Τα σκυλιά προσπαθούν να μας πουν κάτι σημαντικό όταν γλείφουν το στόμα τους

pets
σκύλος

Ο λόγος που ο σκύλος σας γλείφει το στόμα του μπορεί να μην είναι αυτός που σκέφτεστε. Νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία δείχνει ότι η συμπεριφορά αυτή στα σκυλιά αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τον άνθρωπο, απαντώντας σε συγκεκριμένες εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων.

Σε ποιες εκφράσεις; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κατοικίδια σκυλιά γλείφουν το στόμα τους όταν νομίζουν ότι είμαστε θυμωμένοι. Είναι ένα εύρημα που σίγουρα θα μας κάνει να επανεξετάσουμε τη συμπεριφορά μας όταν αλληλεπιδρούμε μαζί τους. Για τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τη συμπεριφορά των σκύλων όταν έβλεπαν σημαντικές εικόνες ή άκουγαν ήχους που ενεργοποιούσαν συναισθήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι εικόνες περιελάμβαναν παραδείγματα εκφράσεων του προσώπου από ανθρώπους και άλλους σκύλους, ενώ οι ήχοι περιελάμβαναν ακουστικές εκφράσεις συναισθημάτων.

“Το γλείψιμο στο στόμα προκλήθηκε μόνο από οπτικές ενδείξεις (εκφράσεις του προσώπου), ενώ τα σκυλιά γλείφονταν περισσότερο στη θέα των ανθρώπων και όχι άλλων ζώων”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Natalia Albuquerque από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. “Το πιο σημαντικό, τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με την αντίληψη που έχουν τα ζώα για τα αρνητικά συναισθήματα των ανθρώπων”.

Με άλλα λόγια, το γλείψιμο φαίνεται να είναι μια μορφή επικοινωνίας ειδικά προς τους ανθρώπους που έχουν θυμωμένες εκφράσεις. Τα σκυλιά όμως δεν γλείφονται όταν ακούν τους ανθρώπους να φωνάζουν θυμωμένα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν τις δικές τους εκφράσεις προσώπου ως απάντηση στις δικές μας.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ