Γιατί δεν πρέπει να βάζετε σκέτο νερό στα πιτσιλιστήρια του αυτοκινήτου
Φαίνεται απλό και πρακτικό. Το δοχείο για τα πιτσιλιστήρια του αυτοκινήτου αδειάζει και λέτε «ας βάλω λίγο νεράκι από τη βρύση και είμαστε εντάξει». Σωστά; Λάθος. Για την ακρίβεια, πολύ λάθος.
Μπορεί να φαίνεται σαν μια αθώα κίνηση, αλλά στην πραγματικότητα το να γεμίζετε το συγκεκριμένο δοχείο μόνο με νερό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα νομίζετε. Και όχι, δεν είναι απλά θέμα καθαριότητας.
Το παρμπρίζ δεν καθαρίζεται… μόνο με νερό
Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι πως το καθαρό παρμπρίζ είναι θέμα ασφάλειας. Δεν είναι πολυτέλεια – είναι αναγκαιότητα.
Σκόνη, έντομα, ρετσίνια από δέντρα και άλλα μικροσωματίδια που κολλάνε στο τζάμι δεν φεύγουν με λίγο νερό. Χρειάζονται ειδικά καθαριστικά υγρά, τα οποία περιέχουν ήπια απορρυπαντικά και βοηθούν στο να διαλυθούν οι ρύποι που το νερό από μόνο του… απλά γλιστράει πάνω τους.
Με απλά λόγια; Ναι μεν βάζετε νερό, αλλά αυτό κάνει μόνο το μισό “καθάρισμα”.
Τι γίνεται τον χειμώνα; Το νερό μπορεί να παγώσει
Ο χειμώνας φέρνει και τις χαμηλές θερμοκρασίες – και εδώ αρχίζουν τα σοβαρά. Αν έχετε νερό στο δοχείο του συστήματος πλύσης και οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από το μηδέν, τότε έχετε δύο προβλήματα:
-
Το νερό παγώνει και δεν μπορεί να εκτοξευθεί από τα μπεκ. Το παρμπρίζ σας παραμένει βρώμικο.
-
Το παγωμένο νερό διαστέλλεται και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δοχείο ή στα σωληνάκια, δημιουργώντας ρωγμές ή ακόμα και διαρροές.
Ένα απλό καθαριστικό υγρό πλύσης (ακόμη και του εμπορίου) περιέχει αντιψυκτικά στοιχεία που αποτρέπουν αυτό το φαινόμενο. Και πιστέψτε μας, είναι φτηνότερο να αγοράσετε ένα τέτοιο μπουκάλι παρά να αλλάξετε δοχείο και σωληνώσεις.
Τα άλατα… κάνουν πάρτι μέσα στο σύστημα
Αν χρησιμοποιείτε νερό από τη βρύση, τότε φορτώνετε το κύκλωμα με άλατα. Αυτά δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά συσσωρεύονται με τον καιρό. Και τι προκαλούν;
-
Βουλωμένα μπεκ
-
Προβλήματα στην αντλία
-
Φθορά στα σωληνάκια
Το αποτέλεσμα είναι να πατάτε το μοχλό και… τίποτα να μη βγαίνει. Και σε περίπτωση που το διαπιστώσετε εν κινήσει, τα πράγματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.
Υγρά με βάση την αμμωνία: Ένα ακόμη “όχι”
Αν τύχει και βρείτε καθαριστικά υγρά του εμπορίου που περιέχουν αμμωνία, καλύτερα να τα αποφύγετε. Ναι μεν καθαρίζουν, αλλά μπορεί να κάνουν ζημιά στα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων, στεγνώνοντάς τα και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους.
Τα λάστιχα αυτά είναι βασικά για το καθάρισμα του παρμπρίζ σας. Αν ξεραθούν και ραγίσουν, απλώς… τρίβουν το τζάμι και αφήνουν γραμμές. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλετε.
Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε έκτακτη ανάγκη
Ας πούμε ότι είστε στο εξοχικό, το δοχείο άδειασε, και δεν υπάρχει καθαριστικό υγρό πουθενά. Τι κάνετε; Υπάρχουν μερικές λύσεις που μπορούν να σας σώσουν προσωρινά:
-
Απεσταγμένο νερό: Το καλύτερο υποκατάστατο. Δεν έχει άλατα και δεν προκαλεί φθορές. Μπορείτε να το πάρετε από το super market ή να συλλέξετε αυτό που στάζει από την εξαγωγή του κλιματιστικού σας.
-
Λευκό ξύδι: Ναι, καλά διαβάσατε! Αν το αραιώσετε σε αναλογία 1:3 με νερό, μπορεί να καθαρίσει το παρμπρίζ χωρίς να μυρίζει έντονα. Προτιμήστε το λευκό, γιατί έχει πιο ουδέτερο άρωμα.
-
Μπλε οινόπνευμα: Προσθέστε λίγο (περίπου μισό μπουκαλάκι των 200ml) για να “κατεβάσετε” το σημείο πήξης και να αποφύγετε το πάγωμα. Είναι και οικονομικό και αποτελεσματικό.
Τι να θυμάστε την επόμενη φορά
Το δοχείο πλύσης του παρμπρίζ μπορεί να φαίνεται δευτερεύον, αλλά στην πραγματικότητα είναι σημαντικό για την καθημερινή σας ασφάλεια στο δρόμο. Ένα καθαρό παρμπρίζ μπορεί να κάνει τη διαφορά σε μια δύσκολη στιγμή – ειδικά όταν ο ήλιος είναι χαμηλά ή πέφτει δυνατή βροχή.
Αν θέλετε να προστατεύσετε όχι μόνο την ορατότητά σας, αλλά και το ίδιο το σύστημα του αυτοκινήτου σας, μην βάζετε απλώς… νερό.
Φροντίστε το, όπως φροντίζετε και όλα τα υπόλοιπα του οχήματός σας. Γιατί όταν βρεθείτε στο δρόμο, θα το εκτιμήσετε.