Μήπως φτιάχνεις καφέ λάθος; Ο λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς νερό βρύσης
Αν είστε από εκείνους που δεν ξεκινούν τη μέρα χωρίς έναν καφέ στο χέρι, τότε αυτό το άρθρο σας αφορά. Γιατί; Επειδή ακόμα κι αν αγοράζετε τον πιο ακριβό καφέ και έχετε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε καφετιέρα, αν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης, ίσως να καταστρέφετε όλη την εμπειρία χωρίς να το καταλαβαίνετε.
Το νερό κάνει τη διαφορά – και δεν είναι υπερβολή
Ο καφές είναι κατά 98%… νερό. Ναι, σωστά διαβάσατε. Άρα, το νερό που χρησιμοποιείτε επηρεάζει τη γεύση περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε.
Το νερό της βρύσης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει υψηλή σκληρότητα. Αυτό σημαίνει πως περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου, που με τον καιρό δημιουργούν άλατα μέσα στη μηχανή σας. Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης – είναι και θέμα φθοράς.
Γιατί ο καφές σας δεν έχει άρωμα (και είναι σαν νεροζούμι)
Αν έχετε παρατηρήσει ότι ο καφές σας έχει μια επίπεδη, άτονη γεύση ή ακόμα και μια «μπαγιάτικη» μυρωδιά, το πρόβλημα δεν είναι το χαρμάνι.
Το σκληρό νερό εξουδετερώνει το καφεϊκό οξύ, που δίνει στον καφέ τη φρουτώδη του ένταση. Αντ’ αυτού, καταλήγετε με έναν ήπιο, αδιάφορο καφέ – κι αυτό γιατί το νερό «σβήνει» το άρωμα πριν καν το καταλάβετε.
Και η καφετιέρα σας υποφέρει…
Τα άλατα που συσσωρεύονται από τη χρήση σκληρού νερού «κολλάνε» στους σωλήνες και στα εξαρτήματα της μηχανής. Με τον καιρό, αυτά τα υπολείμματα:
-
Μειώνουν την πίεση
-
Καθυστερούν την ροή
-
Φθείρουν το σύστημα
Το αποτέλεσμα; Μειωμένη απόδοση, αυξημένη κατανάλωση ρεύματος και, στο τέλος, ένα χαλασμένο μηχάνημα που σας αποχαιρετά πρόωρα.
Ποιο νερό να χρησιμοποιείτε τελικά;
Η πιο ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή είναι το εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό. Έχει τη σωστή αναλογία αλάτων και δεν περιέχει χλώριο, που αλλοιώνει τόσο τη γεύση όσο και την ποιότητα.
Δεν είναι απαραίτητο να πάτε στο πιο ακριβό. Απλώς, προτιμήστε νερό με χαμηλή σκληρότητα, ιδανικά κάτω από 8 °dH (βαθμοί γερμανικής σκληρότητας).
Αν επιμένετε στο νερό βρύσης…
Δεν είναι όλα τα νερά της βρύσης «κακά». Αν ζείτε σε περιοχή με μαλακό νερό, τότε ναι, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε, κυρίως αν φιλτράρεται σωστά.
Για να είστε σίγουροι:
-
Ελέγξτε τη σκληρότητα του νερού σας (υπάρχουν ειδικά test strips στο εμπόριο).
-
Χρησιμοποιήστε φίλτρο νερού που μειώνει την περιεκτικότητα σε άλατα.
-
Καθαρίζετε τη μηχανή σας τακτικά, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Ναι, κάθε είδος καφέ έχει το δικό του… νερό
Ίσως δεν το γνωρίζατε, αλλά ο κάθε τύπος καφέ έχει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τη σκληρότητα του νερού:
-
Καφές φίλτρου: Ιδανική σκληρότητα 2–3 °dH
-
Espresso: Ιδανική σκληρότητα γύρω στα 5 °dH
Οπότε, αν είστε φαν του espresso, μην παραξενευτείτε αν κάτι σας φαίνεται “off” όταν τον φτιάχνετε με νερό βρύσης. Ίσως να φταίει αυτό.
Και τι γίνεται με τα καφεκοπτεία και τα take away;
Τα περισσότερα καλά καφέ χρησιμοποιούν φιλτραρισμένο ή ειδικά επεξεργασμένο νερό. Αν πιείτε έναν τέλειο cappuccino στο αγαπημένο σας καφέ και δοκιμάσετε να τον αναπαράγετε στο σπίτι με νερό βρύσης… θα απογοητευτείτε.
Το πρόβλημα δεν είστε εσείς – είναι το νερό.
Το συμπέρασμα είναι απλό
Αν είστε από εκείνους που εκτιμούν τον καλό καφέ, επενδύστε όχι μόνο στους κόκκους και τη μηχανή, αλλά και στο πιο παραγνωρισμένο συστατικό: το νερό.
Αλλάξτε νερό, και ίσως αλλάξει όλη η εμπειρία σας. Ο πρώτος καφές της ημέρας δεν πρέπει να είναι… συμβιβασμός. Πρέπει να είναι απόλαυση – και τώρα ξέρετε πώς να το πετύχετε.