Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν

Αν έχετε ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Ιράν, φροντίστε να σταματήσετε στο Shah-e-Cheragh, ένα ταφικό μνημείο και τζαμί γνωστό για το αστραφτερό εσωτερικό του στην πόλη του Shiraz.

Το Shah-e-Cheragh το οποίο μεταφράζεται ως «Βασιλιάς του Φωτός», φιλοξενεί τους τάφους των Amir Ahmad και Mir Muhammad. Είναι επίσης ο πιο σημαντικός προορισμός προσκυνήματος στην πόλη. Αν δείτε το Ιράν στο σύνολό του, είναι το τρίτο πιο διάσημο κέντρο προσκυνήματος, αμέσως μετά από εκείνο του Imam Reza στο Mashhad και της Fatima στο Qom, σύμφωνα με το Iran Review.

Ποιοι ακριβώς ήταν οι Amir Ahmad και Mir Muhammad; Ήταν οι αδελφοί του Imam Reza, απόγονου του προφήτη Μωάμεθ, καθώς και ο όγδοος διάδοχος για Ιμάμης του Σιιτισμού. Κατέφυγαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της δίωξης των Αββασιδών κατά της Σιιτικής αίρεσης και πιστεύεται ότι πρέπει σκοτώθηκαν το 835 μ.Χ.

Οι τάφοι ήταν πολύ μικροί στην αρχή, αλλά η βασίλισσα Tashi Khatu αργότερα επέκτεινε και καλλώπισε την περιοχή με μια σειρά από επιδιορθώσεις. Παρά το γεγονός ότι κανένα από τα αρχικά κτίρια της δεν παραμένουν σήμερα, οι επόμενες γενιές συνέχισαν να επισκευάζουν το τζαμί.

Από την εξωτερική πλευρά

Κατά την επίσκεψή σας στο Shah-e-Cheragh στην Shiraz του Ιράν, θα παρατηρήσετε ότι το εξωτερικό είναι όμορφα και φυσικά διακοσμημένο, ενώ τα χρώματα σχεδόν αναμειγνύονται με τον περιβάλλοντα χώρο.

Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν - Εικόνα1

Μια ματιά εσωτερικά

Αλλά από τη στιγμή που θα μπείτε μέσα, θα αναρωτηθείτε αν είστε στον κόσμου του Οζ, λόγω του λαμπερού σμαραγδένιου εσωτερικού του.

Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν - Εικόνα2

Θα αισθανθείτε δέος από τα εκατοντάδες χιλιάδες πλακίδια και τα γυάλινα κομμάτια. Είναι λαμπρό, εντυπωσιακό, μια σουρεαλιστική εμπειρία.

Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν - Εικόνα3

Το ιστορικό Φόντο

Πριν μετατραπεί σε λαμπερό οικοδομήμα, το Shah-e-Cheragh ανακαλύφθηκε από τον Αγιατόλαχ Dastghā’ib. Είδε ένα φως από απόσταση και πήγε να δει τι ήταν. Έμαθε ότι ήταν ο τόπος ταφής των γιων του Mūsā al-Kādhim.

Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν - Εικόνα4

Η αρχική τοποθεσία

Οι τάφοι πρωτοχτίστηκαν τον 12ο αιώνα από έναν επικεφαλής ιερέα, ο οποίος κατασκεύασε επίσης ένα θαλαμωτό τάφο, ένα θόλο, και ένα εξώστερο με επένδυση από κίονες.

Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν - Εικόνα5

Επέκταση και μεταγενέστερες επισκευές

Μετά από 200 χρόνια, η βασίλισσα Tash Khātūn ξεκίνησε επιδιορθώσεις και έφτιαξε ένα κτίσμα, μια αίθουσα ακροατηρίου, και ένα εκλεπτυσμένο σχολείο. Πρόσθεσε επίσης και έναν τάφο για τον εαυτό της.

Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν - Εικόνα6

Οι Τάφοι των Amir Ahmad και Mir Muhammad

Πολλοί επισκέπτες συμφωνούν ότι ο θόλος στον τάφο του Amir Ahmad είναι μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες που έχουν δει ποτέ. Ένα μείγμα από πολύχρωμα πλακίδια και γυαλιά του δίνουν μια ονειρική εμφάνιση. Το μαυσωλείο του Mir Muhammad είναι στο ίδιο συγκρότημα.

Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν - Εικόνα7

Ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες!

Πριν την είσοδο στο συγκρότημα, οι γυναίκες πρέπει να φορούν τσαντόρ (μερικοί λένε ότι τους δίνεται ένα να φορέσουν), ακριβώς όπως θα έκαναν σε άλλους δημόσιους χώρους στη χώρα.

Οι επισκέπτες έχουν επίσης πει ότι σε άνδρες και γυναίκες γίνονται ξεχωριστές περιηγήσεις. Οι αλλοδαποί συνοδεύονται από ένα δωρεάν αγγλόφωνο οδηγό και η λήψη φωτογραφιών είναι περιορισμένη.

Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν - Εικόνα8

Ένας τόπος προσευχής

Αν ψάχνετε για μια ειρηνική ατμόσφαιρα, με μοναδική ομορφιά, τότε το βρήκατε. Οι επισκέπτες έχουν επισημάνει ότι αισθάνονται μια ισχυρή πνευματική παρουσία όταν βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν - Εικόνα9

Άλλες πινελιές…

Οι τοίχοι και τα παράθυρα είναι επίσης κατασκευασμένα από ψηφιδωτά πλακάκια και βιτρό. Άλλες πινελιές περιλαμβάνουν ένα πράσινο μαρμάρινο πάτωμα, κρυστάλλινους πολυελαίους και ένα παχύ κόκκινο χαλί που κάνει μια ωραία αντίθεση με το πράσινο.

Παράνομες φωτογραφίες διαρρέουν και αποκαλύπτουν την απαγορευμένη ομορφιά του πιο ιερού ναού στο Ιράν - Εικόνα10

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ