Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή

Γιαγιά και παππούς. Δύο λέξεις-ορόσημο της ελληνικής οικογένειας. Λέξεις μικρές κι όμως γεμάτες αγάπη, στοργή, φροντίδα.

Δύο άτομα τα οποία σε αγάπησαν πριν έρθεις καν στον κόσμο. Και μόλις επιτέλους έκανες το μεγάλο σου ντεμπούτο, σε υποδέχθηκαν με τη μέγιστη δυνατή τρυφερότητα.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 2

Η ζωή τους πλέον ήσουν εσύ, μια μικρή ανθρώπινη μπάλα, ανήμπορη ακόμα να διαχειριστεί τον εαυτό της, η οποία ήρθε να γεμίσει τα κενά τους και να τους προσδώσει τον ρόλο που επιθυμούσαν πάντοτε απ’τη στιγμή που έγιναν κι εκείνοι γονείς: το ρόλο της γιαγιάς και του παππού.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 3

Ήσουν ένα κομμάτι απ’το δικό τους κομμάτι, ένα ακόμα παιδί τους.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 4

Το σπίτι τους γίνεται το δεύτερό σου σπίτι, καθώς αναλαμβάνουν να σε φροντίσουν τις ώρες που οι γονείς σου λόγω δουλειάς δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά σου. Σε παίρνουν απ΄το σχολείο και περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο σπίτι τους, ένα σπίτι στο οποίο προτιμούσες να βρίσκεσαι περισσότερο και απ΄το πατρικό σου, καθώς ανέβλυζε αγάπη, τρυφερότητα και φροντίδα.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 5

Ας το παραδεχτούμε, καμία δεν είναι καλύτερη μαγείρισσα απ’τη γιαγιά μας. Τα φαγητά της είναι παρόμοια με της μαμάς, μόνο που είναι πιο νόστιμα μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης στην κουζίνα (ε, ίσως φταίει και το λίγο λαδάκι παραπάνω).

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 6

Κάθε φορά που κάτι σκαρώνει στην κουζίνα ολόκληρο το σπίτι γεμίζει ευωδιές που σε κάνουν να αδημονείς για την πολυπόθητη ώρα του φαγητού, και ποτέ δεν σε απογοητεύει.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 7

Η γιαγιά είναι το άτομο που θα βρεθεί δίπλα σου σε κάθε δυσκολία, σε κάθε αρρώστια, και θα κάνει ό,τι περνά απ’το χέρι της για να αισθανθείς καλύτερα. Ξέρεις, πονάει κι εκείνη όταν σε βλέπει να πονάς, και προσφέρει την αγκαλιά της και τα χάδια της σε μια προσπάθεια να σε ανακουφίσει, τακτική η οποία αποδεικνύεται πάντα άκρως αποτελεσματική.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 8

Πόση δύναμη και πόση αγάπη κρύβει άραγε αυτή η αγκαλιά…

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 9

Πάντα ένιωθες πιο κοντά της, ίσως επειδή σε έκανε να καταλάβεις καλύτερα τη δικιά σου μαμά. Μαζί της νιώθεις περισσότερη εμπιστοσύνη, και έχει πάντα αυτή τη μαγική ικανότητα να σε ενθαρρύνει να ανοιχτείς για θέματα τα οποία σε προβληματίζουν, αλλά ντρέπεσαι να πεις στη μαμά σου. Δε σταματά ποτέ να σε προσέχει, να σε καμαρώνει και να είναι δίπλα σου να σε στηρίξει σε κάθε πρόβλημα, αλλά και σε κάθε στιγμή-ορόσημο της ζωής σου.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 10

Είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της αφοπλιστικής κι ανιδιοτελούς αγάπης.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 11

Ομόρροπος με το ρόλο της γιαγιάς, αυτός του παππού έρχεται να ολοκληρώσει κάθε άνθρωπο. Δυνατός, αστείος, τρυφερός, δραστήριος είναι λίγα απ’τα επίθετα που τον χαρακτηρίζουν.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 12

Είναι ο καλύτερος φίλος και ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος σε κάθε ιδέα που φυτρώνει στο μυαλό σου. Ολόκληρη η παιδική σου ηλικία έχει προσδιοριστεί από τα παραμύθια και τις ιστορίες για τα καμώματα των γονιών σου, τα παιχνίδια που παίζατε, στα οποία συνέχιζε να συμμετέχει ακόμα κι όταν ήταν πολύ κουρασμένος, πράγμα το οποίο δεν έδειχνε ποτέ.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 13

Παππούς και γιαγιά αποδεικνύουν περίτρανα τη φράση «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου», και την εφαρμόζουν σε καθημερινή βάση. Δίνουν καθημερινά αξία στον όρο οικογένεια. Είναι η πιο υποστηρικτική, πιο χαλαρή, πιο τρυφερή έκδοση των γονιών του κάθε ανθρώπου.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 14

Είναι οι δεύτεροι γονείς σου και θα το αποδείξουν σε κάθε σου βήμα.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 15

Σε αυτούς τους ανθρώπους αξίζει ένα μεγάλο, εγκάρδιο ευχαριστώ. Ευχαριστώ για τις στιγμές ευτυχίας που μας χάρισαν. Για το ήθος που μας διέπλασαν με τα λόγια και τις πολύτιμες συμβουλές τους. Για τις αξίες και την αξιοπρέπεια που μας δίδαξαν. Ευχαριστώ για τις στιγμές που στέκονταν βράχοι δίπλα μας.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 16

Που μας έμαθαν τι πραγματικά σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη. Που μας υποστηρίζουν καθημερινά, που μας αγαπούν και θα συνεχίσουν να μας αγαπούν με όλο τους το είναι.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 17

Η γιαγιά και ο παππούς μας αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι εμείς, είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε. Να τους έχετε πάντα λοιπόν στο μυαλό και την καρδιά σας, και να μην επιτρέψετε να φύγουν ποτέ. Εκείνοι διαμόρφωσαν τις πιο γλυκές παιδικές μας αναμνήσεις, και έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό που γίναμε τελικά. Αξίζουν το σεβασμό, την αγάπη και τη φροντίδα μας.

Το πολύτιμο δώρο που λέγεται παππούς και γιαγιά. Οι ήρωες που μας έδειξαν τα πρώτα βήματα στην ζωή - Εικόνα 18

Να τους αγαπάτε λοιπόν τους παππούδες σας και να μην τους ξεχνάτε, κι αν ακόμα βρίσκονται στη ζωή, μην παραλείπετε να τους το δείχνετε, γιατί μπορεί να έρθει η στιγμή που να είναι πια πολύ αργά. Ακόμη όμως κι αν δε βρίσκονται πλέον κοντά μας και έχουν χάσει τη μάχη με το χρόνο, εμείς δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Γιατί, όπως πολύ σωστά λένε, κάποιος πεθαίνει, μόνο όταν παύεις να τον θυμάσαι. Κι εμείς θα φυλάμε πάντα κλειδωμένες στην καρδιά μας τις αναμνήσεις και τις στιγμές που μας χάρισαν. Πολλοί από αυτούς δεν είναι πια εδώ, κοντά μας, αλλά ταυτόχρονα δε σταμάτησαν ποτέ να είναι.

Άρτεμις Μόσχου

[dinfo]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ