27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού.

Αναμνήσεις

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών έχουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα οπτική γωνία για τον κόσμο: είναι αρκετά μεγάλοι, ώστε να θυμούνται παλιά και ξεπερασμένα ήθη και έθιμα, αλλά και αρκετά νέοι, ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσουν την κοινωνία όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δηλαδή λίγο λιγότερο ευγενική, λίγο περισσότερο ανοιχτόμυαλη και αρκετά πιο διαφορετική από ότι ήταν πριν.

Το Reddit ζήτησε από τους χρήστες του άνω των 50 ετών να απαντήσουν στην ερώτηση “Τι είναι αυτό που τους σοκάρει περισσότερο στην σημερινή κοινωνία”. Κάποιες από τις απαντήσεις ήταν κλασικές και κάποιες άλλες ιδιαίτερα διαφωτιστικές για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Το #16 θα σας κάνει να νιώσετε περήφανοι για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

1. “Όταν ήμουν στο γυμνάσιο τα κοpίτσια δεν μπορούσαν να φοράνε παντελόνια στο σχολείο. Αυτό στην συνέχεια άλλαξε και τα κοpίτσια έπρεπε να έχουν ειδική άδεια για να φοράνε παντελόνια στο σχολείο. Αχ πως έχουν αλλάξει οι καιροί.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα0

2. “Σήμερα υπάρχουν μπουκάλια  με νερό παντού. Όλοι κυκλοφορούν, κρατώντας μπουκάλια με νερό. Παλιά, κανείς δεν κουβαλούσε μπουκάλια με νερό μαζί του. Έπινες νερό μόνο στο σπίτι ή το γραφείο σου, αν διψούσες. Κανείς δεν έφερνε αναψυκτικά, ούτε καν καφέ, μαζί του στις συσκέψεις.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα1

3. “Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι, ότι τώρα οι άνθρωποι μπορούν να ζουν μαζί ή να κάνουν παιδιά, χωρίς να έχουν παντρευτεί.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα2

4. “Σήμερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ τα κινητά τους ή αρχίζουν να διαβάζουν την εφημερίδα τους, ενώ τους μιλάς. Γεγονός που είναι λίγο αγενές και προσβλητικό.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα3

5. “Σήμερα το κάπνισμα είναι απαγορευμένο σε πολλά μέρη. Όταν ήμουν νέος και είχαμε καλεσμένους στο σπίτι και κάποιοι από αυτούς ήταν καπνιστές, μπορούσαν να καπνίζουν μέσα στο σπίτι, χωρίς καν να ρωτήσουν.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα4

6. “Όλοι πλέον έχουν τατουάζ, εκτός από τους ναύτες.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα5

7. “Σήμερα τα παιδιά δεν κάνουν παίζουν στους δρόμους ή κάνουν βόλτες με τα ποδήλατα στην γειτονιά. Το να κάθεσαι σε ένα δωμάτιο όλη μέρα και να μην βγαίνεις έξω, είναι κάτι που το κάνουν μόνο οι άρρωστοι.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα6

8. “Οι τρύπες σε άλλα μέρη εκτός από τα αυτιά των γυναικών.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα7

9. “Οι γυναίκες οδηγοί με τους άντρες για συνοδηγούς.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα8

10. “Το να μιλάς στο τηλέφωνο σε δημόσιο χώρο. Σίγουρα, τα κινητά τηλέφωνα είναι νέα τεχνολογία, αλλά τα δημόσια ενσύρματα τηλέφωνα στο παρελθόν ήταν πάντα κοντά σε απομονωμένα μέρη.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα9

11. “Το ότι οι άνθρωποι αγοράζουν καινούργια ρούχα, που θέλουν να μοιάζουν παλιά.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα10

12. “Παλιά οι άνθρωποι φόραγαν τα καλά τους, όταν επρόκειτο να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα11

13. “Το ότι οι άνθρωποι σήμερα βγάζουν φωτογραφίες διάφορα μέρη του σώματος τους και τις στέλνουν σε άλλους ανθρώπους.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα12

14. “Οι περίεργες δημόσιες συζητήσεις σε στυλ κοτσομπολιού. Είναι πολύ συνηθισμένο στα ριάλιτι παιχνίδια και στο διαδίκτυο. Παλιότερα, ντρεπόσουν να μιλήσεις για το αν ο γαμπρός σου απατάει ή όχι την αδερφή σου ή αν εκείνη είπε ψέματα για την πατρότητα του παιδιού. Ντρέπομαι για λογαριασμό τους!”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα13

15. “Το να φοράς καπέλα σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά στα εστιατόρια.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα14

16. “Ομοφυλοφιλιά. Είμαι 50 ετών και γνώριζα από τα 7 μου, ότι είμαι μπαϊσεksουαλ. Εγκατέλειψα τον έρωτα της ζωής μου, όταν ήμουν 20 χρονών, γιατί δεν πίστευα ότι υπήρχε μέλλον για ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου. Επίσης, ήθελαν να αποκτήσω παιδιά και τότε η πολιτεία της Φλόριντα στην οποία ζούσα δεν επέτρεπε την υιοθεσία σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα15

17. “Αυτό που θεωρώ ενοχλητικό είναι το επίπεδο στο οποίο έχει περιπέσει ο πολιτικός διάλογος. Εγώ ήμουν υποστηρικτής του Ρίγκαν, αλλά και τα δυο κόμματα, παρ’ όλες τις αντικρουόμενες απόψεις τους, δρούσαν σαν πολιτικοί. Τα πράγματα που λέγονται σήμερα, θα ήταν ταπεινωτικά για τον οποιονδήποτε πολιτικό στο παρελθόν. Το κόμμα στο οποίο ήμουν μέλος μου φαίνεται αγνώριστο τώρα.

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα16

18.“Το ατημέλητο και ασυνδύαστο ντύσιμο είναι κοινωνικά αποδεκτό.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα17

19. “Οι μπαμπάδες, που μένουν σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και οι γυναίκες πάνε στην δουλειά. Την δεκαετία του 80 παντρεύτηκα έναν άντρα, που έπαιρνε χαμηλότερο μισθό από τον δικό μου. Όταν κάναμε παιδιά, παραιτήθηκα από την δουλειά μου και έμεινα σπίτι να μεγαλώσω τα παιδιά μας. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, θα έπρεπε να αφήσει αυτός την δουλειά του και να συνεχίσω εγώ να δουλεύω. Θα ήταν καταπληκτικός στον ρόλο της νοικοκυράς.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα18

20. “Οι γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση σε αισθησιακές ταινίες. Πριν το διαδίκτυο αυτές ήταν διαθέσιμες μόνο σε συγκεκριμένα σεks shops. Μια γυναίκα πολύ απλά δεν μπορούσε να πάει εκεί, κυρίως επειδή κάποιος γλοιώδης άντρας θα της την έπεφτε. Σήμερα, μπορείς να δεις πορνό στην ιδιωτικότητα του σπιτιού σου.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα19

21. “Σήμερα υπάρχουν βρισιές και αγενής γλώσσα σε όλες τις εκφορές του δημόσιου λόγου. Υπάρχει παντού και το έχω συνηθίσει. Το κάνω ακόμα και εγώ. Αλλά μεγάλωσα χωρίς να ακούω βρισιές. Ακόμα θυμάμαι μια μέρα που ήμουν 10 ετών και πήγα τρέχοντας στους γονείς μου να τους πω, ότι η αδερφή μου έβρισε. “Τι είπε”, με ρώτησε η μαμά μου. “Γαμώτο”, της είπα.

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα20

22. “Οι σκηνές σεksουαλικού περιεχομένου στην τηλεόραση. Είμαι 63 ετών. Όταν ήμουν μικρός οι ταινίες και οι σειρές στην τηλεόραση δεν έδειχναν ποτέ το αντρόγυνο να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι. Είχαν δυο ξεχωριστά κρεβάτια δίπλα δίπλα.

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα21

23. “Η πολύ άγρια βία που προβάλλεται στην ώρα αιχμής στην τηλεόραση. Παρόλα αυτά, αν παρουσιαστεί έστω και κατά λάθος λίγο στήθος, ο κόσμος τρελαίνεται.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα22

24. “Οι άντρες ήξεραν να συμπεριφέρονται παλιότερα. Σήμερα, η αγένεια είναι αποδεκτή.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα23

25. “Δεν είναι όλες οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων προς το καλύτερο, αλλά ο τρόπος που πετάμε τα σκουπίδια τώρα σίγουρα είναι. Τώρα ούτε που θα σκεφτόμουν να πετάξω ένα χαρτάκι έξω από το παράθυρο.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα24

26. “Το να χρωστάνε λεφτά. Παλιά οι άνθρωποι έκαναν οικονομία, αν ήθελαν να αγοράσουν κάτι. Τώρα πρώτα αγοράζουν και μετά πληρώνουν. Ο μπαμπάς μου αγόρασε το αυτοκίνητο του και δεν έπαιρνε καινούργιο κάθε δυο ή τρία χρόνια.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα25

27. “Οι νεότεροι δεν σέβονται τους μεγαλύτερους.”

27 πράγματα που κάνουμε σήμερα, αλλά πριν από 40 χρόνια θεωρούνταν ταμπού. - Εικόνα26
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ