ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας – Ποιοι θα παίρνουν «μπόνους» και ποιοι θα βρεθούν εκτός λίστας

αποκάλυψη

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και στις κοινωνικές παροχές θα δουν περίπου 1.103.901 εγγεγραμμένοι άνεργοι και 212.800 επιδοτούμενοι άνεργοι.

Στο μεταξύ, δύσκολα είναι τα πράγματα για τους 8.650 ανέργους που βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ και δεν αναζητούν εργασία, διότι -όπως όλα δείχνουν- πολύ σύντομα θα βρεθούν εκτός λίστας, ενώ έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για τις 25.000 θέσεις του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα, Πέμπτη, το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών απασχόλησης και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έρχεται η παροχή μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά, ενώ είναι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή θα επιβραβεύεται ο άνεργος που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να υπάρξει διάταξη που θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που ένας άνεργος λαμβάνει το επίδομα ανεργίας του και βρει απασχόληση, θα συνεχίσει να παίρνει και το επίδομα του, ως επιβράβευση.

Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μπόνους απασχόλησης θα αφορά το σύνολο των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα.

Μάλιστα εξετάζεται το επίδομα απασχόλησης – μπόνους να αφορά τόσο τους άνεργους που λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ύψους 407 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2022, όσο και την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων, ύψους 200 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ είναι η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και η πάταξη της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας.

Αντιθέτως, αναμένεται να υπάρξουν κυρώσεις στους ανέργους που αρνούνται τρεις φορές μια δουλειά που τους προσφέρει ο ΟΑΕΔ.

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ

Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας, ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν, αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Επίσης μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια στις κοινωνικές παροχές του ΟΑΕΔ, όπως είναι οι δωρεάν μετακινήσεις, οι εκπτώσεις εισιτηρίων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους είναι στη λίστα των ανέργων.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ