Μην χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας για να καθαρίσετε το λάδι στο πάτωμα: Αυτή είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος
Ένα από τα πιο εκνευριστικά ατυχήματα στην κουζίνα είναι όταν πέφτει λάδι στο πάτωμα. Και όχι άδικα! Το λάδι απλώνεται παντού, αφήνει λεκέδες και κάνει το πάτωμα εξαιρετικά γλιστερό. Όσοι έχουν δοκιμάσει να το καθαρίσουν με χαρτί κουζίνας ξέρουν καλά ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ ικανοποιητικό.
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας
Το πρώτο πράγμα που κάνει σχεδόν κάθε νοικοκυρά είναι να τρέξει για χαρτί κουζίνας. Λογικό, έτσι; Είναι πρόχειρο, απορροφητικό και βρίσκεται πάντα δίπλα στον πάγκο. Όμως, το χαρτί κουζίνας δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό όταν πρόκειται για λάδι.
Αντί να το απορροφήσει, απλώς το απλώνει περισσότερο στο πάτωμα. Επιπλέον, αφήνει μικρά υπολείμματα ινών που κολλάνε και κάνουν την επιφάνεια ακόμα πιο δύσκολη να καθαριστεί. Και φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το πάτωμα παραμένει γλιστερό – ένας πραγματικός κίνδυνος για να πέσει κάποιος.
Το κόλπο που κάνει τη διαφορά
Η λύση, λοιπόν, δεν βρίσκεται στα συνήθη καθαριστικά ή στα χαρτιά κουζίνας. Βρίσκεται μέσα στο ντουλάπι σας – και πιο συγκεκριμένα, στο αλεύρι! Ναι, καλά διαβάσατε. Το απλό αλεύρι που χρησιμοποιείτε για γλυκά και φαγητά είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να καθαρίσετε λάδι από το πάτωμα.
Το αλεύρι έχει μια μαγική ιδιότητα: απορροφά το λίπος σε δευτερόλεπτα και το μετατρέπει σε μια στερεή, εύκολα αφαιρούμενη μάζα. Έτσι, δεν χρειάζεται να τρίβετε ή να αγχώνεστε μήπως αφήσετε λεκέδες.
Πώς να το κάνετε σωστά βήμα-βήμα
-
Πρώτα, μην προσπαθήσετε να μαζέψετε το λάδι με πανί ή χαρτί. Αφήστε το όπως είναι.
-
Ρίξτε πάνω από το σημείο αρκετό αλεύρι – αρκετό ώστε να καλύψει εντελώς το λάδι.
-
Αφήστε το να σταθεί για 2-3 λεπτά. Το αλεύρι θα αρχίσει να απορροφά το λάδι και θα σκληρύνει.
-
Μετά, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή μια χάρτινη πετσέτα για να μαζέψετε τη μάζα που δημιουργήθηκε.
-
Τέλος, περάστε το πάτωμα με ένα νωπό πανί για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα και να επαναφέρετε τη λάμψη του.
Αν η ποσότητα του λαδιού ήταν μεγάλη, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία άλλη μια φορά. Το αλεύρι θα συνεχίσει να απορροφά μέχρι να μην έχει μείνει καθόλου λιπαρότητα.
Γιατί το αλεύρι λειτουργεί τόσο καλά
Η δύναμη του αλευριού βρίσκεται στην υφή του. Οι κόκκοι του “παγιδεύουν” το λίπος, το στερεοποιούν και εμποδίζουν τη διάχυσή του. Αυτό σημαίνει ότι αντί να τρίβετε και να απλώνετε το πρόβλημα, το περιορίζετε και το αφαιρείτε εύκολα.
Σε αντίθεση με το χαρτί κουζίνας ή τα πανιά, το αλεύρι δεν αφήνει υπολείμματα και δεν κάνει το πάτωμα πιο γλιστερό.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες επιφάνειες;
Ναι, φυσικά! Το κόλπο με το αλεύρι δεν ισχύει μόνο για το πάτωμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και πάνω σε πάγκους κουζίνας, τραπέζια ή ακόμη και πάνω σε ρούχα, αν πέσει λίγο λάδι κατά το μαγείρεμα. Αρκεί να αφήσετε το αλεύρι να δράσει λίγα λεπτά πριν το τινάξετε.
Σε μαγειρικά σκεύη ή τηγάνια, όμως, δεν συνιστάται – εκεί καλύτερα να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό και ζεστό νερό.
Έξυπνη συμβουλή για να μην ξανασυμβεί
Αν μαγειρεύετε συχνά με λάδι, μπορείτε να προλάβετε τέτοιου είδους ατυχήματα. Τοποθετήστε ένα μικρό αντικολλητικό χαλάκι μπροστά από τη κουζίνα ή τη φριτέζα. Έτσι, ακόμη κι αν πέσει λίγο λάδι, θα το συγκρατήσει χωρίς να λερώσει το πάτωμα.
Και φυσικά, έχετε πάντα ένα σακουλάκι αλεύρι κοντά – όχι μόνο για τα γλυκά, αλλά και για “έκτακτες καταστάσεις” καθαρισμού.
Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι
Πολλοί νομίζουν ότι το καλύτερο είναι να ρίξουν νερό για να διαλυθεί το λάδι. Μεγάλο λάθος! Το νερό και το λάδι δεν αναμειγνύονται ποτέ – αντιθέτως, το λάδι επιπλέει και εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο. Έτσι, το πρόβλημα μεγαλώνει και γίνεται πιο επικίνδυνο.
Γι’ αυτό, ποτέ νερό πάνω σε λάδι στο πάτωμα. Μόνο αλεύρι ή κάποιο απορροφητικό υλικό, όπως σόδα ή άμμος γάτας αν έχετε.
Το αποτέλεσμα που θα σας εντυπωσιάσει
Μέσα σε λίγα λεπτά, το πάτωμα θα είναι καθαρό, στεγνό και χωρίς ίχνος λιπαρότητας. Και το καλύτερο; Χωρίς κόπο και χωρίς να ξοδέψετε καθαριστικά. Το αλεύρι κάνει όλη τη δουλειά μόνο του.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα γίνει το μικρό… ατύχημα στην κουζίνα, θυμηθείτε: αφήστε στην άκρη το χαρτί κουζίνας και πιάστε το αλεύρι. Είναι η πιο απλή, γρήγορη και αποτελεσματική λύση που υπάρχει.












