Τάπερ: Η πιο γλυκιά ανάμνηση που κρύβεται ακόμα στο ντουλάπι της μαμάς
Τότε που οι επιδείξεις ήταν πιο hot κι από reality
Υπήρξε μια εποχή, όχι και τόσο μακρινή, που τα σαλόνια των σπιτιών μεταμορφώνονταν σε πασαρέλες… πλαστικών δοχείων. Από τα 70s μέχρι τα τέλη των 90s, η “επιχείρηση τάπερ” δεν ήταν απλώς μια μόδα – ήταν ένας θεσμός.
Οι κυρίες της γειτονιάς δεν ήταν απλές νοικοκυρές. Ήταν οι CEOs της κουζίνας τους. Με ένα χαμόγελο, ένα κουλουράκι στο τραπέζι και τη φράση “Αυτό το δοχείο κρατάει το φαγητό φρέσκο μέχρι το Πάσχα”, ξεκινούσε η πιο iconic επίδειξη που μπορούσε να ζήσει κανείς στην ελληνική επαρχία.
Όχι απλά πλαστικά δοχεία – αλλά… κουλτούρα
Αν δεν έχεις δει την οικοδέσποινα να σηκώνεται με στιλ, να κρατάει ένα μπολ κουμ-κουάτ και να κάνει επίδειξη μπροστά σε 15 γυναίκες με καφέδες και γέλια, δεν έχεις ζήσει πραγματική κοινωνικότητα.
Γιατί τα τάπερ ήταν κάτι πολύ παραπάνω από δοχεία αποθήκευσης. Ήταν κοινωνική εμπειρία. Ήταν αφορμή για κουβέντα, δώρα, δίκτυο, χαμόγελα και μερικές φορές… και εισόδημα.
Η κυρία Δήμητρα και το ελληνικό success story
Μια από τις γυναίκες που έζησαν από κοντά αυτή την εποχή είναι η κυρία Δήμητρα από τις Σέρρες. Μπήκε στον κόσμο των τάπερ λίγο τυχαία – πήγε σε μια επίδειξη στο χωριό, εντυπωσιάστηκε και είπε «γιατί όχι;».
Το “γιατί όχι” έγινε μια τριετία γεμάτη δράση, επιδείξεις σε σπίτια και χωριά, και πολύ τρέξιμο – αλλά και πολλές επιτυχίες. «Με ζητούσαν παντού» λέει. Και δεν υπερβάλλει. Τα Σαββατοκύριακα ήταν γεμάτα: Σκοτούσσα, Νέο Σούλι, Μελενικίτσι. Είτε είχε πυρετό, είτε όχι, η επίδειξη γινόταν.
Μια φορά μάλιστα έκανε 20.000 δραχμές σε μία μόνο παρουσίαση. Και για τα δεδομένα του ’85; Αυτό ήταν… χρυσάφι.
Δεν ήταν απλά δουλειά – ήταν αποστολή
Η κυρία Δήμητρα κουβαλούσε πάντα μαζί της μια τεράστια τσάντα γεμάτη τάπερ. Άλλα τα έδινε επί τόπου, άλλα τα έφερνε στις επόμενες μέρες. Ξαναπήγαινε για τις πληρωμές, κατέγραφε τις παραγγελίες, κατέθετε τα ποσά στην τράπεζα.
Ο σύζυγος τη βοηθούσε, συχνά την πήγαινε ο ίδιος στα χωριά. Κι αν δεν μπορούσε, την συνόδευε κάποιος “αρχηγός” που τη βοηθούσε στις πρώτες της κινήσεις. Εκπαίδευση, μέθοδος, επικοινωνία – όλα ήταν μέρος της δουλειάς.
Το απόλυτο girl power, πριν τα social media
Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συνέβαιναν πριν το Instagram και τα stories. Πριν τα viral και τις influencers. Οι πραγματικές influencers τότε ήταν η Βούλα από τον δεύτερο και η Μαρία από τον τέταρτο, που είχαν 10 τάπερ η καθεμία και περίμεναν την επόμενη επίδειξη σαν μικρή γιορτή.
Ήταν εποχή χωρίς apps αλλά με ανθρωπιά, χωρίς likes αλλά με ουσιαστικές επαφές, χωρίς influencer codes αλλά με χαμόγελα και φιλία.
Το θρυλικό “κλικ” που έγραψε ιστορία
Εκείνο το χαρακτηριστικό “κλικ” όταν έκλεινε σωστά το καπάκι δεν ήταν απλώς ήχος. Ήταν… αίσθηση νίκης. Αν δεν το άκουγες, ένιωθες ότι κάτι πήγε στραβά.
Και κάπως έτσι, από στόμα σε στόμα, από σαλονάκι σε σαλονάκι, τα τάπερ της Tupperware έγιναν το απόλυτο σύμβολο εμπιστοσύνης, μιας εποχής που στηριζόταν στη δύναμη των γυναικών – και της παρέας τους.
Όλα για το καπάκι (που πάντα χάνεται!)
Πάμε τώρα στο πιο μυστηριώδες κομμάτι: πού στο καλό πάνε τα καπάκια; Κάθε ελληνικό σπίτι είχε – και έχει – ένα συρτάρι γεμάτο “ορφανά”. Μπολ χωρίς καπάκι, καπάκια που ίσως ταιριάζουν (αλλά ποτέ δεν ταιριάζουν πραγματικά), και το κλασικό μπλε τετράγωνο που… εξαφανίστηκε πριν μια δεκαετία.
Λέγεται πως όλα τα χαμένα καπάκια ζουν σε άλλη διάσταση. Και πιθανόν εκεί να βρίσκεται και το αγαπημένο σας τάπερ από το ’92.
Το τέλος μιας εποχής… ή μήπως όχι;
Το 2024, η Tupperware πέρασε τη δυσκολότερη φάση της ιστορίας της. Πτώχευση, κλείσιμο εργοστασίων, αλλαγή ιδιοκτησίας. Όμως εδώ στην Ελλάδα, κανείς δεν το πίστεψε αληθινά.
Γιατί μπορεί οι επιδείξεις να έχουν σβήσει, αλλά το πνεύμα τους είναι ακόμα εδώ. Η μαμά μας ακόμα λέει: «Μην το χάσεις αυτό, είναι το καλό». Και κάθε φορά που ανοίγουμε το ντουλάπι με τα παλιά τάπερ, μυρίζουμε λίγο από την παλιά Ελλάδα. Εκείνη που γέμιζε με φρέσκια φασολάδα, κουλουράκια βανίλιας και γέλια ανάμεσα σε γυναίκες.
Το τάπερ ήταν κάτι παραπάνω από δοχείο. Ήταν αναμνήσεις, κοινότητα, δημιουργικότητα. Και αυτό, ούτε ο χρόνος δεν το χάλασε.