Η θρυλική φωτογραφία που άλλαξε τη στάση του κόσμου απέναντι στο AIDS

Διαχρονικά

Τον Νοέμβρη του 1990, το περιοδικό «LIFE» δημοσίευσε μία συγκλονιστική φωτογραφία από τις τελευταίες στιγμές του νεαρού David Kirby, με το σώμα του λιωμένο από τον σχετικά άγνωστο ακόμα ιό του AIDS. Προσέξτε το χέρι του πόσο λεπτό είναι έπειτα από την εξαντλητική ασθένεια.

Το βλέμμα του κοίταζε στο πουθενά. Ο πατέρας του τον αγκαλιάζει, παραδωμένος στο μοιραίο, ξέροντας καλά πως δε μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να βοηθήσει τον γιο του. Δίπλα και η μητέρα του, με στωικό  βλέμμα, η οποία αναζητεί διέξοδο στην αγκαλιά της μικρής, η οποία και αυτή κοιτάζει περίλυπη τον ασθενή τον οποίον κανένας πλέον δε μπορεί να τον βοηθήσει. Αριστερά ένα άτομο (το οποίο μάλλον κοιτάζει η μητέρα) το οποίο δε φαίνεται πιάνει το σκελετωμένο χέρι του μελλοθάνατου David, που μοιάζει πλέον με βιβλική μορφή. Στο προσκέφαλό του, μάλλον μια εικόνα του Κυρίου, με το χέρι απλωμένο να «καλεί» κάποιον κοντά του.

Την στιγμή απαθανάτισε η φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Therese Frare, και γρήγορα η συγκεκριμένη φωτογραφία συνδέθηκε, όσο καμία άλλη, με την επιδημία που προσέβαλε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μετά από 25 χρόνια, στην ετήσια ημέρα κατά του AIDS, η Frare δηλώνει στο περιοδικό LIFE. “Όταν σπούδαζα, έγινα εθελόντρια στο «Pater Noster House», μία κλινική κατά του AIDS στο Κολόμπους.

Τον Μάρτιο ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφίες και να γνωρίζω το προσωπικό και έναν εθελοντή, που τον έλεγαν Peta, οι οποίοι φρόντιζαν τον David και άλλους ασθενείς”. Ο David Kirby γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη στο Οχάιο.

Τη δεκαετία του ’80 ήταν ομοφυλόφιλος ακτιβιστής και έγινε γνωστός όταν προσβλήθηκε από τον ιό. Ζούσε στην Καλιφόρνια και οι δικοί του τον είχαν απομακρύνει, πιθανόν για τις επιλογές του.

Ωστόσο, αφότου αρρώστησε, ήρθε και πάλι σε επαφή με τους γονείς του και ζήτησε να γυρίσει στο σπίτι του, επειδή όπως είχε αναφέρει ο ίδιος: «Θέλω να πεθάνω με τους ανθρώπους της οικογένειάς μου στο πλευρό μου».

Η οικογένειά του τον δέχθηκε και μοιράστηκε μαζί του κάθε τραγικό λεπτό από το επώδυνο τέλος του. Η φωτογραφία έδειξε πως τα θύματα δεν είναι παρά τα παιδιά του γείτονα. Οι γονείς οι οποίοι τον πλησιάζουν δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, αφού τότε υπήρχε η φήμη ότι το έιτζ μεταδίδεται από τον αέρα, το ποτήρι του νερού ή και το σερβίτσιο εάν το έχει χρησιμοποιήσει ο χρήστης.

Η φωτογραφία έδειξε την αλήθεια της απώλειας και ανέτρεψε δεκάδες τρομοκρατικά σενάρια που κυκλοφορούσαν για το έιτζ και του ασθενείς.

Η εξάπλωση του AIDS στους εφήβους

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και η ανθρωπότητα θρηνεί 36 εκατομμύρια νεκρούς από την ασθένεια. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ο αριθμός των θυμάτων του AIDS μεταξύ εφήβων 10-19 ετών έχει αυξηθεί κατά 50% την επταετία 2005-2012, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF. Το 69% των φορέων κατοικεί στην υποσαχάρια Αφρική.

Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό, όμως υπάρχουν φάρμακα που αναστέλλουν την επέκτασή του και επιτρέπουν στους ασθενείς να ζουν μία παραγωγική ζωή. Το AIDS δεν κάνει διακρίσεις. Η πιο ασφαλής πρόληψη παραμένει μία και μοναδική: η χρήση προφυλακτiκών.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ