Τσίπρας: «Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – Θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες»

«Η κυβέρνηση στήνει μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του Κράτους».

Του Γιώργου Λυκουρέντζου – real.gr

Υψώνει τους τόνους γύρω από το ζήτημα της ΔΕΗ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από του βήματος της Βουλής προειδοποίησε την κυβέρνηση πως θα αναζητηθούν σε βάθος όλες οι ευθύνες φωτογραφίζοντας πρωτοβουλία του κόμματός του ακόμα και για μια μελλοντική πρόταση σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. «Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Και θα αναζητηθούν σε βάθος. Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή».

«Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βλέπει ότι οι μέρες της τελειώνουν και στήνει το Μεγάλο Παζάρι με τα ασημικά του κράτους, χωρίς προσχήματα. Θα υποστείτε τις συνέπειες των πράξεων σας, στην κάλπη από τον ελληνικό λαό που περιφρονείτε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για άνεμο οργής και αποδοκιμασίας τον οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να δει.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για καρτέλ στην ενέργεια το οποίο η κυβέρνηση αφήνει να δρα ελεύθερα, στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΗ και οδηγεί το ράλι στις τιμές των τιμών. «Δεν έχετε διάθεση να καταπολεμήσετε εναρμονισμένες πρακτικές και να λάβετε μέτρα» τόνισε. Αναφερόμενος στο επερχόμενο κύμα ακρίβειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απλώς παρακολουθεί τις ανατιμήσεις χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα συγκράτησης των τιμών, ενώ και στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού μίλησε για ντροπιαστική αύξηση μόλις 2% την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση και όχι 12% όπως θα ήταν το διπλάσιο του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης. «Εμείς λέμε 800 ευρώ κατώτατο μισθό» τόνισε.

Αναφερόμενος επί μακρόν στα θέματα της ενέργειας εκκινώντας από το ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ όταν μίλησε στη Θεσσαλονίκη. Κατά τον κ. Τσίπρα η εκχώρηση του ποσοστού γίνεται αιφνιδιαστικά ώστε να στηθεί κερδοσκοπικός χορός από κάποιους στο χρηματιστήριο στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας στη χώρα. «Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ (του ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η

μετοχή της εταιρείας, όπως όλοι προεξοφλούσαν – με βάση και τα κυβερνητικά πανηγύρια – αυτή βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν

μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης. Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές; Περίεργα πράγματα» είπε.

«Εμείς σώσαμε τη ΔΕΗ»

Απαντώντας στη μομφή που εκφράστηκε από Υπουργούς της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τη ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του διέσωσε τη ΔΕΗ ως κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο στην υπηρεσία της κοινής ωφέλειας και του Ελληνικού λαού.

«Επί 4,5 χρόνια, η πώληση της ΔΕΗ ήταν διαρκώς στην ατζέντα των δανειστών. Σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελούσε κεντρικό σημείο τριβής και μάχης για να κρατήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Και ταυτόχρονα κρατήσαμε τη ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, χαμηλό τιμολόγιο, χωρίς αυξήσεις επι 4,5 χρόνια. Και το πετύχαμε, δίνοντας σκληρή μάχη. Πρώτα απ’ όλα, διότι το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πάγια ανάγκη κάθε πολίτη της χώρας. Και δεύτερο, γιατί η ΔΕΗ την περίοδο της πράσινης μετάβασης αποτελεί ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του κράτους» είπε.

Σε πολύ υψηλούς τόνους ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση χαρίζει την περιουσία, του ελληνικού λαού με ερασιτεχνικό και ύποπτο τρόπο. «Ελπίζω να μη σχεδιάζετε τη δημιουργία στρατηγικού επενδυτή μέσα από δήθεν αναπτυξιακά σχέδια εξαγοράς μονάδων ή επιχειρήσεων που στην πραγματικότητα θα πρόκειται για σχέδια συγχώνευσης. Θα είμαστε εδώ , θα σας παρακολουθούμε και θα σας περιμένουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το ενεργειακό μέλλον της χώρας για να ευνοήσετε ολιγάρχες ή νεόκοπους εθνικούς προμηθευτές. Εδώ έχουμε οικονομικό , κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ