Ο Σουλτς στους πρόσφυγες στο Γαλάτσι: Η ηλικιωμένη που έκλαιγε και οι selfies με τα παιδιά των μεταναστών [εικόνες]

Το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη.

Ο κ. Σουλτς ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με ενήλικες και παιδιά που διαμένουν προσωρινά εκεί. Αγκάλιασε παιδιά προσφύγων και φωτογραφήθηκε μαζί τους και ρώτησε ενήλικες για τον λόγο που τους έφερε στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην αφγανική κυβέρνηση και φοβόμαστε τους Ταλιμπάν», του απάντησε ο Νατζίπ Μοχαμαντί.

Η ηλικιωμένη Αφγανή Κομπρά τον πλησίασε κλαίγοντας και του είπε ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχει λεφτά για να φύγει από την Ελλάδα. Ο κ. Σουλτς τη συμβούλεψε να πάει αμέσως σε νοσοκομείο στην Αθήνα για να τη βοηθήσουν οι γιατροί.

Μια άλλη ομοεθνής της, κρατώντας το λίγο μηνών μωρό της στην αγκαλιά, είπε στον κ. Σουλτς, με την έκφραση ανησυχίας ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, ότι θέλει να πάει στη Γερμανία, αλλά ακούει ότι οι Αφγανοί που φτάνουν εκεί εκδιώκονται αμέσως πίσω στην πατρίδα τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια, αλλά συμβαίνει σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις. Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τον ξενάγησε σε έκθεση με ζωγραφιές παιδιών που διαμένουν στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον δήμαρχο Γαλατσίου «για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν», αλλά και τους εθελοντές «που παράγουν και παρέχουν ένα υπέροχο έργο».

«Βλέπουμε εδώ ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού», παρατήρησε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι «είναι απόλυτα σαφές πως δεν μπορούμε να αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Η Ελλάδα πλήττεται από οικονομική κρίση, από προσφυγική κρίση».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «οι άνθρωποι που ζουν εδώ, σε αυτές τις πολύ απλές συνθήκες, δεν ήρθαν γιατί δεν έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο. Ήρθαν γιατί διέφυγαν από τη βία, την καταστροφή, τον εμφύλιο πόλεμο».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Σουλτς έκανε έκκληση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης.

Έξω από το Παλαί του Γαλατσίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας η Επιτροπή Αλληλεγγύης Γαλατσίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Γαλατσίου, τα μέλη των οποίων κρατούσαν πανό και ζητούσαν άσυλο στους πρόσφυγες.

Εξάλλου, ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Άρης Παπαδοκωστόπουλος πλησίασε τον κ. Σουλτς και ζήτησε να πέσει ο φράχτης του Έβρου.

Σήμερα, στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας φιλοξενούνται περίπου 200 άτομα, αριθμός σχετικά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, που όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος οφείλεται στην απεργία της ΠΝΟ.

Ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι είναι δέσμευση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο χώρος να αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες στις 9 Νοεμβρίου.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ