Το ελαιόλαδο υπάρχει σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι και, αλήθεια, δύσκολα φανταζόμαστε τη μαγειρική χωρίς αυτό. Όμως, όσο καλό κι αν είναι, χρειάζεται σωστή αποθήκευση για να παραμείνει γευστικό και θρεπτικό. Πολλοί έχουν τη συνήθεια να το βάζουν κάτω από τον νεροχύτη επειδή “βολεύει”, αλλά αυτό το σημείο είναι πραγματικά από τα χειρότερα. Ας δούμε γιατί και πώς μπορείτε να το διατηρήσετε σωστά χωρίς να χαλάσει πριν την ώρα του.
Γιατί ο νεροχύτης δεν είναι καθόλου καλή ιδέα
Κάτω από τον νεροχύτη η υγρασία χτυπάει… κόκκινο. Αν έχετε ανοίξει ποτέ το ντουλάπι, θα έχετε παρατηρήσει μικρές σταγόνες ή μια βαριά υγρασία στον αέρα. Αυτή η συνθήκη είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για το ελαιόλαδο. Η υγρασία επιταχύνει την οξείδωση, με αποτέλεσμα το λάδι να χάνει γεύση, άρωμα και θρεπτική αξία πολύ πιο γρήγορα.
Επίσης, ο χώρος εκεί ζεσταίνεται συχνά από τον σωλήνα του ζεστού νερού ή από τις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται κοντά. Η ζέστη είναι ένας ακόμη εχθρός για το λάδι, καθώς αλλάζει σταδιακά τη σύστασή του και μπορεί να το κάνει να “ταγκίσει”.
Το φως “γεράζει” το λάδι πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζετε
Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά το φως – ειδικά ο ήλιος – είναι από τους βασικούς λόγους που ένα ελαιόλαδο χαλάει πιο γρήγορα. Γι’ αυτό, αν το έχετε πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ακριβώς δίπλα στο παράθυρο, ίσως του κάνετε μεγάλη ζημιά.
Το φως επιταχύνει την οξείδωση, γεγονός που μειώνει τη φρεσκάδα και τα πολύτιμα συστατικά του. Αν το χρώμα, το άρωμα ή η γεύση του σας φανούν “περίεργα”, πιθανότατα έχει αλλοιωθεί.
Πού πρέπει πραγματικά να το βάζετε
Οι παλιότερες γενιές ήξεραν καλά τι έκαναν όταν το φύλαγαν σε υπόγεια ή δροσερές αποθήκες. Ήταν χώροι σκοτεινοί, σταθερά δροσεροί και χωρίς υγρασία. Σήμερα, τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις, αλλά μπορείτε να βρείτε ένα εξίσου καλό σημείο:
-
Σε ντουλάπι μακριά από φούρνο, μάτια κουζίνας ή παράθυρο
-
Σε χώρο δροσερό (ιδανικά 10–18°C)
-
Σε ντουλάπι που δεν ανοίγετε συνεχώς για να μην αλλάζει η θερμοκρασία
Ένα απλό ντουλάπι πάνω από τον πάγκο, που δεν έχει συχνή έκθεση στον ήλιο ή σε θερμότητα, είναι συνήθως η τέλεια επιλογή.
Η σωστή συσκευασία κάνει τεράστια διαφορά
Ακόμη κι αν το βάλετε στο καλύτερο δυνατό σημείο, η συσκευασία παίζει καθοριστικό ρόλο. Το ελαιόλαδο χρειάζεται προστασία από το φως και τον αέρα. Γι’ αυτό τα σκούρα μπουκάλια – και ιδιαίτερα τα πράσινα – χρησιμοποιούνται ευρέως.
Το σκούρο χρώμα του γυαλιού λειτουργεί σαν “ασπίδα”, μειώνοντας την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αν μάλιστα χρησιμοποιείτε κεραμικό ή ανοξείδωτο δοχείο, ακόμη καλύτερα, αφού δεν επιτρέπουν καθόλου στο φως να περάσει.
Αν αγοράζετε μεγάλες ποσότητες, καλό είναι να τις διατηρείτε σε μεγάλο δοχείο καλά κλεισμένο και να μεταφέρετε μικρότερη ποσότητα σε μπουκάλι καθημερινής χρήσης.
Μπορεί το λάδι να αλλοιωθεί χωρίς να το καταλάβετε;
Ναι, και συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο νομίζετε. Όταν αλλοιώνεται, μπορεί να χάσει το φρουτώδες άρωμά του και να αποκτήσει πιο “βαριά” ή πικρή γεύση. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η αλλοίωση είναι αργή και δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Γι’ αυτό η σωστή αποθήκευση είναι ουσιαστική.
Αν η γεύση φαίνεται θαμπή, επίπεδη ή “πικρίζει” χωρίς λόγο, καλό είναι να ελέγξετε τις συνθήκες φύλαξης.
Τι να κάνετε αν έχετε ήδη το λάδι κάτω από τον νεροχύτη
Μην πανικοβληθείτε. Απλώς μετακινήστε το άμεσα σε πιο ασφαλές σημείο. Αν η γεύση του παραμένει καλή, συνεχίστε να το χρησιμοποιείτε, αλλά αποφύγετε να το ξαναβάλετε εκεί.
Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε ένα σκούρο μπουκάλι υψηλής ποιότητας και να μεταφέρετε το λάδι για καλύτερη προστασία.
Πώς να διαλέξετε ένα καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Όταν αγοράζετε ελαιόλαδο, κοιτάξτε μερικά βασικά στοιχεία:
-
Να αναγράφεται ξεκάθαρα ότι είναι έξτρα παρθένο
-
Να έχει ημερομηνία εσοδείας (ιδανικά φετινή)
-
Να συνοδεύεται από πληροφορίες για ποικιλία και περιοχή
-
Να βρίσκεται σε σκούρα ή αδιαφανή συσκευασία
Το καλό λάδι έχει ζωντανό χρώμα, ευχάριστο φρουτώδες άρωμα και ισορροπημένη γεύση που αφήνει μια ελαφριά πικράδα και κάψιμο στον λαιμό – σημάδι ποιότητας.
Λίγη φροντίδα αρκεί για να το χαρείτε περισσότερο
Το ελαιόλαδο είναι θησαυρός της ελληνικής διατροφής και αξίζει να το προσέχουμε. Με λίγη προσοχή στη θερμοκρασία, στο φως, στην υγρασία και στη συσκευασία, μπορείτε να το κρατήσετε φρέσκο, νόστιμο και πραγματικά ωφέλιμο για πολύ περισσότερο χρόνο.












