Εξωτερικά νομίζεις ότι αντικρίζεις ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Περνώντας στο εσωτερικό του πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε ξενοδοχείο. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα.. φαρμακείο στη Γλυφάδα, στο εμπορικό κέντρο City Plaza, πάνω στον κεντρικό άξονα της Βουλιαγμένης.
Το Placebo Pharmacy, όπως ονομάζεται, με την κυλινδρική του μορφή τραβάει το ενδιαφέρον, όταν περνά κανείς με το αυτοκίνητο.
Η αρχιτεκτονική του όμως επίλυση από τον από τον Κ. Λαμπρινόπουλο και την KLab architecture έχει τραβήξει το ενδιαφέρον διεθνώς κατακτώντας το 2012 το βραβείο καλύτερου εμπορικού κτιρίου από το περιοδικό Domus της Ρωσίας, ενώ επιλέχθηκε στις υποψηφιότητες για το βραβείο Piranesi.
Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ελκυστικό που να επιτρέπει στον πελάτη να περιπλανηθεί ελεύθερα, η προβολή των προϊόντων να είναι σχεδόν μουσειακή και άνετη στην επιλογή.
Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η εξωτερική επένδυση του κτιρίου, που έχει κυλινδρικό σχήμα, όπου κυριαρχούν σύμβολα γραφής του συστήματος Μπράιγ εν είδει ανοιγμάτων που επιτρέπουν στο φυσικό φως να μπει απρόσκοπτα στο εσωτερικό.
Στα “ενδότερα” του φαρμακείου ακολουθήθηκε η λογική μιας κυκλικής και ακτινωτής διάταξης επίπλων χρήσεως και ραφιών προϊόντων, η οποία αναπτερώνει την καλή διάθεση που έχει ήδη γεννήσει η κυλινδρική όψη του κτιρίου.
Πολύ μακριά από το γνωστό “φαρμακείο της γειτονιάς”, το Placebo γεννά μια προσδοκία στον επισκέπτη, καθώς περιμένει ότι θα αποκομίσει την έξτρα ευχαρίστηση που θα αποκόμιζε αν επισκεπτόταν π.χ. ένα ξενοδοχείο με spa, αντί ενός ξενοδοχείου χωρίς spa.
Στον όροφο του φαρμακείου ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες διατίθενται για σεμινάρια, παρουσιάσεις προϊόντων, ανοιχτές συζητήσεις και εναλλακτικές θεραπείες.
[klabarchitects]