Μετακίνηση 6: Πόσο πρέπει να περπατάς καθημερινά για να αδυνατίσεις τις μέρες του lockdown

Γυμναστική

Η απώλεια κιλών στην καραντίνα μπορεί ν’ ακούγεται σαν κάτι ανέφικτο, αλλά μπορεί να επιτευχθεί με το περπάτημα, στέλνοντας τον κωδικό 6 με sms στο 13033.

Απώλεια κιλών στην καραντίνα: Τα οφέλη από το περπάτημα είναι τεράστια

Είναι λογικό τώρα με την καραντίνα, οπότε μένουμε πολλές ώρες της ημέρας στο σπίτι, να είμαστε πιο επιρρεπείς στο φαγητό και τις ατασθαλίες. Για να μην βγούμε όμως δέκα κιλά παραπάνω μετά την λήξη του δεύτερου lockdown, καλό είναι να βάλουμε λίγη άσκηση στην καθημερινότητά μας, εκμεταλλευόμενοι τη Μετακίνηση 6. Τα οφέλη από το περπάτημα είναι τεράστια, ενώ θα εκπλαγείτε από το γεγονός ότι μπορείτε να χάσετε κιλά απλώς και μόνο περπατώντας.

Απώλεια κιλών στην καραντίνα: Όσο περισσότερα βήματα κάνεις, τόσο πιο υγιής θα είσαι

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, τριάντα λεπτά περπάτημα τη μέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, υψηλής πίεσης και κατάθλιψης. Μάλιστα, όσα περισσότερα βήματα κάνει κανείς, τόσο πιο πιθανό να έχει υγιές βάρος.

Απώλεια κιλών στην καραντίνα: Πόσες θερμίδες χάνουμε περπατώντας

Η άσκηση αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό κι έτσι, βοηθά στον έλεγχο ή την απώλεια βάρους. Αναρωτιέστε πόσες θερμίδες καίμε περπατώντας;

«Αργό περπάτημα (3,2 χλμ. την ώρα) : 216 θερμίδες την ώρα.

Γρήγορο περπάτημα (6,4 χλμ. την ώρα) : 408 θερμίδες την ώρα.

Τζόκιν (8 χλμ. την ώρα) : 762 θερμίδες την ώρα.

Τρέξιμο (12 χλμ. την ώρα) : 930 θερμίδες την ώρα.

Οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν άτομα με βάρος περί τα ογδόντα κιλά. Αν είστε πιο αδύνατοι θα καίτε λιγότερες θερμίδες κι αν είστε βαρύτεροι θα καίτε περισσότερες.

Απώλεια κιλών στην καραντίνα: Η σωστή στάση σώματος καταλυτικός παράγοντας στο περπάτημα

Η σωστή στάση σώματος κάνει το περπάτημα πιο ξεκούραστο και άρα περισσότερο αποτελεσματικό για τον σκοπό μας. Το μυστικό είναι να στεκόμαστε ίσια, να κάνουμε μεγάλα βήματα βάζοντας δύναμη στην φτέρνα και να κουνάμε τα χέρια μπρος πίσω. Αν θέλουμε να γυμνάσουμε περισσότερους μυς είναι σημαντικό να σφίγγουμε τους γλουτούς και την κοιλιά.

Μετακίνηση 6: Πόσο πρέπει να περπατάς καθημερινά για να αδυνατίσεις τις μέρες του lockdown - Εικόνα 1

Απώλεια κιλών στην καραντίνα: Πόσες μέρες την εβδομάδα πρέπει να περπατάτε

Εάν είστε αρχάριοι, ξεκινήστε περπατώντας 3 φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 15-20 λεπτά. Αυξήστε σταδιακά τη συχνότητα και τη διάρκεια των περιπάτων σας, μέχρι να φτάσετε τα 30-60 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Για να παραμείνει η διαδικασία ευχάριστη, επιλέξτε τις βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, με το σκύλο ή χωρίς και κάνοντας διαφορετικές διαδρομές.

Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα μειώνει το στρες και κάνει καλό στο αναπνευστικό.

Όταν ασκούμαστε, οι πνεύμονες ενεργοποιούνται, φέρνοντας οξυγόνο στο σώμα για να το ενισχύσουν με ενέργεια και απομακρύνοντας το διοξείδιο του άνθρακα. Η καρδιά, τέλος, διοχετεύει το οξυγόνο που παράγεται στους μύες που «δουλεύουν».

Θα έχετε ακούσει για τις ενδορφίνες: είναι φυσικές αναλγητικές ουσίες που εκκρίνονται απ’ τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και λειτουργούν ευεργετικά για τον οργανισμό. Μειώνουν το στρες, περιορίζουν τον εκνευρισμό, αυξάνουν την αντοχή στον πόνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ