Χώρες που δεν έχουν ούτε ένα ποτάμι!

Οι ποταμοί έχουν μια πληθώρα χρήσεων ανάλογα με το μέγεθος και τη γεωγραφική τους θέση. Η κουλτούρα των λαών που ζουν κατά μήκος ενός ποταμού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της κύριας χρήσης του ποταμού. Μεγάλα ποτάμια όπως ο Αμαζόνιος και ο Μισισιπής χρησιμοποιούνται για μεταφορές καθώς είναι αρκετά μεγάλα για να φιλοξενήσουν πλοία.

Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν τη βιομηχανία, τη γεωργία, την παραγωγή ενέργειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτουργούν επίσης ως αξιοθέατα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν έχουν καθόλου ποτάμια, κι αν για τα κράτη της Αραβικής χερσονήσου κάτι τέτοιο ακούγεται λογικό, αφού καλύπτονται κατά βάση από έρημο, κάποιες άλλες χώρες στη λίστα πραγματικά εκπλήσσουν. Ας δούμε όμως ποιες χώρες δεν έχουν ποτάμια…

Σαουδική Αραβία Χώρες που δεν έχουν ούτε ένα ποτάμι! - Εικόνα 2 Η Σαουδική Αραβία είναι η 12η σε έκταση χώρα του κόσμου αλλά καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από έρημο και βραχώδη εδάφη με αποτέλεσμα να μην διαθέτει ούτε ένα ποτάμι. Διαθέτει ωστόσο κάποια κοιτάσματα νερού και το 50% του νερού που καταναλώνει η χώρα προέρχεται από την αφαλάτωση θαλασσινού νερού, το 40% από υπόγεια ύδατα ενώ το υπόλοιπο 10% από επιφανειακά ύδατα.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Χώρες που δεν έχουν ούτε ένα ποτάμι! - Εικόνα 3 Η έκτασή τους είναι περίπου τα 2/3 της έκτασης τη Ελλάδας αλλά οι χαμηλές βροχοπτώσεις και η ερημική έκταση δεν ευνοούν τη δημιουργία ποταμών. Το πόσιμο νερό προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αφαλάτωση ενώ τα υπόγεια ύδατα χρησιμοποιούνται για τη γεωργία. Το 2003, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τεχνητής αναπλήρωσης νερού κοντά στην όαση Liwa.

Μάλτα Χώρες που δεν έχουν ούτε ένα ποτάμι! - Εικόνα 4 Μια χώρα έκπληξη στη λίστα καθώς, το πράσινο κατά τα άλλα, νησί της Μεσογείου δεν διαθέτει ποτάμια. Παρά το μεσογειακό κλίμα η μορφολογία του εδάφους αλλά και η μικρή έκταση της χώρας (είναι περίπου όσο η Λευκάδα) δυσκολεύουν τη δημιουργία ποταμών. Βέβαια η χώρα διαθέτει υπόγεια κοιτάσματα αλλά και χειμάρρους που γεμίζουν με νερό την περίοδο που βρέχει.

Μαλδίβες Χώρες που δεν έχουν ούτε ένα ποτάμι! - Εικόνα 5 Η εξωτική χώρα με τα μικρά νησάκια δεν διαθέτει καθόλου ποτάμια αν και στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού που βρίσκεται οι βροχοπτώσεις είναι πολλές. Η αιτία είναι ακριβώς το μέγεθος τω νησιών αλλά κυρίως το ότι η χώρα είναι επίπεδη και δεν διαθέτει βουνά (ούτε καν λόφους).

Κουβέιτ Χώρες που δεν έχουν ούτε ένα ποτάμι! - Εικόνα 6 Μια ακόμη χώρα της Αραβικής χερσονήσου. Το Κουβέιτ έχει πολύ χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων και μόνο το 0,5% της γης θεωρείται αρόσιμη. Υπάρχει ένα μεγάλο κανάλι γνωστό ως Wadi al Bati που χρησιμεύει επίσης ως σύνορο με το Ιράκ. Ωστόσο, το Wadi δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την οικιακή χρήση ύδατος της χώρας. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αφαλάτωση του θαλασσινού νερού από το 1954.

Μονακό Χώρες που δεν έχουν ούτε ένα ποτάμι! - Εικόνα 7 Βρίσκεται κατά μήκος της Γαλλικής Ριβιέρας με πληθυσμό 35.352 κατοίκων. Η χώρα δεν έχει ποτάμια αλλά εξυπηρετείται από τη Γαλλία όσον αφορά στην παροχή ύδατος.

Άλλες χώρες χωρίς ποτάμια είναι το Μπαχρέιν, οι Μπαχάμες, οι Βερμούδες, η Υεμένη, το Κατάρ, το Ομάν και κάποια μικρά νησιωτικά συμπλέγματα.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ