Τα ετερώνυμα έλκονται αλλά δεν κρατάει….

Έχει καταντήσει κουραστικό. Είτε διαβάζω φυσική, είτε παρατηρώντας έναν άσχημο με μια πανέμορφη δίπλα του, πάντα θα βρεθεί ο «ανίκητος» να πετάξει την ατάκα. «Τα ετερώνυμα έλκονται». Πρώτον, κλείσε το βιβλίο της φυσικής. Δε μιλάμε για μαγνήτες, για ανθρώπους μιλάμε. Σε προκαλώ λοιπόν, να μου υποδείξεις τρία ζευγάρια της επιλογής σου, που να είναι αποδεδειγμένα «ετερώνυμα» και άντεξαν σε βάθος χρόνου. Μην πιέζεις τον εαυτό σου άδικα, δεν θα βρεις.
Τον μύθο με τα ετερώνυμα, τον επινόησε ένας άσχημος, χοντρός, γέρος κι εκατομμυριούχος, όταν κλήθηκε να δικαιολογήσει, με κόσμιο τρόπο, πως βρέθηκε στη ζωή του το μοντέλο του playboy. Αν ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία, φίλε μου καλέ, μπορείς να χρησιμοποιείς την φράση και ελπίζω πως θα σε γνωρίσω σύντομα, για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος και των δυο πλευρών. Της δικής σου και της playboyσας.


Για όλους τους υπόλοιπους που δεν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σου δίνω ένα παράδειγμα. Έστω πως εσύ είσαι raver και γουστάρεις να «βλέπεις κύκλους». Έστω πως αυτή είναι μπουζουκξού και γουστάρει Κωστάκη Σαφέτη και ποιότητα. Πιο ετερώνυμα πεθαίνεις. Πού θα διασκεδάζετε, παρακαλώ; Εντάξει, αρχικά θα πηγαίνει εναλλάξ, αλλά τελικά θα κολλήσετε στη δική σου παρέα γιατί όντας αντροπαρέα ξέρει να περνάει καλύτερα. Μετά από λίγες εβδομάδες, δε θα θέλει πλέον να σε ακολουθεί και τότε θα αρχίσουν οι γκρίνιες, οι κόντρες και οι προστριβές. Τίτλοι τέλους παρακαλώ και την ανάλογη μουσική.
Αυτή δεν ξέρει τι έχει από οικονομικής πλευράς κι εσύ είσαι άνεργος και φτωχό-μπατιράκι. Σου προτείνει δεκαήμερη απόδραση στο Λονδίνο και διαμονή στο Hilton. Τι κάνεις; Βρίσκεις ένα καλό ψέμα; Λες την αλήθεια; Δέχεσαι να πληρώσει αυτή για όλα; Κι από αξιοπρέπεια; Κι αν πεις την αλήθεια, σαν κύριος, για πόσο θα συνεχιστεί αυτό; Στις εξόδους σας αυτή θα πίνει gray goose και εσύ ένα ποτήρι κόκα-κόλα; Τίτλοι τέλους παρακαλώ.
Όπως πολύ σωστά κατάλαβες, τα ετερώνυμα έλκονται, αλλά δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Έλκονται από τη διαφορετικότητα του άλλου και την ανθρώπινη περιέργεια προς το άγνωστο. Ενθουσιασμός είναι που θα εξατμιστεί αργά ή γρήγορα. Γιατί κακά τα ψέματα, ο έρωτας και η φιλία καθορίζονται από ένα μεγάλο βαθμό από την ταξική μας θέση. Φαντάζεσαι εμένα να μπλέξω με τη Βαρδινογιάννη; Και θα την πάω βόλτα στην Αριστοτέλους, με το 1300αράκι και την μισό-ξηλωμένη πόρτα. Μπορεί αρχικά να ενθουσιαστεί με την όλη κατάσταση, αλλά εν τέλει, τίτλοι τέλους.
Να βρεις το άλλο σου μισό σε κάποιον που να ταιριάζετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Να ακούτε, ιδανικά, την ίδια μουσική και να διασκεδάζετε με τον ίδιο τρόπο. Οι μικρές διαφορές που θα έχετε θα είναι το αλατοπίπερο στην σχέση σας. Ζευγάρια με εκ διαμέτρου αντίθετες ζωές και απόψεις, δεν αντέχουν στον χρόνο.
Θα προσπαθήσεις να αλλάξεις τον άλλο. Ναι, το έχω ξαναπεί, ο έρωτας αλλάζει τους ανθρώπους. Μόνο που ο έρωτας δεν κρατάει για πάντα. Αργά ή γρήγορα θα περάσει και τότε θα αρχίσει ο πόλεμος.
Βέβαια, δεν σου λέω να τρέχεις μακριά από κάθε τι το διαφορετικό. Δε ζούμε σε καθεστώς απόλυτο. Αλλά ό,τι κι αν κάνεις, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσεις, το νερό με το λάδι δεν ενώνονται ποτέ. Μπορούν να υπάρξουν στο ίδιο δοχείο, αλλά ποτέ ως μία ουσία.
Στην προκειμένη, αν βρίσκεσαι ήδη σε μια τέτοια κατάσταση, σου προτείνω να είσαι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος για το μεγάλο μπαμ. Γιατί αν σε βρει απροετοίμαστο όταν συμβεί, θα τρέχεις να διαβάσεις, να βλέπεις σαπουνόπερες και να κλαίγεσαι.

Λούσου με την αλήθεια που έρχεται κατά πάνω σου. Τα ετερώνυμα έλκονται αλλά δεν κρατάει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ