Ποια λαχανικά κρατούν μακριά τις άσπρες τρίχες;
Το γκριζάρισμα των μαλλιών κάποτε ήταν αποκλειστικά συνδεδεμένο με το πέρασμα του χρόνου. Πλέον όμως ξέρουμε πως… η διατροφή έχει λόγο και μάλιστα σημαντικό. Αν έχετε αρχίσει να βλέπετε τα πρώτα γκρίζα ή έχετε παρατηρήσει ότι εμφανίζονται πιο νωρίς απ’ ό,τι στους γονείς σας, ίσως πρέπει να κοιτάξετε τι βάζετε στο πιάτο σας.
Δεν είναι μόνο η ηλικία που φταίει
Ναι, είναι γεγονός: όσο μεγαλώνουμε, τόσο τα μελανοκύτταρα που παράγουν μελανίνη (τη χρωστική που χαρίζει χρώμα στα μαλλιά) αρχίζουν να μειώνονται. Όμως, η ηλικία δεν είναι ο μόνος ένοχος. Άγχος, κάπνισμα, ρύπανση, ορμονικά προβλήματα και –προφανώς– η γενετική, παίζουν εξίσου μεγάλο ρόλο.
Αυτό που συχνά παραβλέπουμε όμως, είναι η διατροφή. Αν ο οργανισμός μας δεν παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα μαλλιά μας το δείχνουν – και ναι, το γκριζάρισμα είναι μία από τις ενδείξεις.
Μπρόκολο και σέλερι: οι σύμμαχοι που δεν περιμένατε
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nagoya στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι η λουτεολίνη, ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στο μπρόκολο και το σέλερι, μπορεί να κάνει θαύματα. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά να επιβραδυνθεί η γήρανση των κυττάρων που παράγουν μελανίνη.
Άρα, προσθέτοντας τα παραπάνω λαχανικά πιο συχνά στη διατροφή σας, ενισχύετε φυσικά τις άμυνες των μαλλιών σας ενάντια στο γκρι. Δεν είναι μαγικό φίλτρο – αλλά είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.
Μήπως λείπει χαλκός από τη διατροφή σας;
Αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι must για την παραγωγή μελανίνης. Αν δεν προσλαμβάνουμε αρκετό, τα μαλλιά χάνουν το χρώμα τους πιο γρήγορα. Πού θα βρείτε χαλκό; Στα:
-
Κάσιους
-
Μανιτάρια
-
Πατάτες
-
Ρεβίθια
-
Σπόρους κολοκύθας
-
Καρύδια και αμύγδαλα
Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα δεν είναι απλά σνακ – είναι επένδυση για πιο νεανικά μαλλιά.
Οι βιταμίνες Β δεν είναι μόνο για ενέργεια
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων και ενισχύουν την υγεία των μαλλιών από τη ρίζα. Ειδικά η βιταμίνη Β12 και η Β6 είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μελανίνης.
Επιλέξτε τροφές όπως:
-
Τυρόπηγμα
-
Μπανάνες
-
Καρότα
-
Χυμούς λαχανικών
Ένα smoothie το πρωί με μπανάνα και καρότο δεν είναι μόνο απολαυστικό αλλά και “βαφή” μαλλιών από μέσα προς τα έξω.
Θέλετε λαμπερά μαλλιά; Φάτε περισσότερη πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι βασικό δομικό στοιχείο της τρίχας. Όταν δεν λαμβάνετε αρκετή, τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα, θαμπά και –όχι τυχαία– αρχίζουν να χάνουν και το χρώμα τους.
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με:
-
Αυγά
-
Τυριά
-
Κοτόπουλο
-
Όσπρια
-
Γιαούρτι
Και μην ξεχνάτε ότι και οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι φακές ή τα φασόλια, κάνουν εξαιρετική δουλειά.
Ψευδάργυρος και σίδηρος: δύο μεταλλικά «όπλα» για τα μαλλιά
Ο ψευδάργυρος βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων ενώ ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο στο τριχωτό της κεφαλής. Και τα δύο είναι απαραίτητα για την παραγωγή μελανίνης και την καλή υγεία των θυλάκων.
Τροφές που τους περιέχουν:
-
Κόκκινο κρέας
-
Σπανάκι
-
Οστρακοειδή
-
Δημητριακά ολικής άλεσης
Σκεφτείτε τα σαν τον «σιωπηλό στρατό» που δουλεύει υπόγεια για να κρατήσει τα μαλλιά σας ζωηρά και σκούρα.
Μικρές αλλαγές, μεγάλα αποτελέσματα
Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζονται extreme θεραπείες ή πανάκριβα προϊόντα για να καθυστερήσετε το γκριζάρισμα. Ένα ισορροπημένο πιάτο, γεμάτο χρώμα και θρεπτικά στοιχεία, είναι η καλύτερη φυσική άμυνα.
Βάλτε το μπρόκολο στο φούρνο, ανακατέψτε το σέλερι στη σαλάτα σας, φτιάξτε ένα smoothie με καρότο και μπανάνα, και δώστε στους θύλακες των μαλλιών σας ό,τι χρειάζονται για να συνεχίσουν να παράγουν μελανίνη.
Και το καλύτερο; Θα αισθανθείτε καλύτερα συνολικά, όχι μόνο εξωτερικά. Γιατί η σωστή διατροφή κάνει καλό σε όλο το σώμα – και τα μαλλιά είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.