Μόλις 396 αστυνομικούς διέθεσαν χώρες ΕΕ για την Ελλάδα -Το αίτημα ήταν για 1.500

Μόλις 396 αστυνομικούς από τους 1.500 που ζήτησε το FRONTEX έχουν διαθέσει μέχρι τώρα τα κράτη μέλη της Ε.Ε αλλά χώρες που είναι συνδεδεμένες με τον χώρο Σένγκεν -Ισλανδία, Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν -σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

«Κατόπιν της έκκλησης που είχε απευθύνει ο FRONTEX την Παρασκευή οι χώρες μέλη προσέφεραν μέχρι στιγμής 396 αστυνομικούς από τους 1.500 που είχαν ζητηθεί. Ο FRONTEX έχει επίσης δεχθεί προσφορές που φέρνουν στους 47 τους ειδικούς στην επανεισδοχή (προσφύγων και μεταναστών) από τους 50 που είχε ζητήσει ο Οργανισμός», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Φαμπρίς Λεγκερί, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βαρσοβία.

«Προτρέπω τις άλλες χώρες μέλη να στείλουν ακόμη περισσότερους αστυνομικούς, για να υποστηρίξουμε την επανεισδοχή από την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επέμεινε ο ίδιος.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του FRONTEX, την Εύα Μονκιούρ, το προσωπικό αυτό είναι μέρος των 4.000 Ευρωπαίων δημόσιων λειτουργών που προβλέπεται να κινητοποιηθούν για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία συνήφθη την περασμένη εβδομάδα και τυπικά τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο FRONTEX μπορεί να επαναπροωθεί πρόσωπα μόνο αφού οι ελληνικές αρχές έχουν αναλύσει επιμελώς κάθε περίπτωση (πρόσφυγα ή μετανάστη) και έχει λάβει την οριστική απόφαση να γίνει επαναπροώθηση», ανέφερε ακόμη ο Λεγκερί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λεγκερί είχε αποφασίσει να παρατείνει ως την 31η Μαΐου την επιχείρηση Ποσειδών. Δεκατρία πλοία, δύο ελικόπτερα και 734 υπάλληλοι του FRONTEX συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου.

 

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ