Οι 10 χειρότερες συνήθειες για τα δόντια μας

Η υγιεινή των δοντιών παραμένει δυστυχώς χάσιμο χρόνου για αρκετούς ανθρώπους και πολλοί περιορίζονται σε ένα απλό πλύσιμο, χωρίς περισσότερη φροντίδα.

Διαβάστε παρακάτω για 10 ακόμη λάθη που συνήθως όλοι κάνουμε, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιούμε, με αποτέλεσμα να καταστρέφουμε τα δόντια μας, όπως παρουσιάζονται από τον «Independent«.

1. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά το πρωινό Αυτό είναι μεγάλο λάθος, αφού σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, το καλό πλύσιμο της στοματικής κοιλότητας πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, ώστε να απομακρυνθούν τα βακτήρια που συσσωρεύονται από το βράδυ. Έπειτα από το πρωινό, μπορούμε να κάνουμε έναν ακόμη καθαρισμό με στοματικό διάλυμα, για καλύτερα αποτελέσματα.

2. Όχι ξέπλυμα μετά το βούρτσισμα Το νερό μετά τον καθαρισμό απομακρύνει το φθόριο της οδοντόπαστας, που κανονικά πρέπει να μένει στα δόντια, ώστε να αποφεύγεται η φθορά τους.

3. Καθαρίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό Ένα ακόμη λάθος που καταστρέφει την υγιεινή των δοντιών, αφού θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά, ώστε να μπορεί φυσικά το σάλιο να εξουδετερώσει το pH των τροφίμων πριν από το βούρτσισμα. Το άμεσο καθάρισμα απομακρύνει το οξύ από το στόμα, κάνοντας τα δόντια με τον χρόνο αδύναμα και ευαίσθητα.

4. Τα σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα Μια ακόμη κακή συνήθεια για τα δόντια, αφού αυξάνει την επαφή τους με το φαγητό, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της πλάκας. Σε περίπτωση που κάποιος είναι λάτρης του τσιμπολογήματος, τότε καλό θα είναι να επιλέγει ωμά λαχανικά, που είναι φυσικό καθαριστικό των δοντιών, ή ωμούς ξηρούς καρπούς.

5. Χρησιμοποιούμε τα δόντια για να ανοίξουμε μπουκάλια Μπορεί να μοιάζει εύκολη λύση αυτό το «φυσικό ανοιχτήρι» που νομίζουμε ότι έχουμε στο στόμα μας, αλλά οι φόβοι και η πιθανότητα για κάποιο σπάσιμο αυξάνονται. Εκτός από αυτό, οποιαδήποτε χρήση για άνοιγμα συσκευασιών είναι επίσης βλαβερή για τα δόντια.

6. Τα σκουρόχρωμα ποτά Ρούμι και αναψυκτικά συνιστούν εχθρούς της στοματικής κοιλότητας, αφού περιέχουν χαμηλότερο pH και είναι πιο όξινα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη διάβρωση των δοντιών. Άρα, σύμφωνα με τη λίστα του «Independent«, καλό θα ήταν να επιλέγονται ανοιχτόχρωμα ποτά.

7. Η σκληρή οδοντόβουρτσα Η medium/soft επιλογή είναι προτιμότερη για τα δόντια, καθώς η σκληρή οδοντόβουρτσα βλάπτει τα ούλα, τη ρίζα και το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών.

8. Χρήση του οδοντικού νήματος μετά το βούρτσισμα Σύμφωνα με τις οδηγίες, το νήμα καλό θα είναι να χρησιμοποιείται πριν το βούρτσισμα, σαν μια καλή πρόπλυση και έπειτα κανονικά ο καθαρισμός, χωρίς πολύ ξέπλυμα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

9. Τα αναψυκτικά Όσοι καταναλώνουν ανθρακούχα ποτά θα πρέπει να χρησιμοποιούν καλαμάκι, ώστε να αποφεύγεται η άμεση επαφή της ζάχαρης με τα δόντια. Μάλιστα, και η sugar free τσίχλες μετά τα ποτά συμβάλλουν στην προστασία των δοντιών.

10. Λανθασμένη τεχνική χρήσης του νήματος Το νήμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από πίσω προς τα εμπρός, διότι καταστρέφει το ούλο. Η σωστή τεχνική γίνεται με τον καθαρισμό κάθε δοντιού προσεκτικά, πάνω-κάτω.
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ