Παναγία Σουμελά: Ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες έπειτα από 4 χρόνια

Εκκλησία
Θρησκεία

Ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία.

Ένα μέρος από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά με τις μοναδικές αγιογραφίες θα είναι και πάλι επισκέψιμο στο κοινό στις 18 Μαΐου.

Οι τουρκικές αρχές είχαν κλείσει το ιστορικό μνημείο του Πόντου από το 2015, προκειμένου να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης.

Παναγία Σουμελά: Ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες έπειτα από 4 χρόνια - Εικόνα 2

Τουρίστες στο εσωτερικό του μοναστηριού, με τις εξαιρετικής τεχνοτροπίας αγιογραφίες / Φωτογραφία: Shutterstock

Στο κομμάτι αυτό του μνημείου που θα δοθεί και πάλι στο κοινό, κατά την εβδομάδα Μουσείου τον ερχόμενο Μάιο, αφαιρέθηκαν 4000 τόνοι βράχων και συντηρήθηκε μονοπάτι μήκους 300 μέτρων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Hurriyet, αναπαλαιώθηκαν επίσης τα υδραγωγεία, η πύλη του κτιρίου και μέρος από τις σκάλες του. «Επισπεύδουμε τις εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου και είμαστε έτοιμη να ανοίξουμε και πάλι το μοναστήρι για το κοινό» είπε ο γραμματέας τουρισμού της τουρκικής επαρχίας Αλί Αϊβατζόγλου.

Παναγία Σουμελά: Ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες έπειτα από 4 χρόνια - Εικόνα 3

Το επιβλητικό μοναστήρι στις βραχώδεις περιοχές του Πόντου / Φωτογραφία: Shutterstock

Οι εργασίες του ιστορικού χώρου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο χρόνο. Μεταξύ των έργων, ετοιμάζεται και ένα τελεφερίκ που θα οδηγεί τους επισκέπτες στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Το πασίγνωστο μνημείο του Ορθόδοξου πολιτισμού

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Παναγία Σουμελά: Ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες έπειτα από 4 χρόνια - Εικόνα 4

Το σύμπλεγμα κιτρίων στις βουνοκορφές του Πόντου που αποτελέσε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά / Φωτογραφία: Shutterstock

Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα.

Εκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Όταν οι Νεότουρκοι βανδάλισαν την Παναγία Σουμελά

Tο 1922 οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Αφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά έβαλαν φωτιά στον χώρο.

Oι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο το 1923 έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Μανουήλ Κομνηνού.

Παναγία Σουμελά: Ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες έπειτα από 4 χρόνια - Εικόνα 5

Τοιχογραφίες από το εσωτερικών των κτιρίων στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά / Φωτογραφία: Shutterstock

Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό Κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί στην ιστορική μονή η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου 2010 στην Παναγία Σουμελά. Εκείνη ήταν και η πρώτη φορά ύστερα από 88 έτη που το μοναστήρι λειτούργησε ξανά ως εκκλησία, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Πηγή: newsone.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ