Το πιο… βρομερό φρούτο στον κόσμο είναι πια στην Ελλάδα – Θα το δοκίμαζες;
Δεν είναι να το μεταφέρεις στο λεωφορείο…
Όχι, δεν μιλάμε για ναρκωτικά. Δεν είναι απαγορευμένη ουσία, ούτε έχει σχέση με ύποπτες δραστηριότητες. Ο λόγος γίνεται για ένα φρούτο που, όσο τρελό κι αν σου ακούγεται, σε κάποιες χώρες απαγορεύεται να το κουβαλάς σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια και μέσα μεταφοράς. Γιατί; Επειδή… μυρίζει ΤΟΣΟ άσχημα! Το λένε ντούριαν – και μόλις έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.
Ο βασιλιάς με τη χειρότερη φήμη
Το ντούριαν έχει τον τίτλο «Βασιλιάς των Φρούτων» στη Νοτιοανατολική Ασία. Το παράδοξο; Όλοι συμφωνούν ότι μυρίζει φρικτά. Ναι, όλοι. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να πει «εντάξει μωρέ, ανεκτό είναι». Μυρίζει σαν… βόθρος, σαν σαπισμένο κρεμμύδι, σαν χρησιμοποιημένες κάλτσες – και αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο «ευγενικά» σχόλια που έχουν ειπωθεί γι’ αυτό.
Η μυρωδιά που δεν ξεχνάς ποτέ
Αν νομίζετε πως υπερβάλλουμε, αρκεί να ρωτήσετε κάποιον που το έχει μυρίσει από κοντά. Δεν είναι απλώς άσχημη η μυρωδιά. Είναι… επιθετική. Σου χτυπάει τη μύτη πριν καν το δεις. Κάποιοι τη συγκρίνουν με μπλε τυρί. Άλλοι λένε ότι θυμίζει έντονα σάπιο κρεμμύδι. Και οι πιο ειλικρινείς –ή οι πιο αηδιασμένοι– θα σου πουν: «Μυρίζει σαν κάτι που έχει πεθάνει εδώ και μέρες».
Παρ’ όλα αυτά… κάποιοι το λατρεύουν
Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο το αντέχουν αλλά το λατρεύουν κιόλας. Το βρίσκουν νόστιμο, εξωτικό, ακόμα και απολαυστικό. Πώς γίνεται αυτό; Ίσως φταίνε οι 50 πτητικές ενώσεις που έχει μέσα του. Οι μυρωδιές τους είναι ισχυρές, αλλά η γεύση του φρούτου λένε ότι είναι τελείως διαφορετική: γλυκιά, φρουτώδης και με μια κρεμώδη υφή που θυμίζει αβοκάντο.
Ποια είναι η γεύση του τελικά;
Αν τολμήσεις και βάλεις ένα κομμάτι στο στόμα σου (αφού έχεις κρατήσει την αναπνοή σου φυσικά), θα καταλάβεις γιατί λένε ότι μοιάζει με «τυρένιο» γλυκό. Άλλοι βρίσκουν νότες μελιού, βανίλιας ή και καραμέλας. Και μερικοί θα σου πουν ότι είναι σαν να τρως ένα cheesecake με σκόρδο. Όχι ακριβώς η περιγραφή που σε κάνει να τρέξεις να το δοκιμάσεις – αλλά hey, γούστα είναι αυτά!
Πώς μπορείς να το φας χωρίς να… λιποθυμήσεις
Αν σκέφτεσαι «ωραία όλα αυτά, αλλά πώς τρώγεται;», οι απαντήσεις είναι πολλές. Στην Ασία το χρησιμοποιούν σε smoothies, σε παγωτά, σε γλυκά και ακόμη και σε σάλτσες για φαγητά. Αν θες να ξεκινήσεις σιγά σιγά, το καλύτερο είναι να το δοκιμάσεις σε smoothie, μαζί με άλλα φρούτα και μέλι. Έτσι καλύπτεται κάπως η μυρωδιά και η γεύση γίνεται πιο ήπια.
Πού θα το βρεις και πόσο κοστίζει
Το ντούριαν είναι πανάκριβο. Και δεν υπερβάλλουμε. Ένα κομμάτι του μπορεί να κοστίζει από 20 έως και 50 ευρώ, ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Συνήθως το μέγεθός του κυμαίνεται από 1,5 μέχρι 3 κιλά – σαν μικρό καρπούζι δηλαδή. Το καλό; Δεν χρειάζεται πια να ταξιδέψεις μέχρι την Ταϊλάνδη ή τις Φιλιππίνες για να το βρεις. Πλέον, μπορείς να το βρεις και σε μαγαζιά με ασιατικά ή φιλιππινέζικα προϊόντα, όπως αυτά που υπάρχουν κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας ή στη Θεσσαλονίκη σε καταστήματα με έθνικ προϊόντα.
Θα το τολμήσεις;
Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να λένε «έχω δοκιμάσει τα πάντα», τότε το ντούριαν είναι η επόμενη πρόκληση. Μπορεί να σου προκαλέσει αναγούλα. Μπορεί όμως και να το ερωτευτείς. Σε κάθε περίπτωση, είναι εμπειρία ζωής – και πλέον μπορείς να τη ζήσεις και στην Ελλάδα.
Προσοχή μόνο: μην το ανοίξεις στο σπίτι χωρίς να έχεις ανοιχτά όλα τα παράθυρα!