Τελικά, ποια αστυνομία θέλουμε;

Ο διχασμός δεν είναι χθεσινό φαινόμενο στη χώρα μας.

Διαχρονικά όλοι μας, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, περιμέναμε μία κατάσταση ή ένα γεγονός για να πιάσουμε μια γωνία και να βγάλουμε τα… μάτια του «άλλου» που βρίσκεται στην απέναντι γωνία.

Ωστόσο αυτό που παρακολουθούμε από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, μοιάζει με «θέατρο του παραλόγου».

Όλο αυτό δεν έχει να κάνει με το χρώμα, με τη φυλή, την πατρίδα ή οτιδήποτε άλλο σε κάνει να είσαι «μειονότητα» στα μάτια μιας μερίδας ανθρώπων. Έχει να κάνει με το ερώτημα «ποια αστυνομία θέλουμε τελικά»;.

Πολύ σωστά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο μήνυμα που έστειλε την Κυριακή, είπε ότι η «κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά, ηρεμία και ασφάλεια για να προχωρήσει μπροστά». Πολύ σωστά επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του νεαρού που σκοτώθηκε στο Πέραμα και πολύ σωστά επισκέφθηκε τους αστυνομικούς που κρατούνται στη ΓΑΔΑ και από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στη θέση του κατηγορούμενου.

Οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τηρούνται. «H δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι», όπως τόνισε ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ., αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το άσπρο-μαύρο…

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για να αισθανόμαστε εμείς ασφαλείς. Ούτε μπορούμε να θεωρήσουμε φυσιολογικό το «ένα αυτοκινητάκι πήρανε τα παιδιά» που είπε πάνω στον πόνο του ο πατέρας του 20χρονου που σκοτώθηκε στη συμπλοκή.

Ούτε έγκλημα μίσους ήταν, ούτε ρατσιστικό έγκλημα όπως ειπώθηκε. Αλλά όπως τηρούνται οι νόμοι και αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί βρέθηκαν… κρατούμενοι, έτσι πρέπει να τηρούνται και οι νόμοι όταν κάποιος έρχεται και εισβάλει στη ζωή σου, κλέβει το αμάξι σου, το σπίτι σου και «βιάζει» την προσωπικότητά σου.

Πρέπει να πούμε «ναι» στην ένταξη των μεινοτήτων, «ναι» στην ισότιμη αντιμετώπιση όλων, «ναι» στην εκπαίδευση όλων. Αλλά είμαι σίγουρος πως αν στη θέση του άτυχου Ρομά βρίσκονταν 2,3 αστυνομικοί, τότε θα ήταν «παιδιά που χάθηκαν στο καθήκον». Τώρα που έπραξαν το καθήκον τους, έγιναν «δολοφόνοι». Ας αναρωτηθούμε όλοι λοιπόν, ποια αστυνομία θέλουμε; Αυτή που γράφει πρόστιμα για μάσκες και την βρίζουμε ή την αστυνομία που προστατεύει τους πολίτες σε μία ειδική συνθήκη όπως αυτή που έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου…

Κυριάκος Κορωναίος – newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ