Πόσο καλό είναι τελικά να αφήνεις την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή;
Αν είστε κι εσείς από αυτούς που αφήνουν την πόρτα του πλυντηρίου μισάνοιχτη μετά από κάθε πλύση, δεν είστε οι μόνοι. Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες συνήθειες στα ελληνικά σπίτια. Αλλά ξέρετε πραγματικά τι σημαίνει αυτό για τη συσκευή σας και το νοικοκυριό σας;
Γιατί τόσοι αφήνουν την πόρτα ανοιχτή
Πολλοί το κάνουν για έναν πολύ απλό λόγο: για να “αναπνέει” το πλυντήριο και να μην μυρίσει μούχλα. Και, ναι, δεν είναι λάθος. Όταν η πόρτα μένει εντελώς κλειστή, η υγρασία παγιδεύεται μέσα στον κάδο και μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται βακτήρια ή μούχλα. Αυτό φέρνει μαζί του δυσάρεστες οσμές και, κακά τα ψέματα, κανείς δεν θέλει να φοράει ρούχα που μυρίζουν… υγρασία.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος
Αλλά εδώ αρχίζουν τα “όμως”. Η συνεχής πίεση στον μεντεσέ της πόρτας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το πέρασμα του χρόνου. Μια μόνιμα ανοιχτή πόρτα ασκεί βάρος στον μηχανισμό, ειδικά αν το πλυντήριο είναι μπροστινής φόρτωσης. Και δεν είναι μόνο αυτό – αν η πόρτα χάσει τη σωστή της ευθυγράμμιση, μπορεί να μην κλείνει καλά ή να μη σφραγίζει σωστά κατά την πλύση. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει διαρροές ή σφάλματα στο κλείδωμα.
Τι λένε οι ειδικοί
Οι τεχνικοί και οι κατασκευαστές συνιστούν κάτι απλό αλλά σημαντικό: αφήστε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή για λίγο, μία-δύο ώρες το πολύ, μετά το τέλος του κύκλου. Αυτό βοηθάει το εσωτερικό να στεγνώσει φυσικά, χωρίς όμως να μένει η πόρτα ανοιχτή επ’ αόριστον και να καταπονείται ο μηχανισμός.
Και μην ξεχνάτε: ο αερισμός είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι η μόνη λύση. Η τακτική απολύμανση του πλυντηρίου είναι εξίσου απαραίτητη.
Το ξύδι κάνει θαύματα
Μία φορά τον μήνα, γεμίστε τον κάδο με καυτό νερό και ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι. Τρέξτε έναν άδειο κύκλο πλύσης. Το ξύδι καθαρίζει, απολυμαίνει και απομακρύνει τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικών και μαλακτικών. Είναι φθηνό, φυσικό και αποτελεσματικό. Ένα μικρό τρικ που μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη μυρωδιά των ρούχων και στη διάρκεια ζωής της συσκευής.
Μην ξεχνάς τη φλάντζα
Η φλάντζα (το λάστιχο γύρω από την πόρτα) είναι μαγνήτης για νερό και υπολείμματα. Μετά από κάθε πλύση, σκουπίστε τη με ένα στεγνό πανί. Αν δείτε μαυρίλες ή μυρωδιές, βάλτε λίγο ξύδι ή απολυμαντικό και περάστε την καλά. Εκεί “κρύβεται” η περισσότερη μούχλα και βακτήρια.
Το πλυντήριο δεν είναι ντουλάπα
Μια ακόμα λάθος συνήθεια που κάνουν πολλοί; Αφήνουν ρούχα μέσα στον κάδο μέχρι να βρουν χρόνο να τα απλώσουν. Όσο μένουν τα ρούχα μέσα, τόσο πιο πολύ ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων. Και όσο πιο πολύ υγρασία μένει στον κάδο, τόσο πιο πολύ χρειάζεται καθαρισμό. Οπότε, μόλις τελειώσει η πλύση, αδειάστε το πλυντήριο όσο πιο άμεσα γίνεται.
Μπορεί να επηρεάσει και την κατανάλωση;
Ναι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Τα σύγχρονα πλυντήρια έχουν αισθητήρες που “διαβάζουν” την κατάσταση μέσα στον κάδο. Αν η πόρτα είναι στραβή ή αν μαζεύεται υγρασία, αυτοί οι αισθητήρες μπορεί να μπερδευτούν και να επηρεάσουν το πρόγραμμα πλύσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην πλένει σωστά, να καταναλώνει περισσότερο νερό ή ρεύμα – χωρίς να το καταλάβετε.
Ποιο είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε;
Το πιο σωστό είναι ένα… χρυσό μέτρο:
-
Αφήνετε την πόρτα λίγο ανοιχτή για 1-2 ώρες μετά την πλύση
-
Μετά την αερόστεγνη φάση, κλείστε την
-
Καθαρίζετε τακτικά το λάστιχο και τον κάδο
-
Τρέχετε έναν κύκλο καθαρισμού με ξύδι κάθε μήνα
-
Και μην ξεχνάτε να αδειάζετε το πλυντήριο αμέσως μόλις τελειώσει
Τελικά, τι ισχύει;
Δεν είναι απαραίτητα κακό να αφήνετε την πόρτα ανοιχτή. Αρκεί να μη γίνεται… μόνιμα. Αν αερίζετε σωστά το πλυντήριο, το καθαρίζετε τακτικά και το χρησιμοποιείτε με προσοχή, τότε δεν έχετε τίποτα να φοβάστε. Η σωστή φροντίδα κάνει τη διαφορά – και το πλυντήριο θα σας ανταμείψει με καθαρά, μυρωδάτα ρούχα για πολλά χρόνια ακόμα.