Φούρνος: Το απλό κόλπο για να καθαρίσετε την πόρτα σε 3 λεπτά χωρίς χημικά
Έχετε βαρεθεί να τρίβετε με τις ώρες τον φούρνο σας χωρίς αποτέλεσμα; Οι λεκέδες από λίπη και καμένα φαγητά φαίνεται να έχουν γίνει μόνιμοι; Μην ανησυχείτε! Υπάρχει ένα πανεύκολο κόλπο που θα κάνει την πόρτα του φούρνου σας να λάμπει ξανά – και το καλύτερο; Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σκληρά καθαριστικά ή να ξοδέψετε χρήματα σε ειδικά προϊόντα.
Το μυστικό που μοιράστηκαν οι ειδικοί των σούπερ μάρκετ
Οι ειδικοί του Britsuperstore αποκάλυψαν μια πανεύκολη μέθοδο που χρησιμοποιεί απλά υλικά που ήδη έχετε στην κουζίνα σας. Όπως επισημαίνουν, οι περισσότεροι άνθρωποι καθαρίζουν τον φούρνο τους κάθε… 18 μήνες, ενώ κάποιοι δεν το κάνουν ποτέ! Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον φούρνο μαζεύονται βρωμιές, λίπη και υπολείμματα τροφών που μπορούν να γίνουν εστία για βακτήρια.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην αμελείτε τον καθαρισμό του. Η διαδικασία δεν χρειάζεται να είναι κουραστική – αρκεί να ξέρετε το σωστό κόλπο.

Η μαγειρική σόδα κάνει θαύματα
Το πιο απλό και αποτελεσματικό συστατικό είναι η μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε λίγη με ζεστό νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά πάστα. Απλώστε την στην πόρτα του φούρνου, ειδικά στα σημεία που έχουν μαυρίλες και λίπη.
Αφήστε την για λίγα λεπτά να δράσει και μετά τρίψτε απαλά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ναι, καλά διαβάσατε! Το αλουμινόχαρτο λειτουργεί σαν φυσικό σφουγγάρι και βοηθά να απομακρυνθούν τα καμένα υπολείμματα χωρίς να χαράξει το γυαλί.
Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζετε συχνά τον φούρνο σας
Ο ειδικός Richard Price εξηγεί ότι οι λεκέδες και τα λίπη συχνά ψήνονται πάνω στην πόρτα, κάτι που τα κάνει εξαιρετικά δύσκολα να αφαιρεθούν. Αν αφήσετε τη βρωμιά να συσσωρευτεί, όχι μόνο χαλάει η εμφάνιση του φούρνου, αλλά επηρεάζεται και η υγιεινή του φαγητού σας.
Ένας καθαρός φούρνος σημαίνει πιο ομοιόμορφο ψήσιμο και λιγότερες δυσάρεστες οσμές. Επιπλέον, όταν καθαρίζετε συχνά, αποφεύγετε τη χρήση δυνατών χημικών που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα ή να αφήσουν υπολείμματα πάνω στα τρόφιμα.
Βήμα προς βήμα πώς να καθαρίσετε την πόρτα του φούρνου
-
Ανακατέψτε μισή κούπα μαγειρικής σόδας με λίγο ζεστό νερό μέχρι να σχηματιστεί πάστα.
-
Απλώστε την πάστα στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
-
Αφήστε την να δράσει για 2-3 λεπτά.
-
Τρίψτε απαλά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
-
Σκουπίστε με ένα νωπό πανί και στη συνέχεια περάστε την πόρτα με ένα στεγνό χαρτί κουζίνας.
Με αυτή τη μέθοδο, η πόρτα θα λάμψει ξανά μέσα σε μόλις 3 λεπτά!

Αποφύγετε τα δυνατά καθαριστικά
Πολλοί καταφεύγουν σε ισχυρά καθαριστικά ή απολιπαντικά, αλλά αυτά συχνά περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή να αφήσουν τοξικά κατάλοιπα. Αν ψήνετε συχνά, αυτά τα υπολείμματα μπορεί να μεταφερθούν στο φαγητό σας.
Η μαγειρική σόδα και το αλουμινόχαρτο είναι φυσικά, ακίνδυνα και πολύ πιο οικονομικά. Και το αποτέλεσμα; Ένας φούρνος που μοιάζει σαν καινούργιος χωρίς να έχετε ξοδέψει ούτε ένα ευρώ σε ειδικά προϊόντα.
Μερικά επιπλέον tips για καθαρό φούρνο όλο τον χρόνο
-
Σκουπίζετε την πόρτα μετά από κάθε χρήση, πριν προλάβουν να κολλήσουν λίπη.
-
Τοποθετήστε ένα ταψί με νερό και φέτες λεμονιού μέσα στον φούρνο και αφήστε το να «ψηθεί» για 10 λεπτά στους 100°C. Οι ατμοί θα μαλακώσουν τα λίπη και θα αφήσουν φρεσκάδα.
-
Αν έχει αφαιρούμενη πόρτα, καθαρίστε και το εσωτερικό γυαλί που συχνά μαζεύει σκόνη και καπνίλα.
-
Μην ξεχνάτε τα λάστιχα γύρω από την πόρτα – μπορείτε να τα καθαρίσετε με λίγο ξύδι και νερό.
Η καθαριότητα κάνει τη διαφορά
Ένας φούρνος που λάμπει δεν είναι απλώς πιο όμορφος στην όψη. Μαγειρεύει καλύτερα, κρατάει περισσότερο και δεν γεμίζει την κουζίνα σας με άσχημες μυρωδιές. Και το καλύτερο; Μπορείτε να τον διατηρείτε καθαρό χωρίς κόπο και χωρίς χημικά.
Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα και ο φούρνος σας θα είναι πάντα έτοιμος για χρήση – καθαρός, ασφαλής και λαμπερός. Με τόσο απλά υλικά, η συντήρηση γίνεται παιχνίδι και το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει κάθε φορά.












