10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες

Οι περισσότερες εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και έχουν υποστεί επεξεργασία, είναι αβλαβείς. Ωστόσο, πολλές φορές δημιουργούνται έτσι ώστε να χειραγωγούν τον κόσμο και να προβάλουν ψεύτικες ειδήσεις. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, 4 στους 10 ανθρώπους δεν μπορούν να εντοπίσουν μια ψεύτικη φωτογραφία και οι μισοί από αυτούς που μπορούν, δεν είναι ικανοί να βρουν πιο είναι ακριβώς το λάθος.

Παρακάτω θα βρείτε 10 συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίζετε μια επεξεργασμένη εικόνα και να ελέγχετε την ακεραιότητά της.

#1 Ελέγξτε το φόντο για λυγισμένα ή παραμορφωμένα σημεία10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 1

© beyonce/ instagram

Το Φώτοσοπ (Photoshop) χρησιμοποιείται ευρέως από περιοδικά και διασημότητες για να αλλάξουν το σχήμα του σώματός τους. Όταν ένα ισχίο ή ένας μηρός έχει «τραβηχτεί» για να φαίνεται λεπτότερος, το φόντο πίσω θα εμφανιστεί επίσης τραβηγμένο. Ένα πλαίσιο πόρτας που δεν είναι ίσιο ή ένα κυρτό τζάμι, όπως και σε αυτή τη φωτογραφία της Μπιγιονσέ, αποτελεί ένδειξη ότι η φωτογραφία έχει επεξεργαστεί.

#2 Προσέξτε τις σκιές10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 2

© potatowithbiscuits/ imgur

Οι άνθρωποι που έχουν λίγες γνώσεις του Φώτοσοπ, συχνά ξεχνούν να επεξεργαστούν σωστά τις σκιές, κάτι που είναι ένα από τα δυσκολότερα στοιχεία. Αν υπάρχει σκιά αλλά ακόμη αμφιβάλετε, σχεδιάστε μια γραμμή από ένα σημείο αντικειμένου ως το αντίστοιχο σημείο της σκιάς του και επαναλάβετε το ίδιο για τα άλλα αντικείμενα που υπάρχουν στην εικόνα. Όλες οι γραμμές πρέπει να συγκλίνουν στην πηγή φωτός.

#3 Προσοχή στις εικόνες χαμηλής ποιότητας10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 3

© unknown/ imgur   © davelessio

Τα επεξεργασμένα τμήματα μιας εικόνας, συχνά εμφανίζονται θολά γύρω από τις άκρες τους: όπως οι μυς του διάσημου μπόντι μπίλντερ Αρτ Άτγουντ. Για να γίνουν τα θολά σημεία λιγότερο προφανή, οι επεξεργαστές συχνά μειώνουν σκοπίμως την ποιότητα της εικόνας. Ωστόσο, η ποιότητα δεν θα μειωθεί ομοιόμορφα και τα επεξεργασμένα τμήματα θα είναι χαμηλότερης ποιότητας από την υπόλοιπη εικόνα.

#4 Αναζητήστε πανομοιότυπα μοτίβα10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 4

Οι ειδικοί επεξεργασίας αντιγράφουν συχνά το σημείο μιας εικόνας και το εισάγουν κάπου αλλού. Ο εγκέφαλός μας είναι έτοιμος να ψάξει για μοτίβα και τα σφάλματα αντιγραφής εντοπίζονται γρήγορα. Όταν η εικόνα ενός ιρανικού δοκιμαστικού πυραύλου εμφανίστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρατηρήθηκε ότι ο δεύτερος πύραυλος από τα δεξιά είναι αντίγραφο του πυραύλου στα αριστερά και ο καπνός προήλθε από τον πύραυλο στα δεξιά του. Πράγματι, το συγκεκριμένο τμήμα προστέθηκε στην αρχική εικόνα, η οποία περιείχε μόνο τρεις πυραύλους.

#5 Αξιολογήστε την οπτική, τις σκιές και τις αναλογίες10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 5

© barenton/ imgur

Όταν ένα αντικείμενο από μια εικόνα εισάγεται σε μια άλλη, χρειάζεται πολλή δεξιότητα για να ρυθμιστούν τα χρώματα, η φωτεινότητα και η αντίθεση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων. Αυτή η εικόνα των ηγετών που ακούν προσεκτικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μετά τη Σύνοδο Κορυφής των G20. Ακόμη και αν δεν παρατηρήσατε ότι η Μέρκελ φορά ένα ρώσικο φιόγκο του Αγίου Γεωργίου, είναι εύκολο να παρατηρήσετε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα ήταν έτοιμος να φιλήσει το κεφάλι του Πούτιν αν η εικόνα ήταν πραγματική.

#6 Χρησιμοποιήστε την αντίστροφη αναζήτηση εικόνας10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 6

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εντοπίσετε μια ψεύτικη εικόνα, είναι να χρησιμοποιήσετε την αντίστροφη αναζήτηση εικόνων στο Google Images. Σύμφωνα με τον Χάνυ Φαρίντ, έναν ειδικό ψηφιακής ιατροδικαστικής, οι εικόνες καρχαριών που κολυμπούν στο δρόμο εμφανίζονται τακτικά στο διαδίκτυο μετά από φυσικές καταστροφές. Η αντίστροφη αναζήτηση εικόνων σας επιτρέπει να εντοπίσετε πού εμφανίστηκε η εικόνα για πρώτη φορά ή μπορείτε ακόμα και να την βρείτε ήδη απομυθοποιημένη.

#7 Αξιολογείστε τη φυσικότητα των τόνων και των χρωμάτων10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 7

© The World/ twitter   © Edward/ wikimedia commons

Τα αφύσικα χρώματα μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος αμφιβολίας για την ακεραιότητα μιας φωτογραφίας. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε από την μοβ βλάστηση που περιβάλλει τον μπλε ποταμό στη Νήσο Σκάι στη Σκωτία. Στην πραγματικότητα, αυτό το χρώμα δέχθηκε επεξεργασία και ο ποταμός βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία. Παρόλο που το τοπίο εξακολουθεί να κόβει την ανάσα χωρίς ψεύτικα στοιχεία, το χρώμα είναι φυσικό πράσινο.

#8 Προσέξτε τα περίεργα μέρη του σώματος10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 8

© netflix

10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 9

© victoriassecret

Ένα από τα κοινά σφάλματα που γίνονται κατά την επεξεργασία, σχετίζεται με τα χέρια και τα πόδια που λείπουν. Αυτά τα λάθη είναι εύκολο να εντοπιστούν, όπως στην αφίσα του Netflix, όπου η ηθοποιός έχει δύο αριστερά χέρια ή στη διαφήμιση της Victoria Secret όπου το μοντέλο έχει ένα χέρι.

Ένα διάσημο μοντέλο, η Κοκό Ρότσα, δημοσίευσε ένα αίτημα προς τους ειδικούς επεξεργασίας φωτογραφιών από τον λογαριασμό της στο Twitter, ζητώντας τους να μετρούν τα χέρια και τα πόδια στα μοντέλα.

#9 Αποκτήστε μεταδεδομένα εικόνας10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 10

© pexels

Μερικές ιστοσελίδες σας επιτρέπουν να ψάχνετε βαθύτερα στην εικόνα και να ελέγχετε τα μεταδεδομένα της, όπως το που και πώς έγινε η λήψη. Αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται στην επικεφαλίδα EXIF. Θα σας δείξουν επίσης αν η εικόνα ανοίχθηκε και αποθηκεύτηκε στο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών. Μπορείτε να λάβετε τα δεδομένα αυτά, αν ανοίξετε την εικόνα σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Να θυμάστε όμως πως τα δεδομένα αυτά αφαιρούνται από τις εικόνες που δημοσιεύονται στο Facebook και το Twitter.

#10 Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική10 συμβουλές για να αναγνωρίζετε εύκολα τις επεξεργασμένες φωτογραφίες - Εικόνα 11

Τέλος, σκεφτείτε πάντα δύο φορές προτού αντιδράσετε έντονα για μια εικόνα που υπάρχει στο διαδίκτυο. Ο ευκολότερος τρόπος για να ανιχνεύσετε μια επεξεργασμένη φωτογραφία, είναι να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική. Η παραπάνω εικόνα δεν λήφθηκε κατά τη διάρκεια του τυφώνα Σάντι, αλλά είναι ένα στιγμιότυπο από την ταινία «Μετά την Επόμενη Μέρα», του 2004.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ