Καλοκαίρι 2025: Τι μας Περιμένει με την Κλιματική Αλλαγή
Το καλοκαίρι του 2023 κατέγραψε ένα ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των κλιματικών μετρήσεων: ήταν το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων 2.000 χρόνων. Στην αμέσως επόμενη χρονιά, το καλοκαίρι του 2024, σημειώθηκε και πάλι νέο ρεκόρ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπερνά για πρώτη φορά τα όρια που ορίζονται από τη Σύμβαση του Παρισιού για την αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5°C. Οι επιστήμονες παρακολουθούν με ανησυχία τις συνεχείς αυξήσεις των θερμοκρασιών και αναρωτιούνται τι θα συμβεί το καλοκαίρι του 2025, μετά από τα «πρωτοφανή» κύματα καύσωνα των δύο προηγούμενων ετών.
Αν και το καλοκαίρι του 2025 ενδέχεται να είναι λίγο πιο ψυχρό από τα 2023 και 2024, οι προβλέψεις δείχνουν ότι το έτος αυτό θα παραμείνει μέσα στους τρεις πιο θερμούς καλοκαιρινούς μήνες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με μια μελέτη του Met Office, η παγκόσμια τάση που καθιστά όλα τα έτη πιο ζεστά είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί πλέον αναμφισβήτητη πραγματικότητα και μια συνθήκη που οι άνθρωποι έχουμε δημιουργήσει, αλλά φαίνεται ότι αρνούμαστε να αναστρέψουμε.
Η Κλιματική Αλλαγή και η Άνοδος των Θερμοκρασιών
Η κλιματική αλλαγή δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά έχει προκαλέσει και δραματική επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, με πιο έντονους και παρατεταμένους καύσωνες. Αυτοί οι καύσωνες εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση, και αυτό είναι ίσως το πιο επικίνδυνο αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η ανησυχία εντείνεται όταν συνειδητοποιούμε ότι η συχνότητα και η ένταση αυτών των φαινομένων θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο δεν αντιμετωπίζεται η κλιματική κρίση.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι καλοκαιρινοί μήνες σε όλο τον πλανήτη έχουν καταρρίψει θερμοκρασιακά ρεκόρ, ενώ η ίδια η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα στο άμεσο μέλλον. Η Μεσόγειος και η Ευρώπη, γενικότερα, είναι περιοχές που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την κλιματική αλλαγή, ενώ τα κύματα καύσωνα και η αυξανόμενη θερμοκρασία είναι τα πιο άμεσα και καταστροφικά αποτελέσματά της.
Η Απειλή για την Υγεία των Ανθρώπων
Το άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων. Όπως αποδεικνύεται από πολλές μελέτες, η υπερβολική ζέστη προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, με τους θανάτους από αιτίες που σχετίζονται με τον καύσωνα να αυξάνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο. Οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης μπορεί να περιλαμβάνουν θερμική εξάντληση, η οποία προκαλεί ναυτία και ζάλη, και θερμοπληξία, που συνοδεύεται από παραλήρημα, ζεστό και ξηρό δέρμα, και απώλεια συνείδησης.
Αυτό το φαινόμενο πλήττει περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και όσους έχουν χρόνια νοσήματα, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται με τρόπους που καθιστούν τα σώματα τους λιγότερο ικανά να προσαρμοστούν στις ακραίες συνθήκες. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βέρνης, το 60% των θανάτων που καταγράφηκαν το καλοκαίρι του 2022 εξαιτίας της ζέστης αποδόθηκαν άμεσα στην κλιματική αλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η θερμοκρασία δεν είχε ανέβει σε τέτοιο βαθμό λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες, και ιδίως οι ηλικιωμένες, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις παθήσεις που σχετίζονται με τον καύσωνα, με τα ποσοστά θνησιμότητας να είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τους άνδρες. Στην Ελβετία, για παράδειγμα, οργανώσεις που εκπροσωπούν ηλικιωμένες γυναίκες έχουν καταγγείλει την αδράνεια της πολιτείας και διεκδίκησαν μια πιο αποτελεσματική απόκριση απέναντι στην κλιματική κρίση, με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να εκδώσει απόφαση υπέρ τους τον Απρίλιο του 2024.
Η Κατάσταση στην Μεσόγειο και την Ευρώπη
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει θερμανθεί ταχύτερα τα τελευταία χρόνια και, ιδιαίτερα, η Μεσόγειος είναι μια από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Η αύξηση των θερμοκρασιών στην περιοχή έχει προκαλέσει περισσότερα κύματα καύσωνα και αυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες, με τη σειρά τους, δημιουργούν συνθήκες ξηρασίας και ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αυξημένες περίοδοι ξηρασίας και συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες. Από τη δεκαετία του 1960, η ένταση και η διάρκεια των καύσωνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αυξηθεί κατά 6 έως 8 φορές. Η έλλειψη βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση των θερμοκρασιών, δημιουργεί άνυδρες συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.
Η Σχέση των Καιρικών Φαινομένων με τις Πυρκαγιές
Η αύξηση των θερμοκρασιών και η συνεχής μείωση των βροχοπτώσεων δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών στην περιοχή. Τα στοιχεία του Copernicus δείχνουν ότι οι ημέρες με παρατεταμένες ακραίες θερμοκρασίες και μειωμένες βροχοπτώσεις αυξάνονται δραματικά στην περιοχή της Μεσογείου, επιδεινώνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι ξηρές συνθήκες του εδάφους παρέχουν το ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη και εξάπλωση των πυρκαγιών, οι οποίες στη συνέχεια έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τη γεωργία, και τις ανθρώπινες ζωές.
Η αντίδραση στην κλιματική κρίση απαιτεί άμεσες και συντονισμένες ενέργειες από όλες τις χώρες, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.