Τι Συμβαίνει στην Ψυχολογία των Παιδιών όταν οι Παππούδες Μπλέκονται στο Μεγάλωμά τους

Η μαμά και ο μπαμπάς είναι υπέροχοι, αλλά κάθε παιδί ξέρει ότι η γιαγιά και ο παππούς είναι οι πραγματικοί ήρωες. Αυτοί είναι που επιτρέπουν να πάρουν ένα δεύτερο μπισκότο μετά το σχολείο, χαμογελούν στο μάθημα χορού ή την προπόνηση και δίνουν 20 ευρώ με την πρώτη ευκαιρία.

Αυτό συμβαίνει, αν έχετε παππούδες που συμμετέχουν ενεργά στη ζωή των παιδιών σας. Υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν μπορούν να βιώσουν καμία διαπροσωπική σχέση με τους παππούδες τους, αν έχουν επιλέξει να μην ασχολούνται. Είτε είναι πολύ απασχολημένοι ή απλώς δεν ενδιαφέρονται, τέτοιοι παππούδες είναι ένα κάπως συνηθισμένο φαινόμενο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους, οι παππούδες να συμμετέχουν στη ζωή των εγγονιών τους. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά οφέλη όταν αυτά τα πρότυπα ρόλων «εμφανίζονται» στη ζωή τους.

Εάν υπάρχει κάποιος που μπορεί να αγαπήσει το παιδί σας άνευ όρων, όπως μπορούν οι γονείς, αυτοί είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

Τι Συμβαίνει στην Ψυχολογία των Παιδιών όταν οι Παππούδες Μπλέκονται στο Μεγάλωμά τους - Εικόνα 1

«Ένας παππούς που εμφανίζεται είναι παρών», λέει μια μαμά, η Elizabeth Broadbent, η οποία έχει γονείς που εμπλέκονται πολύ στη ζωή των παιδιών της. «Αγκαλιάζουν τα παιδιά σας. Ρωτάνε για την ημέρα τους. Τα αγαπούν. Τα παιδιά σας έχουν ένα ακόμα άτομο στη ζωή τους που τους νοιάζεται και αυτό αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.»

Και επειδή οι παππούδες έχουν ήδη μεγαλώσει ένα παιδί σε έναν ενήλικα, γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν – και συνήθως επιλέγουν να μην το πάρουν τόσο στα σοβαρά αυτή τη φορά, είτε αυτό σημαίνει επιπλέον γλυκό είτε παιχνίδια.

«Η μητέρα μου αντιμετωπίζει τους γιους μου σαν μικρούς μονάρχες. Κουβαλάει πάντοτε στην τσάντα της πατατάκια για αυτούς», λέει η Broadbent. «Κάθε φορά που έρχονται, τους δίνει μικρά δώρα. Φιγούρες Lego. Μικρούς φορητούς υπολογιστές. Και όταν υπάρχει κάποιο γλυκό, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις επιλογές.»

Εκτός από τα παιδιά, η συμμετοχή των παππούδων, ωφελεί και τους γονείς. «Μερικές νύχτες, είμαστε εξαντλημένοι και κουρασμένοι και απλώς δεν έχουμε το κουράγιο να ταΐσουμε τα παιδιά,» εξηγεί η Broadbent. «Και έρχεται η μαμά μου με κοτόπουλο και ζυμαρικά. Ω Θεέ μου, τι ανακούφιση, να πηγαίνεις στο σπίτι της μαμάς μου και να τρως».

Τι Συμβαίνει στην Ψυχολογία των Παιδιών όταν οι Παππούδες Μπλέκονται στο Μεγάλωμά τους - Εικόνα 2

Οι παππούδες είναι οι καλύτερες νταντάδες. Αν τα παιδιά είναι αρκετά τυχερά για να έχουν παππούδες που τους αρέσει να τα προσέχουν, ενώ οι γονείς τους είναι έξω, όλοι ξέρουν ότι πιθανότατα θα αφήσουν το εγγόνι τους να δει παραπάνω ταινίες από όσο χρειάζεται ή θα φάνε παγωτό – με άλλα λόγια, ξέρουν ότι θα είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από μια τυχαία νταντά να τα προσέχει.

Και αντιστρόφως, οι γονείς μπορούν να βγουν έξω και να περάσουν μια ρομαντική βραδιά – κάτι που πολλοί γονείς δεν μπορούν να το κάνουν, αν οι παππούδες δεν εμπλέκονται.

Και μην ξεχνάμε όλα αυτά τα μικρά αλλά σπουδαία πράγματα που μπορούν να κάνουν οι παππούδες για σας. «Θυμούνται τα γενέθλιά σας και σας φτιάχνουν τούρτα.», λέει η Broadbent.

«Ένας παππούς που εμφανίζεται δεν έρχεται μόνο για τα παιδιά», καταλήγει. «Έρχεται για όλους εσάς.»

Αν είστε αρκετά τυχεροί για να έχετε έναν παππού ή μια γιαγιά που «εμφανίζεται», πάρτε ένα λεπτό για να τους ευχαριστήσετε σήμερα και να τους πάρετε μια αγκαλιά!

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ