Χίος: Η Frontex φοβάται τον αμίαντο, είναι και… γιορτές και κάνει αποχή

Συνεχίζεται η αποχή των στελεχών της Frontex από την καταγραφή των προσφύγων, παρά το γεγονός ότι η πρώτη γνωμοδότηση μη κυβερνητικής οργάνωσης είναι αρνητική σε ότι αφορά την ύπαρξη καρκινογόνων ινών αμιάντου στο χώρο που γίνεται η διαδικασία.

«Τα στελέχη της Frontex θα πρέπει να είχαν τους δικούς τους λόγους  για να προκαλέσουν αυτή την αναστάτωση» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης. Οπως αναφέρεται στο ΑΠΕ πριν από δυο εβδομάδες ο επικεφαλής της ομάδας καταγραφής που έχει αποστείλει η FRONTEX ζήτησε πιστοποιήσεις σχετικές με τη μη ύπαρξη κινδύνου από καρκινογόνες ίνες αμιάντου στη συγκεκριμένη στέγη. Η μη ύπαρξη όμως σχετικών μετρήσεων οδήγησε την ομάδα της FRONTEX να απέχει από την καταγραφή και έτσι όλο το βάρος να πέσει στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολούθησε με πρωτοβουλία μη Κυβερνητικής Οργάνωσης κλήση σε εργαστήριο από το εξωτερικό, το οποίο και έκανε μια πρώτη μέτρηση με αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά την ύπαρξη αμιάντου. Όμως, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κλήθηκε και συνεργείο από τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ», που θα γνωμοδοτήσει σχετικά. Την ίδια ώρα η καταγραφή συνεχίζεται από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στον συγκεκριμένο χώρο, που να θυμίσουμε έχει παραχωρηθεί δωρεάν από ιδιώτη για ένα τρίμηνο.

Ας σημειωθεί ότι το σύνολο των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη Χίου διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή μόνο η Ελληνική Αστυνομία, αφού οι δυνάμεις της FRONTEX έχουν αποχωρήσει αρχικά λόγω υποψίας ύπαρξης αμιάντου και στη συνέχεια λόγω εορτών από το νησί και πρόκειται να επιστρέψουν μετά τα Φώτα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ