Βάζοντας το ψωμί στην κατάψυξη: Το λάθος που κάνουμε όλοι και επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων
Ψωμί στην κατάψυξη. Μια από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές που έχουμε σχεδόν όλοι στα σπίτια μας. Ειδικά όταν θέλουμε να έχουμε πάντα φρέσκο ψωμί, χωρίς να τρέχουμε κάθε μέρα στον φούρνο. Όμως, όπως φαίνεται, αυτή η «έξυπνη λύση» μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, αν δεν την κάνουμε σωστά. Γιατί αν δεν προσέξουμε, μπορεί να γίνει το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια.
Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε με το ψωμί στην κατάψυξη
Οι περισσότεροι, μόλις πάρουμε το ψωμί, το βάζουμε όπως είναι – μέσα στη χάρτινη σακούλα του φούρνου – κατευθείαν στην κατάψυξη. Κι εδώ ακριβώς ξεκινά το πρόβλημα. Η χάρτινη σακούλα δεν είναι κατάλληλη για κατάψυξη. Δεν απομονώνει τον αέρα, δεν προστατεύει το ψωμί από την υγρασία και επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν πιο εύκολα.
Αν θέλετε να κρατήσετε το ψωμί πραγματικά ασφαλές και φρέσκο, πρέπει να το μεταφέρετε σε μια αεροστεγή σακούλα ή τάπερ που κλείνει καλά. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η επαφή με τον αέρα, διατηρείται η υφή και η γεύση του ψωμιού, και μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθούν μικρόβια.
Πόσο καιρό διατηρείται το ψωμί στην κατάψυξη
Πολλοί πιστεύουν πως το ψωμί στην κατάψυξη «κρατάει για πάντα». Δεν ισχύει όμως. Η μέγιστη διάρκεια ζωής του είναι περίπου έξι μήνες. Μετά αρχίζει να χάνει τη γεύση του, τη μυρωδιά του και την υφή του. Ακόμα κι αν φαίνεται εντάξει, μπορεί να έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται βακτήρια που δεν είναι ορατά με το μάτι.
Αν θέλετε λοιπόν να απολαμβάνετε το ψωμί σας πάντα φρέσκο, φροντίστε να γράφετε πάνω στη σακούλα την ημερομηνία που το βάλατε στην κατάψυξη. Έτσι, θα ξέρετε πότε πρέπει να το καταναλώσετε και δεν θα το ξεχνάτε μήνες εκεί μέσα.

Ο σωστός τρόπος να αποψύξετε το ψωμί
Αν υπάρχει ένα σημείο που κάνουν λάθος οι περισσότεροι, είναι η απόψυξη. Πολλοί βιάζονται και βάζουν το ψωμί κατευθείαν στο φούρνο μικροκυμάτων. Το αποτέλεσμα; Σκληρό εξωτερικά και λαστιχωτό μέσα.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να το αφήσετε να αποψυχθεί αργά, σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλετε μετά να αποκτήσει τραγανή κρούστα, μπορείτε να το βάλετε για λίγα λεπτά στον φούρνο στους 180°C. Έτσι θα γίνει σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο.
Αποφύγετε επίσης να το αποψύχετε και να το ξαναβάζετε στην κατάψυξη. Αυτή η διαδικασία «μπρος-πίσω» καταστρέφει την ποιότητα του ψωμιού και ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.
Ποιο ψωμί καταψύχεται καλύτερα
Όχι όλα τα ψωμιά δεν «αντέχουν» το ίδιο στην κατάψυξη. Το σπιτικό ψωμί με φυσικά συστατικά και χωρίς συντηρητικά έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, οπότε είναι προτιμότερο να το καταψύχετε σε φέτες, ώστε να βγάζετε μόνο όσες χρειάζεστε κάθε φορά.
Αντίθετα, το αγορασμένο ψωμί, που συνήθως περιέχει συντηρητικά, μπορεί να διατηρηθεί λίγο περισσότερο. Ωστόσο, κι εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας: ποτέ πάνω από έξι μήνες στην κατάψυξη.
Μικρά μυστικά για καλύτερο αποτέλεσμα
Αν θέλετε να έχετε πάντα ψωμί που μοιάζει φρεσκοψημένο, υπάρχουν μερικά μικρά tips:
-
Κόψτε το ψωμί σε φέτες πριν το καταψύξετε, για να αποψύχετε μόνο ό,τι χρειάζεστε.
-
Τυλίξτε κάθε φέτα ή κομμάτι με μεμβράνη πριν το βάλετε στην αεροστεγή σακούλα.
-
Όταν το βγάλετε από την κατάψυξη, αφήστε το να «αναπνεύσει» χωρίς τη σακούλα για λίγα λεπτά πριν το βάλετε στον φούρνο.
Έτσι θα αποφύγετε την υγρασία που κάνει το ψωμί μουσκεμένο και θα διατηρήσετε το άρωμα και τη γεύση του.
Γιατί η σωστή κατάψυξη είναι θέμα υγείας
Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης ή πρακτικότητας. Είναι και θέμα υγείας. Η κακή αποθήκευση και απόψυξη ψωμιού μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων που επηρεάζουν το έντερο και προκαλούν δυσφορία ή ακόμα και τροφικές δηλητηριάσεις.
Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να καταψύξετε ψωμί, θυμηθείτε αυτά τα απλά βήματα. Με τη σωστή διαδικασία, θα απολαμβάνετε πάντα φρέσκο, τραγανό και ασφαλές ψωμί — χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για την υγεία σας ή για βακτήρια που «κρύβονται» στον καταψύκτη.












