Σύνταξη στα 67 -Αυξάνονται έως και 8,5 χρόνια τα όρια ηλικίας

Μία ξαφνική αλλαγή στα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών που συνταξιοδοτούνταν με 10.000 μέρες ασφάλισης φέρνει τα πάνω κάτω.

Η εν λόγω ανατροπή κρύβεται στην τελική υπουργική απόφαση και έγινε με παρέμβαση των δανειστών που κατάργησε ουσιαστικά την έξοδο με 10.000 ημέρες ασφάλισης από το ΙΚΑ σε ηλικίες πριν από το 67ο έτος.

Έτσι τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά 15 μήνες έως και 8,5 χρόνια, ενώ χωρίς αυτή την παρέμβαση η αύξηση στα όρια ηλικίας θα ήταν αισθητά μικρότερη και κυρίως οι γυναίκες θα επιβαρύνονταν από 5 μήνες έως 5 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ανατροπή αποκαλύπτεται στο τελικό κείμενο που θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ όπου στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 αναφέρεται ότι ο πίνακας που έχει ως όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη το 62ο έτος αφορά σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έχοντας χρόνο ασφάλισης ίσο ή μεγαλύτερο από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης.

Στο αρχικό σχέδιο όμως της υπουργικής απόφασης που είχε διαρρεύσει το υπουργείο Εργασίας στην ίδια παράγραφο (4) του ίδιου άρθρου (1) αναφερόταν ότι στα όρια ηλικίας που αυξάνονται σταδιακά στα 62 για πλήρη σύνταξη υπάγονται όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα με χρόνο ασφάλισης ίσο ή μεγαλύτερο από 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν τουλάχιστον 35 έτη (ή 10.500 ημέρες) μέχρι το 2012 θα πάνε υποχρεωτικά με τα όρια ηλικίας του πίνακα για πλήρη σύνταξη στο 67ο έτος και όχι με τον πίνακα για το 62ο έτος.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ