “Αγάπη μου, απλά ήθελα να έχεις μια καλή μόρφωση. Ήθελα να είμαι σίγουρη, ότι θα έχεις πολλές επιλογές, όταν μεγαλώσεις.”

Θα μου απαντήσει: “Για ποιες επιλογές μου λες, όταν είμαι τόσο δυστυχισμένος. Περνάω δίπλα από τους κλόουν και τους ζηλεύω. Είναι πολύ χαρούμενοι. Θα ήθελα πολύ να είμαι στην θέση τους, αλλά εσύ μου κατέστρεψες την ζωή.”

Ύστερα, θα σηκωθώ και θα του πω: “Άκουσε, γιε μου. Υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: εκείνοι που ζουν την ζωή τους και εκείνοι που περνάνε την ζωή τους, κάνοντας παράπονα. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό, τότε είσαι χαζός.”

Βέβαια, θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά: Κάποια μέρα, όταν αποκτήσω γιο, θα προσπαθήσω να τα κάνω όλα με τον εύκολο τρόπο. Όταν γίνει 3 ετών θα του λέω συνέχεια: “Δεν είμαι εδώ για να σου λέω συνέχεια τι να κάνεις. Είμαι εδώ για να σε αγαπώ. Αν θέλεις κάποια συμβουλή, ρώτα με. Δεν θέλω να είμαι εγώ αυτή που παίρνει τις τελικές αποφάσεις.”

Στα τριακοστά του γενέθλια θα έρθει και θα μου πει: “Μαμά, έγινα 30 ετών. Από τότε που ήμουν μικρό παιδί προσπαθούσα να τραβήξω την προσοχή σου. Σου αφιέρωσα 10 ταινίες και σου έγραψα βιβλίο. Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να είναι σημαντικό για σένα. Γιατί απέφευγες πάντα να εκφράζεις την άποψή σου; Γιατί μου έλεγες πάντα να πάω να ρωτήσω τον μπαμπά;”

Και εγώ θα απαντήσω: “Γλυκέ μου, δεν ήθελα να πάρω αποφάσεις για σένα. Απλά προσπαθούσα να είμαι εκεί και να δώσω την αγάπη μου. Όσο για τις συμβουλές, ο μπαμπάς σου είναι πολύ καλύτερος σε αυτά τα πράγματα.

Σε αυτό θα μου απαντήσει: “Μα τι να μου κάνουν οι συμβουλές του μπαμπά, όταν εγώ ήθελα να ακούσω την δική σου γνώμη;” Όλη μου την ζωή προσπαθούσα να τραβήξω την προσοχή σου. Θα έδινα τα πάντα για να μάθω τι σκέφτεσαι για μένα έστω και για μια φορά. Η σιωπή σου μου έχει καταστρέψει την ζωή.”

Τότε, θα σηκωθώ και θα του απαντήσω: “Άκουσε, αγόpι μου. Υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: εκείνοι που ζουν την ζωή τους και εκείνοι που πάντα περιμένουν κάτι να συμβεί. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό, είσαι χαζός.”

Οι παραπάνω ιστορίες είναι ένα καλό παράδειγμα ενάντια στην τελειομανία της κάθε μητέρας. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθεί κάποιος να είναι ο τέλειος γονιός, τα παιδιά πάντα θα έχουν ένα δυο πράγματα για πουν στον ψυχολόγο τους.

Πηγή: tilestwra.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ