Τιτανικός: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιστορική τραγωδία -Πώς μπορούσε να αποφευχθεί

Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Τιτανικός βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού στις 15 Απριλίου του 1912. Κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν όμως είναι ότι η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Βρετανική Daily Echo, παρόλο που ο Τιτανικός είναι το πιο διάσημο ναυάγιο στον κόσμο υπάρχουν αρκετά μυστικά που πήρε μαζί του στο σκοτεινό βυθό και ελάχιστοι γνωρίζουν.

Το παγόβουνο εθεάθη ένα λεπτό πριν τη σύγκρουση, αλλά ο Πρώτος Αξιωματούχος Μέρντοχ περίμενε πάνω από 30 δευτερόλεπτα πριν δώσει εντολές για μανούβρα. Αν δεν υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, ο Τιτανικός πιθανότατα θα είχε αποφύγει το παγόβουνο.

Μία μέρα πριν την τραγωδία, στις 14 Απριλίου, ο Τιτανικός είχε λάβει στον ασύρματο αμέτρητα μηνύματα με προειδοποιήσεις για μεγάλα παγόβουνα που θα συναντούσε στο δρόμο του.

Χρειάστηκε μία ώρα μετά το χτύπημα στο παγόβουνο για να αρχίσουν να βγάζουν τις σωσίβιες λέμβους.

Οταν ο Τιτανικός χτύπησε το παγόβουνο, μεγάλα κομμάτια πάγου έπεσαν στο εμπρός κατάστρωμα και οι ξένοιαστοι ως τότε επιβάτες ξεκίνησαν ένα αυθόρμητο παιχνίδι χιονοπόλεμου, έχοντας πλήρη άγνοια για την επικείμενη τραγωδία.

Ο πλουσιότερος επιβάτης που χάθηκε με το πλοίο ήταν ο Τζον Τζέικομπ Αστορ IV. H περιουσία του ανερχόταν στα 85 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου 2 δισ δολάρια με σημερινά δεδομένα.

Επίσης ένας ακόμη επιβάτης που πνίγηκε είχε επιβιώσει από ναυάγιοκαι πυρκαγιά το 1871.

Τιτανικός: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιστορική τραγωδία -Πώς μπορούσε να αποφευχθεί - Εικόνα1

Ο αρχιμάγειρας του πλοίου Τσαρλς Τζούγκιν, ένας από τους διασωθέντες του ναυαγίου, κολύμπησε 2μιση ώρες στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, μέχρι να τον βρουν και να τον σώσουν. Απέδωσε την σωτηρία του στις τεράστιες ποσότητες ουίσκι που κατανάλωνε λίγη ώρα πριν τη σύγκρουση με το παγόβουνο.

Τιτανικός: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιστορική τραγωδία -Πώς μπορούσε να αποφευχθεί - Εικόνα2

Ολοι οι μηχανικοί του πλοίου χάθηκαν στο ναυάγιο. Παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι να βυθιστεί το πλοίο, προκειμένου να λειτουργούν τις μηχανές για να διασωθούν οι επιβάτες.

Οι πρώτες εφημερίδες της εποχής έγραψαν ότι δεν υπήρχαν θύματα στο ναυάγιο. Χρειάστηκαν 2 ημέρες μέχρι να ανακοινωθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Τιτανικός: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιστορική τραγωδία -Πώς μπορούσε να αποφευχθεί - Εικόνα3

Τη στιγμή που βυθίστηκε το πλοίο, τα νερά του Ατλαντικού ήταν -2 βαθμοί Κελσίου. 2 βαθμούς κάτω από το σημείο ψύξης.

Οι ανέσεις του πλοίου περιλάμβαναν ένα παριζιάνικο καφέ, κήπους για τσάι, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, κουρείο, ασανσέρ και θερμαινόμενη πισίνα.

Τιτανικός: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιστορική τραγωδία -Πώς μπορούσε να αποφευχθεί - Εικόνα4

Τιτανικός: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιστορική τραγωδία -Πώς μπορούσε να αποφευχθεί - Εικόνα5

Τα εντυπωσιακά Τούρκικα λουτρά ήταν σχεδιασμένα μόνο για επιβάτες της πρώτης θέσης. Περισσότεροι από 700 επιβάτες τρίτης θέσης αναγκάζονταν να μοιραστούν τα δύο μπάνια που τους αναλογούσαν.

Τιτανικός: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιστορική τραγωδία -Πώς μπορούσε να αποφευχθεί - Εικόνα6

Υπήρχε μία αληθινή ιστορία έρωτα και αυτοθυσίας στον Τιτανικό. Ο Ισιντορ Στράους, συνιδιοκτήτης του Macy’s department store και η σύζυγος του Ιντα ήταν επιβάτες της πρώτης θέσης, παντρεμένοι για 41 χρόνια. Ο Ισιντορ αρνήθηκε να ανέβει στη λέμβο με τη γυναίκα του, τονίζοντας ότι πρέπει να σωθούν τα γυναικόπαιδα. Η σύζυγος του τότε βγήκε από τη λέμβο και γύρισε μαζί του στο πλοίο που βυθιζόταν. Μαρτυρίες λένε ότι βυθίστηκαν μαζί με το πλοίο κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου.

Τιτανικός: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιστορική τραγωδία -Πώς μπορούσε να αποφευχθεί - Εικόνα7

Συνολικά 13 ζευγάρια βρίσκονταν στον μήνα του μέλιτος στο μοιραίο ναυάγιο.

Οι μουσικοί έπαιζαν για 2 ώρες και 5 λεπτά μέχρι τη βύθιση του πλοίου. Ανάμεσα τους και ο Τζοκ Χιουμ

Τιτανικός: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιστορική τραγωδία -Πώς μπορούσε να αποφευχθεί - Εικόνα8

14 χρόνια πριν το τραγικό ναυάγιο, ο Μόργκαν Ρόμπερτσον είχε γράψει το διήγημα «Futility» που αναφερόταν στο ναυάγιο ενός «αβύθιστου» πλοίου που ονομαζόταν Τιτάνας και βυθίστηκε χτυπώντας ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό. Ούτε ο αληθινός Τιτανικός, ούτε ο φανταστικός Τιτάνας στο βιβλίο είχαν αρκετές σωσίβιες λέμβους για τους επιβάτες τους.

Συγκεκριμένα, ο Τιτανικός έπρεπε να έχει 64 λέμβους και είχε μόνο 20, οι οποίες δεν γέμισαν καν ολόκληρες.
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ