Το σχολείο και η δουλειά δεν πρέπει να ξεκινάνε πριν τις 10 το πρωί, λέει επίκαιρη έρευνα

Σχετικά με τη συζήτηση για αλλαγή ώρας έναρξης των μαθημάτων έπειτα και από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου αναδημοσιεύουμε ένα επίκαιρο κείμενο αναφορικά με το ζήτημα της ώρας του ξυπνήματος, της παραγωγικότητα κ.α.

Πολλοι εργαζόμενενοι ξυπνούν αρκετά πρωί προκειμένου να πηγαίνουν στην δουλειά τους. Ωστόσο, βέβαια εκείνοι που σχετίζονται με το πρωινό σχολείο, μαθητές και καθηγητές, το ξυπνητήρι χτυπά τις πιο πολλές φορές 7μιση.

Κορυφαίοι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εργασία και η εκπαίδευση πριν από τις 10 το πρωί είναι τελείως ασύμβατες με το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου.

Αυτό γίνεται επειδή ο καρδιακός ρυθμός των παραγωγικών ηλικιών είναι ασύμβατος με αυτά τα ωράρια. Για παράδειγμα, ένας 16χρονος θα λειτουργεί πιο αποδοτικά εάν ξεκινά μαθήματα στις 10, ενώ ένας φοιτητής στις 11, με βάση τον Dr Kelley, τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Μια μετατόπιση των ωραρίων προς το αργότερο, θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην απόδοση μαθητών και εργαζομένων, όσο και στην υγεία τους.

Ο καθηγητής Paul Kelley του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι ώρες στο σχολικό και το εργασιακό πρόγραμμα, προκειμένου να συγχρονιστούν με το βιολογικό μας ρολόι. Τα πειράματα τα οποία έγιναν, κατέδειξαν ότι ο μέσος 10χρονος μαθητής δε μπορεί να συγκεντρωθεί πριν τις 8:30 το πρωί. Ένας 16χρονος πρέπει να αρχίζει τα μαθήματα στις 10 π.μ. και ένας φοιτητής στις 11 το πρωί. Αυτή η απλή αλλαγή στα σχολικά ωράρια μπορεί να αυξήσει την απόδοση των μαθητών κατά 10%.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι έφηβοι έχουν βιολογικά την προδιάθεση να κοιμούνται γύρω στα μεσάνυχτα και να μην αισθάνονται ότι έχουν συμπληρώσει τις αναγκαίες ώρες ύπνου, αν ξυπνήσουν πριν τις 10 το πρωί. Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μια έρευνα η οποία αφορά στο πρωινό ξύπνημα και στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 100 σχολεία από ολόκληρη την Αγγλία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, τα μαθήματα αρχίζουν στις 10 το πρωί, αντί για τις 8:30. Σκοπός της επίμαχης έρευνας είναι να αποδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας αλλαγής. Τα ακριβή αποτελέσματα θα δημοσιευθούν μέσα στο 2018. Το πρωινό ξύπνημα συνδέεται και με πολλές εταιρείες που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να αρχίζουν τη δουλειά νωρίτερα, όπου εκεί δεν επηρεάζεται μόνο η απόδοση αλλά και η υγεία τους.

Οι εργαζόμενοι κάτω των 55 πρέπει να αρχίζουν στις 10 το πρωί. Το πολύ πρωινό ξύπνημα έχει αρνητική επίδραση τόσο στο πνεύμα όσο και στο σώμα. Το συκώτι και η καρδιά δουλεύουν με διαφορετικούς ρυθμούς και εμείς τα αναγκάζουμε να αλλάξουν αυτούς τους ρυθμούς. Ζούμε σε μια κοινωνία που μας στερεί τον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου ωστόσο επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη συγκέντρωση, τη μνήμη και μας κάνει πιο επιρρεπείς στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά και στην παχυσαρκία. Μας εξουθενώνει και μας κάνει πιο νευρικούς. Αλλάζοντας τα ωράρια μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ