Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ ξανά να ζεστάνετε
Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη ρυθμούς, πίεση και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Όλοι αναζητούμε τρόπους να εξοικονομήσουμε λεπτά, ειδικά όταν πρόκειται για το φαγητό μας. Είναι λογικό λοιπόν να καταφεύγουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, αυτή τη μικρή συσκευή που μέσα σε δευτερόλεπτα μας ζεσταίνει το φαγητό. Όμως, όσο βολικός κι αν είναι, δεν είναι πάντα η πιο ασφαλής επιλογή. Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνετε, γιατί μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία σας.
Επεξεργασμένο κρέας – Ένας «αθώος» κίνδυνος στο πιάτο σας
Τα αλλαντικά και γενικά τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν συντηρητικά όπως νιτρώδη και νιτρικά άλατα. Όταν θερμαίνονται ξανά, ειδικά στα μικροκύματα, οι ουσίες αυτές μπορεί να μετατραπούν σε ενώσεις που είναι βλαβερές για τον οργανισμό. Μπορεί να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα και, σε βάθος χρόνου, να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις. Αν σας περισσέψει λουκάνικο ή μπέικον, προτιμήστε να το φάτε κρύο μέσα σε μια σαλάτα ή σάντουιτς.
Παντζάρια – Όχι ξανά στο φούρνο μικροκυμάτων
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά, που όταν ξαναζεσταίνονται μπορεί να μετατραπούν σε νιτρώδη, ουσίες επικίνδυνες για το σώμα. Επιπλέον, τα λαχανικά που θερμαίνονται με μικροκύματα χάνουν μεγάλο μέρος από τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους. Αν θέλετε να απολαύσετε ξανά τα παντζάρια σας, φάτε τα σε θερμοκρασία δωματίου ή μέσα σε σαλάτα.
Βραστά αυγά – Έκρηξη στο πιάτο σας
Αν έχετε προσπαθήσει να ξαναζεστάνετε βραστό αυγό στα μικροκύματα, πιθανότατα γνωρίζετε τον κίνδυνο. Ο ατμός που δημιουργείται στο εσωτερικό του αυγού δεν έχει τρόπο να διαφύγει, με αποτέλεσμα να εκρήγνυται. Εκτός από τη ζημιά στο φούρνο, υπάρχει και κίνδυνος τραυματισμού. Αν θέλετε να το φάτε ζεστό, αφήστε το για λίγα λεπτά σε ένα μπολ με ζεστό νερό.
Πατάτες – Ορατός κίνδυνος αλλαντίασης
Οι πατάτες, όταν μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες και μετά ξαναζεσταίνονται, μπορεί να αναπτύξουν το βακτήριο Clostridium Botulinum. Το βακτήριο αυτό προκαλεί αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή μορφή τροφικής δηλητηρίασης. Καλύτερα να αποφεύγετε να κρατάτε μαγειρεμένες πατάτες εκτός ψυγείου και να μην τις ξαναζεσταίνετε ποτέ στα μικροκύματα.
Φρούτα – Όταν η υγιεινή επιλογή γίνεται… επικίνδυνη
Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν πολύ νερό. Όταν τα βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, το νερό μετατρέπεται σε ατμό και δεν έχει διέξοδο. Το αποτέλεσμα; Το φρούτο εκρήγνυται και λερώνει όλο το φούρνο. Επιπλέον, η θερμότητα αλλοιώνει τα θρεπτικά συστατικά και τη φυσική τους γεύση. Αν θέλετε τα φρούτα σας λίγο πιο μαλακά, αφήστε τα απλώς εκτός ψυγείου για λίγη ώρα.
Καυτερές πιπεριές – Το μάθημα που δεν θέλετε να πάρετε
Αν ζεστάνετε καυτερές πιπεριές στα μικροκύματα, η καψαϊκίνη –η ουσία που τους δίνει την πικάντικη γεύση– εξατμίζεται και απελευθερώνεται στον αέρα. Μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση στα μάτια, το λαιμό και τη μύτη, σαν να ψεκάσατε σπρέι πιπεριού μέσα στην κουζίνα. Αποφύγετε το λάθος και ζεστάνετε τις πιπεριές σας μόνο στο τηγάνι ή φάτε τις φρέσκες.
Μητρικό γάλα – Ειδική προσοχή για τις νέες μαμάδες
Οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν ζεσταίνουν ομοιόμορφα. Έτσι, μπορεί κάποια σημεία του γάλακτος να είναι υπερβολικά ζεστά, προκαλώντας εγκαύματα στο μωρό. Αν χρειάζεται να το θερμάνετε, προτιμήστε ένα μπεν μαρί ή βυθίστε το μπουκάλι σε ζεστό νερό. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι κρίσιμος για την ασφάλεια του μωρού.
Ρύζι – Ένας κρυμμένος εχθρός στην κουζίνα
Το ρύζι περιέχει σπόρια του βακτηρίου Bacillus cereus, που επιβιώνουν ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Αν το ρύζι μείνει εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες και μετά ξαναζεσταθεί, τα σπόρια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Φυλάξτε το στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα και, αν θέλετε να το φάτε ξανά, προτιμήστε να το καταναλώσετε κρύο σε σαλάτα.
Γιατί να το ρισκάρετε;
Η θέρμανση αυτών των τροφών μπορεί να φαίνεται αθώα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει απώλεια θρεπτικών συστατικών, αλλοίωση γεύσης και υφής, ακόμη και σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πράγματι βολικός, όμως δεν είναι κατάλληλος για κάθε είδος φαγητού.
Αν θέλετε να ζεστάνετε σωστά το φαγητό σας, προτιμήστε τον φούρνο, το τηγάνι ή ακόμη και ένα απλό κατσαρολάκι. Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά σίγουρα θα γλιτώσετε από πιθανούς κινδύνους.
Κρατήστε αυτές τις πληροφορίες στο μυαλό σας και αποφύγετε τα λάθη που κάνουν πολλοί στην κουζίνα. Γιατί, όπως και να το δούμε, η υγεία μας είναι πολύ πιο σημαντική από λίγα λεπτά εξοικονόμησης χρόνου.












