Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram Vimeo
    NewSide
    Τρίτη, 1 Ιουλίου
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • LIFESTYLE
    • ΤΑΞΙΔΙ
    • PEOPLE
    • ΑΣΤΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
    • MEDIA
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ
    • ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    NewSide
    Αρχική » Λίμνη Roopkund: Η επιστημονική εξήγηση για τους σκελετούς Κρητικών που βρέθηκαν στα Ιμαλάια
    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Λίμνη Roopkund: Η επιστημονική εξήγηση για τους σκελετούς Κρητικών που βρέθηκαν στα Ιμαλάια

    10 Μαρτίου 2025Updated:10 Μαρτίου 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Email
    Follow Us
    Google News Flipboard
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Telegram

    Το Μυστήριο της Λίμνης Roopkund στα Ιμαλάια: Ανάμεσα στους Σκελετούς 14 Κρητικών και Άλλων Ελλήνων σε Υψόμετρο 5.000 Μέτρων

    Η λίμνη Roopkund, τοποθετημένη σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 5.000 μέτρα, αποτελεί μια από τις πιο μυστηριώδεις τοποθεσίες στον κόσμο. Βρίσκεται στα Ιμαλάια, στην περιοχή Uttarakhand της Ινδίας, και φέρει την ιδιαίτερη ονομασία “Λίμνη των Σκελετών” ή “Λίμνη του Μυστηρίου”. Η φήμη της λίμνης αυτής δεν οφείλεται μόνο στην εξαιρετικά απομακρυσμένη τοποθεσία της και το εξαιρετικά δύσβατο έδαφος, αλλά και στο γεγονός ότι κάθε χρόνο, όταν το χιόνι αρχίζει να λιώσει, αποκαλύπτονται εκατοντάδες ανθρώπινοι σκελετοί στον βυθό και τις άκρες της λίμνης. Ωστόσο, οι τελευταίες ανακαλύψεις έχουν προσθέσει έναν ακόμα παράγοντα μυσ mystery στο ήδη παράξενο παζλ της περιοχής: ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 14 σκελετοί Ελλήνων, και συγκεκριμένα από την Κρήτη!

    Η ιστορία αυτή δεν είναι απλώς μια απλή ανακάλυψη, αλλά το αποτέλεσμα μίας συστηματικής επιστημονικής έρευνας που διήρκεσε για πάνω από πέντε χρόνια. Ερευνητές από διάφορους διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς έχουν συνεργαστεί για να λύσουν τα μυστήρια αυτής της ανακάλυψης, με μια ομάδα 28 επιστημόνων από την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να αναλαμβάνουν τη μελέτη των λειψάνων. Μέσω προχωρημένων μεθόδων χρονολόγησης και ανάλυσης του DNA, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σκελετοί που βρέθηκαν ανήκουν σε τρεις γενετικά διακριτές ομάδες ανθρώπων, με μία από αυτές να περιλαμβάνει άτομα ελληνικής καταγωγής, και συγκεκριμένα από την Κρήτη!

    Η Λίμνη Roopkund: Το Παράξενο Τοπίο

    Η λίμνη Roopkund, που βρίσκεται στην περιοχή Trishul του Ινδικού ορεινού όγκου, είναι γνωστή για την απομόνωσή της και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή. Στα Ιμαλάια, το τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι βουνώδες και καλυμμένο από παγετώνες, ενώ τα υψηλά βουνά συνθέτουν ένα σχεδόν απλησίαστο περιβάλλον. Η λίμνη έχει ένα σχετικά μικρό μέγεθος, με διάμετρο που σπάνια ξεπερνά τα 40 μέτρα και επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.500 τετραγωνικών μέτρων. Κάθε χρόνο, όταν το χιόνι αρχίζει να λιώσει, αποκαλύπτονται τα λείψανα ανθρώπων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της λίμνης. Τα θραύσματα των σκελετών εντοπίζονται τόσο στο βυθό όσο και στην επιφάνεια της λίμνης, αν και η διαδικασία αυτή περιορίζεται μόνο στους μήνες του χρόνου που δεν είναι παγωμένη.

    Οι πρώτες καταγραφές των σκελετών πραγματοποιήθηκαν το 1942 από τον δασοφύλακα του Εθνικού Πάρκου Nanda Devi, Hari Kishan Madwall. Ο ίδιος και άλλοι τοπικοί κάτοικοι πίστεψαν αρχικά ότι τα λείψανα ανήκαν σε Ιάπωνες στρατιώτες που είχαν εισβάλει στην Ινδία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, οι αναλύσεις αποδείχθηκαν αντιφατικές, καθώς οι σκελετοί ήταν πολύ παλιοί για να ανήκουν σε στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Οι Επιστημονικές Ανακαλύψεις: 14 Σκελετοί Κρητικών

    Η πιο πρόσφατη σημαντική έρευνα για τους σκελετούς της λίμνης Roopkund δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2019. Ειδικοί βιοαρχαιολόγοι και γενετιστές χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές, όπως η χρονολόγηση ραδιοενεργού άνθρακα και η ανάλυση αρχαίου DNA, για να εντοπίσουν τις γενετικές καταγωγές των σκελετών. Από τα 38 δείγματα που εξετάστηκαν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι σκελετοί ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενετικές ομάδες:

    1. Μια ομάδα προερχόμενη από τη Νότια Ασία,
    2. Μια δεύτερη ομάδα από την Ευρώπη, με καταγωγή από την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη,
    3. Μια τρίτη ομάδα από την Ανατολική Ασία.

    Αυτό το εύρημα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αποδεικνύεται ότι οι σκελετοί δεν ανήκαν σε άτομα που πέθαναν σε ένα και μοναδικό συμβάν, αλλά σε διάφορες χρονικές περιόδους. Ειδικότερα, οι σκελετοί που ανήκαν σε Έλληνες χρονολογούνται γύρω στο 1800 μ.Χ., μια εποχή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριαρχούσε στην περιοχή.

    Το Μυστήριο: Πώς Βρέθηκαν οι Κρητικοί Στα Ιμαλάια;

    Η πιο ενδιαφέρουσα και προβληματική ανακάλυψη των ερευνητών αφορά την παρουσία των Κρητικών στη λίμνη Roopkund. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων, οι σκελετοί που ανήκαν σε άτομα από την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα προκάλεσαν έντονη αίσθηση, καθώς η ιδέα ότι οι Κρητικοί θα ταξίδευαν στα Ιμαλάια τον 18ο αιώνα φάνηκε παράξενη και δύσκολα εξηγήσιμη. Οι ερευνητές εξέτασαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποια ομάδα Ινδοελλήνων που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά αυτό το σενάριο δεν φάνηκε να ευσταθεί.

    Επιπλέον, άλλοι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η γενετική σύνθεση των ατόμων από την Ελλάδα και την Κρήτη ήταν αποτέλεσμα ενός πιο πρόσφατου ιστορικού ταξιδιού ή μετανάστευσης. Ωστόσο, τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες υποδεικνύουν ότι οι Κρητικοί και οι άλλοι Έλληνες που βρέθηκαν στην περιοχή γύρω στο 1800 μ.Χ. δεν είχαν καμία σχέση με αρχαίους ελληνικούς στρατούς ή ινδοελληνικούς πληθυσμούς, αλλά ανήκαν σε μια ομάδα άσχετων ανθρώπων που έζησαν στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας.

    Ιστορική Σύνδεση με την Ινδία: Εξήγηση της Παρουσίας των Ελλήνων

    Η παρουσία Ελλήνων στην Ινδία τον 18ο αιώνα δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, Έλληνες έμποροι εγκαταστάθηκαν στη Βεγγάλη, ενώ διωκόμενοι Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη και την Αδριανούπολη αναζήτησαν καταφύγιο στην Ινδία. Ένας από τους πιο διάσημους Έλληνες που έζησε στην Ινδία κατά την περίοδο αυτή ήταν ο Δημήτριος Γαλανός, ο οποίος μετέβη στην Ινδία το 1786 και παρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια, ασπάζοντας τον τρόπο ζωής των Βραχμάνων.

    Η μελέτη του Δημήτριου Γαλάνου και άλλων Ελλήνων προσφύγων στην Ινδία αποδεικνύει ότι υπήρχε ελληνική παρουσία στην Ινδία κατά την περίοδο που οι σκελετοί χρονολογούνται, ενισχύοντας την υπόθεση ότι οι Έλληνες αυτοί μπορεί να είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Ινδία και να είχαν καταλήξει στα Ιμαλάια για άγνωστο λόγο.

    Ανοιχτά Ερωτήματα

    Η ανακάλυψη των 14 σκελετών Κρητικών και Ελλήνων στη λίμνη Roopkund παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά μυστήρια της αρχαιολογίας και της βιοαρχαιολογίας. Αν και οι τελευταίες έρευνες έχουν αποκαλύψει την προέλευση αυτών των σκελετών, τα ερωτήματα σχετικά με το πώς βρέθηκαν εκεί και ποιοι ήταν οι λόγοι της παρουσίας τους στα Ιμαλάια παραμένουν ανοιχτά. Η μελέτη αυτή προσφέρει μια νέα, συναρπαστική οπτική στη σχέση μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών και την κίνηση πληθυσμών κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω ανακαλύψεις που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαδρομές των ανθρώπων στην αρχαιότητα.

    Post Views: 4.653
    Νέα
    Follow on Google News Follow on Flipboard
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΟ Άλεκ Μπάλντουιν δηλώνει πως το ρετιρέ των 560 τ.μ. δεν επαρκεί για την οικογένειά του
    Next Article Ο 14χρονος που κατέρριψε έξι ρεκόρ Γκίνες σε μία μέρα

    Ενδιαφέροντα

    Μεταπωλητής αγόρασε 7.000 Apple υπολογιστές, -Η εταιρεία τούς πήρε πίσω και αποφάσισε να τους θάψει

    1 Ιουλίου 2025

    Ιπτάμενο αυτοκίνητο παρουσιάστηκε ως παγκόσμια καινοτομία

    1 Ιουλίου 2025

    Πώς ζαχαροπλαστεία και φούρνοι χρησιμοποιούν αρώματα για να προσελκύσουν πελάτες

    24 Ιουνίου 2025

    Ποιος είναι ο ρόλος του μικρού πλαστικού στο κέντρο της πίτσας

    24 Ιουνίου 2025

    25 γέφυρες από όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την κατασκευή ή την ιστορία τους

    18 Ιουνίου 2025

    Βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σχεδιασμό

    18 Ιουνίου 2025

    Πώς οι φωτογράφοι ξεπερνούν τα όρια για μοναδικά καρέ

    18 Ιουνίου 2025

    Εντυπωσιακές εικόνες της NASA αποκαλύπτουν ασυνήθιστο φαινόμενο στο Αιγαίο

    18 Ιουνίου 2025

    Ξενοδοχείο στην Ελλάδα βραβεύεται για την κορυφαία εμπειρία φιλοξενίας στην Ευρώπη

    18 Ιουνίου 2025

    Η μεγαλύτερη σε διάρκεια κρουαζιέρα: ταξίδι 245 ημερών σε θάλασσες και ηπείρους

    18 Ιουνίου 2025

    Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων στο Άμστερνταμ: ένα μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης

    18 Ιουνίου 2025

    Ένα οδοιπορικό στη Σκωτία: από τα Χάιλαντς μέχρι το Εδιμβούργο με εικόνες φύσης και πολιτισμού

    18 Ιουνίου 2025

    Comments are closed.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Ποιο επάγγελμα προσφέρει καλές αποδοχές χωρίς να απαιτεί πτυχίο

    PEOPLE

    Ο θάνατος του Αλέξανδρου: η τραγωδία που σημάδεψε τη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση

    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Μεταπωλητής αγόρασε 7.000 Apple υπολογιστές, -Η εταιρεία τούς πήρε πίσω και αποφάσισε να τους θάψει

    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Ιπτάμενο αυτοκίνητο παρουσιάστηκε ως παγκόσμια καινοτομία

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Τι να κάνεις με το χρησιμοποιημένο λάδι μετά το μαγείρεμα

    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Πώς ζαχαροπλαστεία και φούρνοι χρησιμοποιούν αρώματα για να προσελκύσουν πελάτες

    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Ποιος είναι ο ρόλος του μικρού πλαστικού στο κέντρο της πίτσας

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Πώς μπορούν τα παγάκια να μειώσουν το τσαλάκωμα των ρούχων στο στεγνωτήριο

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Πώς έβριζαν οι αρχαίοι Έλληνες; Ένα ταξίδι στη γλώσσα και τις εκφράσεις της εποχής

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Γιατί αποκτούμε γκρίζες τρίχες; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    • LIFESTYLE
      Ιφιγένεια Τζόλα: Η καταγωγή της και η σχέση με την αδερφή της

      Η Ιφιγένεια Τζόλα, μια από τις ανερχόμενες ηθοποιούς της ελληνικής τηλεόρασ...

    • ΔΙΑΦΟΡΑ
      Χειρομαντεία:Η γραμμή στο χέρι σας ονομάζεται «Γραμμή του Γάμου» και δείχνει πότε θα παντρευτείτε!

      Στην χειρομαντεία, οι γραμμές του γάμου αναφέρονται ως και γραμμές της ένωσ...

    • LIFESTYLE
      Η νέα ζωή της Εβελίνας Παπαντωνίου μετά την αποχώρησή της από το μόντελινγκ

      Η Εβελίνα Παπαντωνίου ανήκει στα πιο επιτυχημένα μοντέλα της Ελλάδας, έχοντ...

    • MEDIA
      Greek-flix: Εφαρμογή για streaming σειρών, ταινιών και ελληνικών καναλιών

      Greek-Flix: Η Απόλυτη Εφαρμογή για Δωρεάν Σειρές, Ταινίες και Ελληνικά Κανά...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      Βεβαίωση εργοδότη: Πού θα τη βρείτε και πώς να την εκτυπώσετε ηλεκτρονικά

      Η Βεβαίωση Εργοδότη είναι ένα πολύτιμο έγγραφο για τους εργαζόμενους, καθώς...

    • LIFESTYLE
      Θάλεια Προκοπίου: Πώς είναι σήμερα και τι κάνει η πρώην πρωθιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

      Η Θάλεια Προκοπίου ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες σ...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      ΑΣΕΠ 3Κ/2025: 162 Μόνιμες θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ

      Η προκήρυξη 3Κ/2025 του ΑΣΕΠ: Μόνιμες θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστή...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      Φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας: Οι βασικές προϋποθέσεις και τα οφέλη

      Τα «Κλειδιά» της Φορολογικής Απαλλαγής για την Πρώτη Κατοικία: Ο Οδηγός της...

    • ΕΛΛΑΔΑ
      Μαθητές περνούν από τα Τέμπη και τραγουδούν για τους 57 νεκρούς θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας

      Με ένα συγκινητικό τραγούδι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας αποτίουν φ...

    • MEDIA
      3,5 εκατ. για το 65%: Τίναξε τη μπάνκα στο Dragon’s Den ο Γιοχάη με προσφορά-μαμούθ, το προϊόν που τον ξετρέλανε

      Ο δεύτερος κύκλος του «Dragons Den» ολοκληρώθηκε με το τελευταίο επεισόδιο...

    INTERZITA LTD EOOD © | 2015 - 2025
    • ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
    • Σχετικά με εμάς

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.