Enfield 8000: Το ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που προηγήθηκε της εποχής του
Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά η Ελλάδα είχε μια πολύ σημαντική παρουσία στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήδη από τη δεκαετία του 1970. Το Enfield 8000, ένα ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, κατασκευάστηκε στο νησί της Σύρου και ήταν ένα από τα πρώτα τέτοια οχήματα στον κόσμο. Ας δούμε μαζί την ιστορία του, γιατί σταμάτησε η παραγωγή του και τι θα μπορούσε να είχε σημαίνει για τη χώρα μας αν είχε συνεχιστεί.
Το ελληνικό αυτοκίνητο που έκανε τη διαφορά
Το Enfield 8000 σχεδιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η παραγωγή του μεταφέρθηκε στη Σύρο το 1973, σε ένα εργοστάσιο της Neorion, θυγατρικής της Enfield Automotive. Ήταν ένα μικρό, εντελώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούσε μπαταρίες μολύβδου – μια τεχνολογία αρκετά πρωτοποριακή για την εποχή.
Η αυτονομία του κυμαινόταν μεταξύ 65 και 80 χιλιομέτρων, ενώ η τελική του ταχύτητα ήταν 77 χλμ./ώρα. Παρά το μικρό του μέγεθος, το Enfield 8000 έδειχνε πως η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να μπει δυναμικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες.
Τι σταμάτησε την επιτυχία;
Παρότι το όχημα είχε προοπτικές, η παραγωγή του σταμάτησε το 1976 μετά από μόλις περίπου 120-150 κατασκευασμένα αυτοκίνητα. Οι λόγοι ήταν κυρίως πολιτικοί και οικονομικοί:
-
Η ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970 έφερε αλλαγές στις προτεραιότητες και τις επενδύσεις.
-
Η ελληνική πολιτεία δεν υποστήριξε το project με κίνητρα ή φοροαπαλλαγές.
-
Έλλειψη στρατηγικής και υποδομών για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων σε ευρεία κλίμακα.
Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων χρησιμοποιήθηκε από τη Βρετανική Κυβέρνηση για δοκιμές, ενώ το εργοστάσιο στη Σύρο έκλεισε νωρίς, χάνοντας μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.
Μια ιστορία που θα μπορούσε να είχε αλλάξει τα πάντα
Το Enfield 8000 ήταν όραμα και καινοτομία σε μια εποχή που η έννοια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων φαινόταν μακρινή για τις περισσότερες χώρες. Αν η παραγωγή είχε συνεχιστεί και υπήρχε η απαραίτητη υποστήριξη, η Ελλάδα ίσως να είχε γίνει πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση δεκαετίες πριν.
Μερικά από αυτά τα αυτοκίνητα σώζονται μέχρι σήμερα σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, ενώ ένα από τα πιο γνωστά έχει μετατραπεί σε αγωνιστικό ηλεκτρικό όχημα με εξωπραγματικές επιδόσεις από τον Σπύρο Πανόπουλο.
Γιατί αξίζει να θυμόμαστε το Enfield 8000
Η ιστορία του Enfield 8000 δεν είναι απλά μια παλιά ανάμνηση. Είναι μια υπενθύμιση για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν η Ελλάδα είχε στηρίξει έγκαιρα τις καινοτομίες της. Σήμερα που τα ηλεκτρικά οχήματα κατακτούν τον κόσμο, το Enfield δείχνει πως υπήρξε μια στιγμή που ήμασταν μπροστά από την εποχή μας.
Η επένδυση σε τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσε να είχε φέρει στην Ελλάδα δουλειές, τεχνογνωσία και παγκόσμια αναγνώριση στον τομέα της καθαρής ενέργειας και της βιώσιμης μετακίνησης.
Τι μπορούμε να μάθουμε για το μέλλον από το παρελθόν
Η περίπτωση του Enfield 8000 είναι διδακτική. Μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε την καινοτομία και να δίνουμε χώρο σε πρωτοπόρα έργα να αναπτυχθούν.
Σήμερα, που βλέπουμε εταιρείες παγκοσμίως να επενδύουν μαζικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Ελλάδα έχει μια ιστορία που μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και όχι απλώς μια χαμένη ευκαιρία.