Η μοναδική θάλασσα στον κόσμο που δεν έχει στεριά!

Έχετε φανταστεί ποτέ μια θάλασσα χωρίς παραλία; Κι όμως η Θάλασσα των Σαργασσών είναι η μόνη στη γη χωρίς ακτογραμμή, μια θάλασσα χωρίς ακτές. Αυτή η παράξενη και μοναδική δημιουργία της φύσης βρίσκεται στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και περιβάλλεται από ωκεάνια ρεύματα.

Η μοναδική θάλασσα στον κόσμο που δεν έχει στεριά! - Εικόνα 2

Στα Δυτικά το όριό της καθορίζεται από το Ρεύμα του Κόλπου, στα Βόρεια από το Βορειοατλαντικό ρεύμα, Ανατολικά από το Ρεύμα των Καναρίων και Νότια από το Ισημερινό ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού. Το νησί των Βερμούδων βρίσκεται στη δυτική πλευρά της. Παρόλο που η θάλασσα περιβάλλεται από τέτοια ισχυρά ρεύματα, χαρακτηρίζεται από την υπερβολική νηνεμία της αλλά και από τη διαύγεια των νερών της που φτάνει σε 200 μέτρα βάθος. Σε αντίθεση με το κρύο κλίμα του Βόρειου Ατλαντικού, η θάλασσα είναι περιέργως πολύ ζεστή.

Η μοναδική θάλασσα στον κόσμο που δεν έχει στεριά! - Εικόνα 3

Πυκνά φύκια καλύπτουν την επιφάνειά της, ενώ οφείλει την ονομασία της στο είδος φυκών Sargassum. Ο Κολόμβος ανακάλυψε αυτή την παραδοξότητα της εν λόγω θάλασσας, αφού όταν είδε τα φύκια σκέφτηκε ότι ήταν κοντά στις ακτές ενώ ήταν εκατοντάδες μίλια μακριά.

Η μοναδική θάλασσα στον κόσμο που δεν έχει στεριά! - Εικόνα 4 Η μοναδική θάλασσα στον κόσμο που δεν έχει στεριά! - Εικόνα 5

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ