Ζόρα Κουνταεΐ: Η τερματοφύλακας της Εθνικής Ιράν έπιασε δύο πέναλτι κόντρα στην Ιορδανία και τώρα καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι… άντρας!

Οι γυναικείες εθνικές ομάδες του Ιράν και της Ιορδανίας αναμετρήθηκαν τον Σεπτέμβριο δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό στην τελική φάση του ασιατικού κυπέλλου. H Zόρα Κουνταεΐ όμως ξεχώρισε, αποκρούοντας δύο πέναλτι.

 

Με επίσημο έγγραφο η Ιορδανία ζήτησε από την ασιατική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να υποβάλει σε τεστ ταυτοποίησης φύλου την γυναικεία ομάδα του Ιράν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι  μία συγκεκριμένη Ιρανή αθλήτρια είναι… άνδρας, όπως αναφέρουν οι Times του Ισραήλ.

Νικήτρια στα πέναλτι αναδείχθηκε η Εθνική Ομάδα του Ιράν, η οποία  προκρίθηκε στο πρώτο του Κύπελλο Ασίας χάρη στη συντριπτική νίκη με 4-2 επί της Ιορδανίας τον Σεπτέμβριο. Η Ζόρα αποδείχτηκε μια από τις σημαντικότερες παίκτριες για λογαριασμό του Ιράν, αποκρούοντας δύο πέναλτι. Ωστόσο, τώρα καλείται να επιβεβαιώσει το φύλο της, κατόπιν αιτήματος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ιορδανίας.

Ο πρίγκιπας της Ιορδανίας, Αλί μπιν αλ-Χουσεΐν, ο οποίος έχει υπάρξει αντιπρόεδρος της FIFA, δημοσίευσε μια επιστολή που έχει σταλεί στην Ασιατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, και ζητείται ο εν λόγω έλεγχος. Η επιστολή αναφέρει ότι, αν και δεν είναι υποχρεωτικό για τις παίκτριες να υποβάλονται σε τέτοιους ελέγχους, οι κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται από την Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου διατηρούν το δικαίωμα «να διερευνήσουν και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εάν υπάρχει αμφιβολία για την επιλεξιμότητα μιας συμμετέχουσας παίκτριας».

Στη συνέχεια προτείνει ότι, δεδομένου πως «η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Ιράν έχει ιστορικό με θέματα φύλου και ντόπινγκ», θα πρέπει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα.

Η Zόρα Κουνταεΐ ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να μην μείνει με τα χέρια σταυρωμένα στις κατηγορίες που της προσάπτουν και περνά στην αντεπίθεση.  «Είμαι γυναίκα. Αυτό που μου κάνετε είναι bullying», ήταν η απάντηση της Ιρανής τερματοφύλακα, αρνούμενη κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι είναι άνδρας και αποφασίζει να προχωρήσει σε μήνυση κατά της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Η 32χρονη Κουνταεΐ έχει υπερασπιστεί τον εαυτό της πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια γι’ αυτό το θέμα, με την προπονήτρια της ομάδας, Μαριάμ Ιραντούστ να ισχυρίζεται ότι η επιστολή δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια προσπάθεια να μετατοπιστεί η ευθύνη μετά από την απροσδόκητη ήττα της Ιορδανίας. «Θα παρέχουμε οποιαδήποτε τεκμηρίωση επιθυμεί η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου χωρίς να χάνουμε χρόνο. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι απλώς μια δικαιολογία για να μην αποδεχτούν την ήττα από την εθνική ομάδα γυναικών του Ιράν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παίκτριες του Ιράν αγωνίζονται με μπούρκα, κάτι που καθιστά δυσδιάκριτα τα χαρακτηριστικά τους.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ