Η μονομαχία Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη γυρίζει σελίδα στη ΝΔ και στη χώρα

Οι 404.000 νεοδημοκράτες που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου με τη συμμετοχή τους στον πρώτο γύρο της 20ής Δεκεμβρίου, καλούνται να επιλέξουν τον καταλληλότερο ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα μετατρέψει τη ΝΔ σε αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική δύναμη και θα την θέσει σε τροχιά εξουσίαςΚαινούργια σελίδα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και συνολικά για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ανοίγει η μονομαχία ανάμεσα στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διεκδίκηση της αρχηγίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τερματίζει μια μακρά και επίπονη προεκλογική περίοδο με έντονες περιπλοκές πολιτικής αβεβαιότητας.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, που θυμίζει άνοιξη, οι 404.000 νεοδημοκράτες που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου με τη συμμετοχή τους στον πρώτο γύρο της 20ής Δεκεμβρίου, προσέρχονται –από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ- στις 1290 κάλπες για να επιλέξουν εκείνον που τους έπεισε περισσότερο ότι, εκτός από ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος πρωθυπουργός που θα θέσει τη ΝΔ σε τροχιά εξουσίας, μετατρέποντάς την σε αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική δύναμη.

Παρόλο που οι δύο μονομάχοι προέρχονται από την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση, καθώς παραδοσιακά, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης, υπήρξαν θιασώτες του ανοίγματος της ΝΔ προς το Κέντρο, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διαπιστώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κεντροδεξιάς: την ανάγκη και τον βαθμό αν ανανέωσης, την αποτίμηση της προηγούμενης τελευταίας κυβερνητικής περιόδου με πρωθυπουργό τον Αντώνη σαμαρά, καθώς και την αντιπολιτευτική τακτική.

Στο κυρίαρχο ζήτημα, πάντως, που ήταν η αντιμετώπιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι πιθανότητες συνεργασίας, οι δύο υποψήφιοι μάλλον συνέκλιναν το τελευταίο διάστημα, αποκλείοντας αμφότεροι κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με το προβάδισμα των 11,3 μονάδων του πρώτου γύρου (39,8% έναντι 28,5%), την αμέριστη στήριξη της «καραμανλικής» πτέρυγας και έχοντας την πλειονότητα των «επώνυμων» στελεχών στο πλευρό του, ο τέως πρόεδρος κ. Μεϊμαράκης μπήκε ως φαβορί στην τελική ευθεία της κούρσας. Από την πλευρά του, όμως, ο κ. Μητσοτάκης που έπεσε μέσα στις προβλέψεις που έκανε στον πρώτο γύρο, επιμένει ότι είναι το αουτσάιντερ που θα αποτελέσει και πάλι την έκπληξη της αναμέτρησης, έχοντας τη θερμή συμπαράσταση του Άδωνη Γεωργιάδη και ευελπιστώντας να λειτουργήσει υπέρ του η «μετρημένη ουδετερότητα» του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Τις τελευταίες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες τα επιτελεία των δύο μονομάχων αναδύθηκαν σε μια έντονη «πόρτα – πόρτα» κινητοποίηση με τηλεφωνήματα και κάθε άλλου είδους επαφές με τους ψηφοφόρους που αυτοί τη φορά είναι συγκεκριμένοι. Στο στόχαστρο των συνεργατών των δύο υποψηφίων τέθηκαν οι 128.000 χιλιάδες ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους κυρίους Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα και όντας σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος αποτελούν τους ρυθμιστές της αναμέτρησης, κατ΄ αρχήν με τη συμμετοχή τους, αλλά, κυρίως, με την επιλογή την οποία θα κάνουν μπροστά στην κάλπη.

Στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε, μέσω twitter, μήνυμα στους ψηφοφόρους με έμφαση στον ενωτικό χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην υποψηφιότητά του. Ο τέως πρόεδρος σημείωσε ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Η Ν.Δ. είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο».

«Θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες, ανεξαρτήτως της προτίμησης τους στον πρώτο γύρο και να τους ζητήσω να συμμετέχουν στην αυριανή εκλογή», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης. «Από Δευτέρα χτίζουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά που σύντομα θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. Ενώ πρόσθεσε ότι «μετά από 3,5 μήνες προεκλογικού αγώνα είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την αυριανή νίκη», καθώς «χιλιάδες πολίτες ανακάλυψαν πάλι μια ελπίδα για ένα διαφορετικό είδος πολιτικής». Και κατέληξε: «Αυτό δεν πρέπει να χάσουμε ως ΝΔ».
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ