Το πλυσταριό που έγινε “Loft”: Όταν η ενοικίαση στην Αθήνα φτάνει σε νέα επίπεδα
Δεν είναι αστείο – είναι πραγματικότητα
Αν νομίζατε πως τα έχετε δει όλα στην αγορά ακινήτων, η Νέα Σμύρνη έρχεται να σας διαψεύσει. Μια νέα αγγελία έχει προκαλέσει… χαμό στα social media και όχι άδικα. Πώς θα σας φαινόταν να πληρώνετε 520 ευρώ τον μήνα για ένα πλυσταριό 15 τετραγωνικών που πλασάρεται ως “Loft”;
Ναι, καλά διαβάσατε. Ένα πλυσταριό στην ταράτσα πολυκατοικίας βαφτίστηκε “Loft” και προσφέρεται στην τιμή που – σε παλαιότερες εποχές – θα νοικιάζατε ένα αξιοπρεπές δυάρι.
Το μικρό που… κοστίζει ακριβά
Η ανακοίνωση για το “Loft” των 15 τ.μ. έρχεται σε μια εποχή που η στεγαστική κρίση δείχνει τα δόντια της πιο απειλητικά από ποτέ, ειδικά στην Αττική. Μεσιτικά γραφεία και ιδιοκτήτες έχουν… ξεσαλώσει, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αποθήκες, δώματα και βοηθητικούς χώρους ως μοντέρνα στούντιο ή “εμπνευσμένα” Lofts.
Και κάπως έτσι, ένα χώρο που μέχρι πρόσφατα πιθανόν να χρησίμευε για αποθήκευση σφουγγαρίστρας, σήμερα προτείνεται ως κατάλληλος για κατοικία – και μάλιστα όχι φτηνά.
Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο
Το Twitter πήρε φωτιά. Χρήστες, είτε με χιούμορ είτε με θυμό, σχολίασαν την αγγελία με ατάκες του τύπου: «Είναι loft γιατί το φως της λάμπας πέφτει κατευθείαν στο κεφάλι σου» ή «Αν μείνω εκεί, με τον ίδιο λογική, η κουζίνα μου είναι penthouse».
Δεν είναι όμως μόνο το χιούμορ. Πίσω από τα memes και τις σατιρικές αναρτήσεις, κρύβεται ένας πραγματικός προβληματισμός: Πώς γίνεται ένα τόσο μικρό, ακατάλληλο για κατοικία μέρος, να ζητά τέτοιο ποσό ενοικίου;
Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο
Αν νομίζετε πως αυτό το φαινόμενο είναι μεμονωμένο, ξανασκεφτείτε το. Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερες τέτοιες αγγελίες εμφανίζονται στις πλατφόρμες ενοικίασης. Από “loft” σε αποθήκες, μέχρι “minimal studio” σε ημιυπόγεια χωρίς φυσικό φως.
Η ανάγκη για στέγαση οδηγεί πολλούς να δεχτούν συνθήκες που λίγα χρόνια πριν θα μας φαίνονταν αδιανόητες. Οι τιμές ανεβαίνουν σταθερά και οι επιλογές για όσους δεν διαθέτουν μεγάλο εισόδημα περιορίζονται δραματικά.
Τι συμβαίνει τελικά με την Αθήνα;
Η στεγαστική κρίση δεν είναι νέα, αλλά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η τουριστικοποίηση, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και η έλλειψη κοινωνικής κατοικίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Όσοι μένουν στην πόλη για εργασία ή σπουδές, παλεύουν κυριολεκτικά να βρουν σπίτι που να αξίζει τα χρήματά του.
Ακόμα και οι παλιές, “δεύτερης διαλογής” περιοχές της Αθήνας βλέπουν εκτόξευση των τιμών. Κάποτε η Νέα Σμύρνη θεωρούνταν “λογική” λύση – σήμερα φιγουράρει στις λίστες με τα πιο ακριβά ενοίκια για τα τετραγωνικά που προσφέρει.
Τι θεωρείται πλέον “κανονικό” ενοίκιο;
Είναι δύσκολο να ορίσεις τι είναι “φυσιολογικό” όταν το πλαίσιο αλλάζει καθημερινά. Για ένα στούντιο των 30 τ.μ. στο κέντρο, οι τιμές ξεκινούν από 450 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 600. Πλέον, για να βρει κανείς κάτι άνετο και αξιοπρεπές με 500 ευρώ, πρέπει να βγει αρκετά έξω από τα όρια του Λεκανοπεδίου.
Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς νέους ανθρώπους – ακόμα και οικογένειες – να αναζητούν στέγη εκτός πόλης ή να μένουν σε συνθήκες που λίγοι θα άντεχαν.
Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;
Το ζήτημα είναι κοινωνικό και πολιτικό. Οι κρατικές παρεμβάσεις μέχρι τώρα είναι ελάχιστες και δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος. Χρειάζεται στρατηγική για την ενίσχυση της προσιτής κατοικίας, κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις και αυστηρότερη εποπτεία στα ενοικιαστήρια.
Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε “loft” πλυσταριών με τιμές που δεν ανταποκρίνονται σε καμία λογική – παρά μόνο σε μια στρεβλή εικόνα αγοράς όπου η ανάγκη του άλλου γίνεται ευκαιρία για εκμετάλλευση.
Το μήνυμα πίσω από την αγγελία
Αυτή η αγγελία δεν είναι απλώς ένα αστείο. Είναι καθρέφτης μιας πραγματικότητας που όλο και περισσότερος κόσμος βιώνει καθημερινά. Και όσο δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά, τέτοιες “Loft-ιστορίες” θα συνεχίσουν να μας θυμίζουν ότι το σπίτι – που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα – έχει μετατραπεί σε πολυτέλεια.