Η μονή που χτίστηκε βασισμένη πάνω σε διάφορους αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς

διάφορα
Εκκλησία
Θρησκεία

Η τελευταία χρονολογικά εκκλησία που χτίστηκε στο Μυστρά αποτελεί και ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της καστροπολιτείας. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Παντάνασσας, τη μοναδική εν λειτουργία μονή του Μυστρά, η οποία είναι ιδρυμένη το 1428 από τον Ιωάννη Φραγκόπουλο, γόνο σπουδαίας οικογένειας της Κωνσταντινούπολης.

Βρίσκεται κάτω ακριβώς από τα τείχη της Επάνω Πόλης, ενώ κατέχει περίοπτη θέση στην ανατολική πλαγιά του λόφου και την καστροπολιτεία του Μυστρά γενικότερα. Το αξιοθαύμαστα με τη συγκεκριμένη μονή είναι το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική της περιλαμβάνει διάφορους πειραματισμούς εκείνης της εποχής -ο ναός της αποτελεί το μοναδικό κτίσμα στο Μυστρά με τις πιο έντονες δυτικές επιρροές-, με το αποτέλεσμα, αδιαμφισβήτητα, να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Το Καθολικό της μονής αποτελεί το τελευταίο μεγάλο βυζαντινό εκκλησιαστικό έργο στην καστροπολιτεία του Μυστρά, ενώ από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της ο εσωτερικός της χώρος με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες και το δάπεδο από χρωματιστά μάρμαρα.

Σημαντικά σημεία, επίσης, της μονής αποτελούν οι ανοιχτές στοές του κτίσματος, η εξωτερική ανάγλυφη διακόσμηση -εξαιρετικό δείγμα παντρέματος βυζαντινών και δυτικών στοιχείων-, οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού με τα έντονα χρώματα και την κίνηση που τις διακρίνει, καθώς και το εντυπωσιακό τετραώροφο καμπαναριό.

Η μονή που χτίστηκε βασισμένη πάνω σε διάφορους αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς - Εικόνα 2

Η μονή που χτίστηκε βασισμένη πάνω σε διάφορους αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς - Εικόνα 4

Η μονή που χτίστηκε βασισμένη πάνω σε διάφορους αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς - Εικόνα 6

Η μονή που χτίστηκε βασισμένη πάνω σε διάφορους αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς - Εικόνα 8

Η μονή που χτίστηκε βασισμένη πάνω σε διάφορους αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς - Εικόνα 10

Η μονή που χτίστηκε βασισμένη πάνω σε διάφορους αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς - Εικόνα 12

Η μονή που χτίστηκε βασισμένη πάνω σε διάφορους αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς - Εικόνα 14

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ