Μουζάλας: Θέσαμε θέμα δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω προσφυγικού

Επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους δανειστές να χαλαρώσουν οι αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί ως αντιστάθμισμα για το βάρος που σηκώνει λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «η άλλη πλευρά ακούει», αλλά δεν γνωρίζει πώς θα καταλήξουν οι σχετικές συζητήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο της η Die Welt την Τρίτη, παρατηρούσε πως «οι πρόσφυγες είναι το νέο μέσο πίεσης του Αλέξη Τσίπρα» καθώς και ότι η όξυνση της προσφυγικής κρίσης δίνει περιθώρια ευελιξίας και πολιτικής διαπραγμάτευσης στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της μίνι-συνόδου κορυφής όπου η Αθήνα συμφώνησε να δημιουργήσει 50.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας ήταν «καλό, υπό τις παρούσες συνθήκες, και με δεδομένες τις πιέσεις που δέχτηκε η χώρα μας».
Επικαλέστηκε το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά απέκρουσε την ιδέα δημιουργίας ενός προσφυγικού στρατοπέδου 50.000 έως 60.000 στην Αττική, που θα ήταν επιπλέον των 30.000 προσωρινών θέσεων υποδοχής που σχεδιάζει η ελληνική πλευρά. «Αντ’ αυτού, αποσπάσαμε τις 20.000 θέσεις επιδότησης ενοικίου», τόνισε.

Ωστόσο δεν απάντησε για το εάν οι θέσεις αυτές είναι όντως προσωρινές. «Είναι ζήτημα δυναμικής που θα επιδιώξει η Ελλάδα, ώστε να γίνεται αποτελεσματικά και γρήγορα ο διαμοιρασμός προσφύγων στην υπόλοιπη Ευρώπη» αρκέστηκε να πει.

Δήλωσε ακόμη ότι ακόμη δεν έχουν επιλεγεί οι τοποθεσίες όπου θα χτιστούν τα κέντρα υποδοχής για τις 30.000 θέσεις φιλοξενίας, που θα πρέπει να δημιουργηθούν έως το τέλος του έτους.
Πάντως, διαβεβαίωσε ότι δεν βλέπει «έκρηξη» προσφύγων στην Αθήνα, παρά μόνο σε κάποιο ακραίο σενάριο όπως «αν βομβαρδίσουν τη Δαμασκό», όπως είπε.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει συναντήσεις με τα κόμματα, ώστε να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις επικοινωνίας για την καλύτερη συνεννόησή της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ