«Παρά τις δυσκολίες δεν μετανιώνω που έγινα μαμά τόσο νέα»

Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να γίνει μαμά όποτε το θέλει και κανείς δεν πρέπει να σχολιάζει αρνητικά ούτε μια μαμά μεγάλης ηλικίας, αλλά ούτε και μια νέα. Γιατί, και οι μικρές μαμάδες  αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και παρόλα αυτά είναι υπέροχες και συνειδητοποιημένες, όπως ακριβώς είναι και η παρακάτω.

«Το να μείνω έγκυος στα 21 μου χρόνια ήταν κάτι που σίγουρα δεν το είχα προγραμματίσει. Για να είμαι ειλικρινής, ούτε που μου είχε περάσει από το μυαλό. Πάντα πίστευα ότι πρώτα θα σπουδάσω, μετά θα δουλέψω, ύστερα θα παντρευτώ και έπειτα θα κάνω παιδιά. Αυτό δηλαδή που συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότερες γυναίκες.

Στην δική μου περίπτωση, όμως, τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά. Δεν σκέφτηκα ούτε για μια στιγμή ότι υστερώ σαν μητέρα λόγω ηλικίας. Όλες οι μαμάδες φροντίζουν για τα παιδιά τους, ανησυχούν για την υγεία τους, τα συμβουλεύουν και τα αγαπούν ανεξάρτητα αν είναι 21 ετών ή 31 ετών.

Παρόλα αυτά οφείλω να παραδεχτώ ότι το να είσαι μικρή μαμά έχει αρκετές δυσκολίες- αλλά και αρκετά πλεονεκτήματα έτσι ώστε να μην μετανιώσεις ποτέ αυτή την απόφαση.

Μεγαλώνεις και ωριμάζεις μαζί με το μωρό σου

Πολύ συχνά με ρωτούν αν μου λείπει η ξέγνοιαστη ζωή που έκανα-τα ξενύχτια, οι φίλοι μου, οι έξοδοι. Δεν μου λείπουν ή τουλάχιστον δεν προλαβαίνουν να μου λείψουν γιατί νοιάζομαι τόσο πολύ για το μικρό μου που, δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο. Αντίθετα χαίρομαι αφάνταστα που ανακάλυψα την μητρότητα νωρίς. Σίγουρα έχω πολλά να μάθω ακόμα τόσο για τον ρόλο μου ως μαμά, αλλά και για μένα την ίδια, αλλά μ’ αρέσει που βρίσκω το ποια είμαι μαζί με τον γιο μου.

Έχεις τεράστια αποθέματα ενέργειας

Η αϋπνία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς. Και ενώ το να είσαι νέα δεν σημαίνει ότι δεν έχεις ανάγκη από ύπνο, σίγουρα σου είναι πιο εύκολο να μείνεις ξάγρυπνη. Μπορεί ο γιος μου να με ξυπνάει ανά δύο ώρες και να κοιμάμαι ελάχιστα, όμως, μπορώ να λειτουργήσω εύκολα την επόμενη μέρα, ακόμη κι αν νιώθω εξαντλημένη.

Το μικρό σου έχει την απεριόριστη προσοχή σου

Για να αποφύγω τυχόν παρεξηγήσεις θέλω να τονίσω πως πιστεύω ότι όλες οι μαμάδες ανεξαρτήτου ηλικίας δίνουν όλη την καρδιά και το είναι τους στα παιδιά τους. Είναι όμως δύσκολο για μια γυναίκα που έχει κάνει τόσα βήματα στην καριέρα της να αφιερωθεί 100% μόνο στη μητρότητα. Το εργασιακό ωράριο δεν βοηθάει και οι ισορροπίες που καλείται να βρει προσθέτουν επιπλέον βάρος στους ώμους της.

Ακόμη όμως και μια μαμά που μένει σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά της, δυσκολεύεται αρκετά, καθώς πρέπει να βρει εκ νέου ισορροπίες από τη στιγμή που είχε συνηθίσει την ελευθερία της.

Για μένα δεν είναι τόσο δύσκολο αφού μπήκα στην ενήλικη ζωή και στην μητρότητα σχεδόν ταυτόχρονα. Η μόνη διαφορά μου είναι ότι μπορώ να προσαρμοστώ καλύτερα.

Όπως είναι φυσικό, όμως, υπάρχουν και δυσκολίες που καλείσαι να αντιμετωπίσεις- και μάλιστα πολύ συγκεκριμένες, όταν είσαι νέα μαμά.

Οικονομικές δυσκολίες

Κακά τα ψέματα δεν υπάρχει μια εργασιακή σταθερότητα όταν είσαι 21 ετών. Και η λιγοστή εμπειρία σου προσθέτει παραπάνω στρες.

Να γνωρίσεις άλλες μαμάδες

Ήμουν η μοναδική από τις φίλες μου που είχα παιδί σε αυτήν την ηλικία.. Χρειάστηκε να καταβάλλω τεράστια προσπάθεια για να γνωρίσω άλλες μαμάδες. Όχι μόνο γιατί δεν ήξερα πως να τις προσεγγίσω, αλλά και γιατί πολλές από αυτές ήταν προκατειλημμένες απέναντί μου. ”Είσαι ένα μωρό Με μωρό”μου έλεγαν και γελούσαν πίσω από την πλάτη μου. Ευτυχώς, όμως, είχα την τύχη να γνωρίσω και μεγαλύτερες ηλικιακά μαμάδες, τις οποίες αποκαλώ φίλες μου και τις ευχαριστώ για το πόσο με έχουν βοηθήσει.

Δεν συνηθίζεις εύκολα το σώμα σου μετά την γέννα…

…όταν είσαι νέα μαμά. Αφού γέννησα τον γιο μου, ένιωθα το σώμα μου ξένο. Με κοιτούσα στον καθρέπτη και δεν μπορούσα ούτε να αποδεχθώ, ούτε να συνηθίσω την εικόνα που έβλεπα. Ήμουν μικρή και με πείραζε αυτή η αλλαγή. Από συζητήσεις που έχω κάνει με μεγαλύτερες μαμάδες μου φαίνεται ότι εκείνες είναι πιο τυχερές σ’ αυτό το κομμάτι. Είναι πιο εξοικειωμένες με το σώμα τους και πιο ακομπλεξάριστες…

Πάντως ένα πράγμα θεωρώ σίγουρο όσον αφορά την μητρότητα: τίποτα δεν σε προετοιμάζει για να γίνεις μαμά- ούτε η ηλικία! Προσωπικά δεν θα άλλαζα για τίποτα το ότι έγινα μαμά τόσο νέα. Είμαι περήφανη για τον γιο μου και πραγματικά με κάνει την πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον πλανήτη.»

[mama365.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ