Μετά το εμβόλιο, χάπι: Το αντικορονοϊκό χάπι 2 σε 1 της Pfizer για ασθενείς και για όσους μένουν μαζί τους

Για το νέο χάπι που ετοιμάζει η Pfizer, μίλησε σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής Άλμπερτ Μπουρλά, το οποίο εξήγησε πως είναι κατάλληλο όχι μόνο για όσους νοσούν αλλά και για όσους μένουν μαζί με τους νοσούντες στο σπίτι.

Ειδικότερα, τρεις διαφορετικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για το χάπι που ετοιμάζει η Pfizer για τον κορονοϊό.

Παράλληλα με τη διάθεση εμβολίων, η εταιρία μελετάει τις εναλλακτικές, ώστε οι θεραπείες που ήδη παρέχονται προς τους ασθενείς, και μέχρι στιγμής είναι αποκλειστικά ενέσιμες, δηλαδή παρέχονται μέσα στο νοσοκομείο, να είναι προσβάσιμες στους πολίτες και από το σπίτι τους με φάρμακο από το στόμα.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα γνωρίζουμε για την αποτελεσματικότητά του και ποιες περιπτώσεις ασθενών αφορά ο ίδιος απάντησε: «Παρά την πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως, συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι νοσούν από τον κορονοϊό. Συνεχίζουμε να έχουμε αρκετές εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και νοσοκομειακούς θανάτους. Υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες όμως είναι ενέσιμες, δηλαδή πρέπει να μπεις στο νοσοκομείο για να τις λάβεις, γι’ αυτό το λόγο στοχεύουμε σε μια θεραπεία που θα είναι από το στόμα, ώστε να μπορεί να τη λάβει κάποιος στο σπίτι του.

«Θα γνωρίζουμε μέχρι τέλος του έτους αν οι δοκιμές φέρουν αποτελέσματα»

Αυτή τη στιγμή γίνονται τρεις διαφορετικές δοκιμές για τρεις διαφορετικές καταστάσεις και βρίσκονται στην τρίτη φάση. Εχουμε ασθενείς που νοσούν με βαριά συμπτώματα αλλά και άτομα που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει μόλις νοσήσει. Εξετάζουμε το γεγονός να λαμβάνει το χάπι όχι μόνο ο ασθενής αλλά και αυτός που ζει στο ίδιο σπίτι μαζί του. Και μελετάμε αν μια τέτοια ενέργεια θα προφυλάξει από την περαιτέρω μετάδοση της ασθένειας. Μέχρι το τέλος του έτους θα γνωρίζουμε αν οι δοκιμές τις οποίες διενεργούμε είναι αποτελεσματικές».

Επίσης, ερωτηθείς για την τρίτη δόση εμβολιασμού αν θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό τόνισε ότι στην ουσία είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει η κάθε χώρα ξεχωριστά τονίζοντας ότι είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες και η τρίτη δόση.

Σχετικά με το σενάριο ετήσιων «αναμνηστικών» δόσεων ισχυρίστηκε ότι είναι πολύ νωρίς. «Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως, ναι, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μετά την τρίτη δόση θα έχουμε ανοσία, η οποία θα διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Στη συνέχεια θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ετήσιους «αναμνηστικούς» εμβολιασμούς, όπως ακριβώς γίνεται και με τη γρίπη».

Μεταλλάξεις

Σχετικά με τις μεταλλάξεις τόνισε ότι τα εμβόλια είναι κατάλληλα για όλες και ότι αν χρειαστεί χάρτη στην τεχνολογία mRNA μπορεί να παρασκευαστεί και νέο εμβόλιο για νέες μεταλλάξεις. Όπως είπε: «Παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη των νέων στελεχών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα που να εκφεύγει από τις δυνατότητες του εμβολίου. Είναι πιθανόν, όμως, ότι κάποια στιγμή θα παρουσιαστεί ένα στέλεχος ισχυρότερο του εμβολίου. Εχουμε όμως τη δυνατότητα αντιμετώπισης μέσω μιας διαδικασίας, εντός 100 ημερών. Η τεχνολογία mRNA προσφέρει το πλεονέκτημα να παράγουμε ένα νέο εμβόλιο αντικαθιστώντας έναν κωδικό»

Τέλος, για την επιστροφή στην κανονικότητα είπε: «Ηταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, πολλοί θρήνησαν θύματα, αλλά εγώ παραμένω αισιόδοξος ότι θα το ξεπεράσουμε γιατί έχουμε πολύ δυνατά επιστημονικά όπλα, τα οποία δεν ελπίζαμε από την αρχή ότι θα ήταν τόσο δυνατά. Προσβλέπαμε ότι θα έχουν αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 70%, τελικά όμως είχαμε πάνω από 90%. Εχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε μέσα στους επόμενους 9-12 μήνες, εφόσον προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, να έχουμε επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Στον δυτικό κόσμο ακόμα και εντός των επόμενων έξι μηνών και στον υπόλοιπο κόσμο εντός 9 με 12 μηνών».

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ