Βία και χάος στην Ειδομένη – Φόβοι για σοβαρά επεισόδια

Χάος επικρατεί στην Ειδομένη, καθώς ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ ομάδων προσφύγων οι οποίοι μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ το βράδυ της Τρίτης έχουν πάρει τον έλεγχο ουσιαστικά στα χέρια τους.

Εξω από τον καταυλισμό, ομάδα νεαρών εξαγριωμένων προσφύγων που πραγματοποιούν διαμαρτυρία πάνω στις γραμμές του τρένου, γκρέμισε τους σιδερένιους κάδους και τα προστατευτικά κάγκελα που είχαν στήσει νωρίτερα άλλοι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες πάνω στη διάβαση των πεζών και οχημάτων που τέμνει τις σιδηροδρομικές γραμμές, πίσω από τα οποία βρίσκονταν τηλεοπτικές κάμερες. Μια κάμερα τηλεοπτικού σταθμού, καθώς και εξοπλισμός έπεσε στο έδαφος, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς.

Στον καταυλισμό επικρατεί προβληματισμός και εκνευρισμός ανάμεσα στους κόλπους των προσφύγων, μεταξύ αυτών που δεν επιθυμούν να δέχονται τροφή μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα και άλλων που υποστηρίζουν ότι πρέπει ο δρόμος να παραμείνει προσβάσιμος, ώστε να υπάρχει μέριμνα για παροχή τροφής και νερού, τουλάχιστον για τα παιδιά τους.

Μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες, προκειμένου να μπορέσουν να μοιράσουν γάλα για τα παιδιά στον καταυλισμό.
Οι ΜΚΟ απέσυραν, προσωρινά, το προσωπικό τους από τον καταυλισμό της Ειδομένης λόγω της έντασης που επικρατεί από τις διαμαρτυρίες των προσφύγων. Διατήρησαν ωστόσο τις εγκαταστάσεις τους – και παρακολουθούν την κατάσταση, ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν σε περίπτωση που ξαναχρειαστεί.
Ορισμένες εξ αυτών πάντως, σκοπεύουν το πρωί της Τετάρτης να προσπαθήσουν να διανείμουν τροφή – και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό λόγω της κατάστασης, θα προσπαθήσουν να δώσουν στους πρόσφυγες έτοιμο φαγητό. Νωρίτερα το μεσημέρι δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν στον καταυλισμό 

Την αναστολή ορισμένων από τις δραστηριότητες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά επειδή αντιτίθεται στη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συγκεκριμένα στη μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές, επιβεβαίωσε νωρίτερα από τη Γενεύη η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Μελίσα Φλέμινγκ.
 

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ