Δεν θέλω αυτό το παιδί αλλά εκείνη αρνείται να το «ρίξει»

Πρίν λίγες μέρες έλαβα ένα πολύ «σκληρό» email που όμοιό του δεν έχω ξαναπάρει. Επί 3 μέρες έγραφα και έσβηνα την απάντησή μου γιατί ειλικρινά δεν ήξερα τί να πω. Ό,τι κι αν έχεις δει στη ζωή σου, ένας πιθανός πατέρας που σου ζητάει να τον συμβουλεύσεις για το πώς να μην αναγνωρίσει και να μην δώσει διατροφή στο παιδί «του», είναι πάντα κάτι που σε σοκάρει. 

Δεν λέω πως οι καιροί δεν είναι πονηροί ούτε πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που επικαλούνται άλλον για πατέρα του παιδιού τους από τον πραγματικό. Όμως άλλο αυτό και άλλο να θες να διαφύγεις των ευθυνών σου, είσαι δεν είσαι εσύ ο πατέρας.

Θέλοντας λοιπόν να είμαι αμερόληπτη από τη θέση μου αλλά μη μπορώντας να ελέγξω το συναίσθημά μου σαν άνθρωπος και μητέρα, σκέφτηκα πολύ πρίν απαντήσω αλλά κυρίως πρίν το δημοσιεύσω. Δεν θέλω να τον ξεφτιλίσουμε, ούτε να τον λιθοβολήσουμε, βρισιές και κατάρες, να ξέρετε πως δεν θα δημοσιευτούν γιατί δεν είναι η πρόθεσή μας να κάνουμε διαδικτυακό «δικαστήριο». Εξάλλου δεν έχει νόημα και δεν θα βοηθήσει σε κάτι. Το μόνο που θέλω από εσάς, είναι να βοηθήσουμε με τη γνώμη μας -όποια κι αν είναι-αυτόν τον άνθρωπο γιατί θεωρώ πως δεν θέλει κατσάδα αλλά βοήθεια. Ειλικρινά εύχομαι ό,τι μας έγραψε να ήταν πάνω στον πανικό του…

Ερώτημα: Η πρώην σύντροφός μου έμεινε έγκυος. Μόλις μου το είπε, της πρότεινα να το ρίξει. Δεν ξέρω πώς έμεινε έγκυος αλλά προφανώς από ατύχημα και πιθανώς να είναι δικό μου. Εκείνη αρνείται να το ρίξει και μου ζητάει να είμαι σωστός σε ένα παιδί που δεν θέλησα ποτέ. Κατόπιν συνεχούς επικοινωνίας μου μαζί της, κατάλαβα ότι υπάρχει δόλος έτσι ώστε να το αναγνωρίσω και να πάρει διατροφή. Πώς μπορώ να προστατευθώ όταν βλέπω ότι η κοπέλα προσδοκά σε οικονομικά οφέλη; Τί λέει ο νόμος σε αυτή τη περίπτωση; Μπορώ να αποφύγω στο μέλλον διατροφή και αναγνώριση; Αλέξανδρος

Καλημέρα σας!

Το γεγονός ότι ζητάτε από ένα site που βοηθάει μονογονείς, να σας ενημερώσει για το πώς να αποφύγετε τις ευθύνες σας απέναντι σε μια ανύπαντρη μητέρα, είναι σαν να ζητάτε από την αστυνομία να σας πεί πώς να κλέψετε. Ωστόσο, εγώ θα σας απαντήσω όχι σαν ειδικός γιατί δεν είμαι, αλλά σαν υπεύθυνος άνθρωπος και μητέρα.

Αν μου γράφατε ότι είστε σίγουρος πως το παιδί δεν είναι δικό σας και η σύντροφός σας προσπαθεί να σας κάνει να αναλάβετε ευθύνες που δεν είναι δικές σας, θα το καταλάβαινα. Εσείς , απ’ ότι διαβάζω όμως, δεν επιθυμείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας είτε είναι δικό σας το παιδί, είτε όχι.

Γράφετε πως δεν το θέλετε. Δικαίωμά σας να μην το θέλετε. Θα μπορούσατε όμως να φροντίσετε να μην το κάνετε. Δεν το κρίνω, σας εξηγώ απλώς ότι υπάρχει τρόπος να μην κάνει κανείς παιδιά αν δεν το επιθυμεί. Από τη στιγμή που δεν μεριμνήσατε, είναι και πάλι δικαίωμά σας να μην θέλετε επαφή μαζί του, πατέρας με το ζόρι κανείς δεν γίνεται. Δεν είναι όμως δικαίωμά σας να του στερείτε τη τροφή, τη περίθαλψη και όλα όσα χρειάζεται για το μεγάλωμά του, επειδή εσείς δεν φροντίσατε να είστε προσεκτικός. Είναι άδικο για ένα μωρό, να πληρώνει τα δικά σας «σπασμένα».

Η πρώην σύντροφός σας δικαίως ζητά τη συνδρομή σας διότι αυτό το παιδί δεν το έκανε μόνη της. Φαντάζομαι ότι κι εσείς με κάποια χρήματα μεγαλώσατε, τα παιδιά ξέρετε δεν μεγαλώνουν δωρεάν. Τα «οικονομικά οφέλη» για τα οποία μιλάτε, είναι η ελάχιστη ευθύνη σας, απέναντι σε έναν άνθρωπο που δημιουργήσατε, αν φυσικά τον δημιουργήσατε εσείς.

Λυπάμαι δεν μπορούμε να σας συμβουλέψουμε πώς να αποφύγετε διατροφή και αναγνώριση. Η πρώην σύντροφός σας έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικώς και να διεκδικήσει την αναγνώριση του παιδιού μέσω τεστ dna στο οποίο θα ζητήσει να υποβληθείτε. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, μπορεί και θα αποδειχθεί.

Προσωπικά, και συγγνώμη για το θάρρος, ελπίζω να μην είναι δικό σας. Είναι πάρα πολύ άσχημο για ένα παιδί να έχει για πατέρα του κάποιον που όχι μόνο δεν το θέλει αλλά δεν τον νοιάζει καν πως θα μεγαλώσει. Κι εσείς παιδί ήσασταν κάποτε. Φαντάζομαι δεν θα σας άρεσε αν ο πατέρας σας, όχι μόνο δεν ήθελε να σας βλέπει , αλλά δεν έδινε και δεκάρα για το πώς ζείτε, βλέποντάς σας απλά σαν κάποιον που προσδοκά σε οικονομικά οφέλη.

Ειλικρινά Αλέξανδρε, όσο ανέτοιμος κι αν είσαι για τον ερχομό αυτού του παιδιού, όσο και αν δεν το θες, θα σου πω αυτό και ίσως κάποτε με θυμηθείς: Δεν ξέρεις τί χάνεις. Και είναι κρίμα να το καταλάβεις όταν θα είναι αργά.

Καλή τύχη!

Κυριακή

singleparent

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ