Πώς έμοιαζε η Κωνσταντινούπολη λίγο πριν από την Άλωση του 1453; Μια σειρά ψηφιακών και καλλιτεχνικών αναπαραστάσεων επιχειρεί να μας δώσει μια εικόνα της βυζαντινής πρωτεύουσας, των τειχών της και ορισμένων από τα σημαντικότερα μνημεία της.
Οι εικόνες είχαν δημοσιευθεί το 2018 από το τουρκικό μέσο Karar και στη συνέχεια αναπαράχθηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης. Πρέπει, ωστόσο, να αντιμετωπίζονται ως αναπαραστάσεις και όχι ως απόλυτα ακριβής εικόνα της πόλης όπως ήταν ακριβώς το 1453.
Μια προσπάθεια ανασύνθεσης της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης
Η εικόνα μιας πόλης που έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε περισσότερους από πέντε αιώνες μπορεί να ανασυντεθεί μόνο μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικές περιγραφές, χάρτες, σωζόμενα κτίρια και επιστημονικές εκτιμήσεις.
Στις αναπαραστάσεις διακρίνονται χαρακτηριστικά στοιχεία της βυζαντινής πρωτεύουσας, όπως η Αγία Σοφία, τα μεγάλα τείχη και άλλα μνημεία που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης.





Η Κωνσταντινούπολη δεν βρισκόταν πια στην παλιά της ακμή
Οι εντυπωσιακές αναπαραστάσεις μπορεί εύκολα να δημιουργήσουν την εντύπωση μιας πόλης που βρισκόταν ακόμη στο απόγειο της ισχύος της. Η πραγματικότητα του 15ου αιώνα ήταν αρκετά διαφορετική.
Η Κωνσταντινούπολη είχε υπάρξει για αιώνες μία από τις σημαντικότερες πόλεις του μεσαιωνικού κόσμου. Η λεηλασία της από τους Σταυροφόρους το 1204, οι διαδοχικοί πόλεμοι και η σταδιακή απώλεια των περισσότερων βυζαντινών εδαφών είχαν όμως αφήσει βαθιά σημάδια.
Μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα, μεγάλα τμήματα της πόλης ήταν αραιοκατοικημένα και ο πληθυσμός της ήταν πολύ μικρότερος από εκείνον των περιόδων της μεγάλης ακμής της.





Η Αγία Σοφία δέσποζε στην πόλη
Ανάμεσα στα μνημεία που ξεχωρίζουν στις αναπαραστάσεις βρίσκεται φυσικά η Αγία Σοφία. Ο ναός, που είχε ανεγερθεί τον 6ο αιώνα επί Ιουστινιανού Α΄, παρέμενε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Κωνσταντινούπολης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Η πόλη προστατευόταν επίσης από ένα εξαιρετικά σύνθετο σύστημα οχυρώσεων. Τα Θεοδοσιανά Τείχη είχαν αποκρούσει πολυάριθμες επιθέσεις επί αιώνες και εξακολουθούσαν να αποτελούν το σημαντικότερο χερσαίο αμυντικό έργο της πρωτεύουσας.





Η πολιορκία που άρχισε στις 6 Απριλίου 1453
Την άνοιξη του 1453 ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ έφτασε έξω από την Κωνσταντινούπολη με ισχυρές χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις. Απέναντί του βρισκόταν ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, μαζί με έναν πολύ μικρότερο αριθμό υπερασπιστών.
Η πολιορκία άρχισε στις 6 Απριλίου 1453. Τα μεγάλα οθωμανικά πυροβόλα βομβάρδιζαν τα τείχη, ενώ παράλληλα οι υπερασπιστές προσπαθούσαν να αποκρούσουν τις επιθέσεις και να επισκευάσουν τις ζημιές.





Η τελική επίθεση της 29ης Μαΐου
Ύστερα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας, η τελική οθωμανική επίθεση εξαπολύθηκε τις πρώτες ώρες της 29ης Μαΐου 1453. Οι δυνάμεις του Μωάμεθ Β΄ κατάφεραν τελικά να διασπάσουν την άμυνα και να εισέλθουν στην πόλη.
Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης. Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης θεωρείται συμβατικά το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, παρότι βυζαντινά και μεταβυζαντινά κρατικά μορφώματα συνέχισαν να υπάρχουν για λίγα ακόμη χρόνια σε άλλες περιοχές.





Οι αναπαραστάσεις δεν είναι φωτογραφίες του 1453
Οι εικόνες έχουν ιδιαίτερη αξία επειδή βοηθούν τον σύγχρονο θεατή να φανταστεί τη μορφή της βυζαντινής πρωτεύουσας. Δεν πρέπει όμως να θεωρούνται ακριβής καταγραφή της Κωνσταντινούπολης την παραμονή της Άλωσης.
Η θέση και η μορφή αρκετών μνημείων είναι γνωστές με σχετική ακρίβεια, όμως για πολλά κτίρια και ολόκληρες συνοικίες οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές. Επιπλέον, ορισμένες ψηφιακές αναπαραστάσεις της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζουν την πόλη σε διαφορετικές περιόδους της μακράς βυζαντινής ιστορίας της.





Μια πόλη που άλλαξε μετά το 1453
Μετά την κατάληψη, ο Μωάμεθ Β΄ έκανε την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα επανακατοίκησης και ανοικοδόμησης. Η φυσιογνωμία της πόλης άρχισε σταδιακά να μεταμορφώνεται.
Πολλά βυζαντινά μνημεία συνέχισαν να υπάρχουν, άλλα άλλαξαν χρήση και νέα οθωμανικά κτίρια προστέθηκαν στον αστικό ιστό. Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί αμέσως μετά την κατάκτηση.





Ένα παράθυρο σε μια πόλη που δεν υπάρχει πια
Παρά τους περιορισμούς τους, οι αναπαραστάσεις μάς βοηθούν να αντιληφθούμε την κλίμακα και τη σημασία μιας πόλης που υπήρξε πρωτεύουσα αυτοκρατορίας για περισσότερο από μία χιλιετία.
Η σημερινή Κωνσταντινούπολη διατηρεί ακόμη ίχνη εκείνου του παρελθόντος: την Αγία Σοφία, τμήματα των Θεοδοσιανών Τειχών, δεξαμενές, εκκλησίες και άλλα κατάλοιπα που εξακολουθούν να συνδέουν τη σύγχρονη πόλη με τη βυζαντινή ιστορία της.





Οι εικόνες είχαν δημοσιευθεί από το τουρκικό μέσο Karar και αναπαράχθηκαν από διεθνή και ελληνικά μέσα ως αναπαραστάσεις της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης.












