Ο Στέλιος από το Κιλκίς που παράτησε τη βιομηχανία για να καλλιεργήσει… όνειρα και ελιές
Όταν ο 26χρονος Στέλιος Κουσιδώνης άφησε πίσω του τη ζωή του στελέχους στη βιομηχανία τροφίμων για να ασχοληθεί με την ελαιοκαλλιέργεια, πολλοί απόρησαν. Όμως ο ίδιος ήξερε τι έκανε. Μέσα σε έναν χρόνο έστησε μια πρότυπη καλλιέργεια με πάνω από 7.000 ελαιόδεντρα και απέδειξε ότι η γη… σε ανταμείβει – αρκεί να της δώσεις αγάπη, γνώση και υπομονή.
Η στιγμή που είπε “φτάνει” και γύρισε σελίδα
Ο Στέλιος δεν ήταν άνεργος, ούτε απογοητευμένος. Αντίθετα, είχε φτάσει σε υψηλόβαθμες θέσεις, με εξαιρετικές αποδοχές, πριν καν κλείσει τα 25. Όμως κάτι μέσα του δεν τον άφηνε ήσυχο. Η ρουτίνα τον έπνιγε και ήθελε κάτι περισσότερο από μια καλά αμειβόμενη θέση. Ήθελε δημιουργία.
Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση. Άφησε την ασφάλεια της σταθερής δουλειάς και ξεκίνησε από το μηδέν, κυριολεκτικά με τα χέρια του, να καλλιεργεί ελαιόδεντρα στα κτήματα που του άφησαν οι γονείς του.
Πώς ξεκίνησε από τα πρώτα δέντρα και έφτασε τις 7.000 ελιές
Δεν έμεινε μόνο στα οικογενειακά χωράφια. Με επιμονή και χτύπημα πόρτας-πόρτας, κατάφερε να νοικιάσει παρατημένες εκτάσεις από κατοίκους του Κιλκίς που αρχικά δίσταζαν. Όμως τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, που πλέον τον αναζητούν οι ίδιοι για να του δώσουν τα κτήματά τους.
Η ποικιλία που διάλεξε; Αρμπεκίνα. Ένα είδος που συνδυάζει ποιότητα, απόδοση και ταιριάζει ιδανικά με τη γραμμική καλλιέργεια που υιοθέτησε. Και κάπως έτσι, ο Στέλιος έφτασε να διαχειρίζεται σήμερα περισσότερα από 7.000 ελαιόδεντρα.
Από το χωράφι στο μπουκάλι – Τώρα αρχίζει το “χτίσιμο” του brand
Η πρώτη σοδειά του Στέλιου ήταν υψηλής ποιότητας και ήδη ετοιμάζεται να μπει και σε φιάλη. Μέχρι τώρα, εστίασε στην καλλιέργεια και την επέκταση, αλλά φέτος είναι η χρονιά που περνάει στο επόμενο στάδιο: την τυποποίηση.
Με το brand “Oleia Premium” και την πολύτιμη βοήθεια της συζύγου του, Νίνας, η οποία εργάζεται σε εταιρεία marketing, ετοιμάζουν την είσοδο του ελαιολάδου στην ελληνική και διεθνή αγορά. Η ιστοσελίδα, τα social media και η προσεγμένη εικόνα του προϊόντος είναι στα χέρια της – και ο Στέλιος, όπως λέει γελώντας, είναι “μόνο” για τα χωράφια.
Δεν κρατάει τις γνώσεις του για τον εαυτό του
Ο Στέλιος δεν κρατάει μυστικά. Αντίθετα, πολλοί νέοι αγρότες του ζητούν συμβουλές, και ο ίδιος απαντά πρόθυμα σε κάθε απορία. Έχει φτάσει στο σημείο να αναλαμβάνει από το μηδέν νέα χωράφια: βρίσκει τις εκτάσεις, οργανώνει τη φύτευση και διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου την καλλιέργεια, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες.
Η εμπειρία του και οι σπουδές του ως τεχνολόγος τροφίμων – μαζί με τη φοίτηση στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή – τον καθιστούν ιδανικό καθοδηγητή για όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την ελιά.
Το μεγάλο όνειρο: Ένας σύγχρονος συνεταιρισμός νέων παραγωγών
Η επόμενη του φιλοδοξία; Να φτιάξει έναν συνεταιρισμό με άλλους νέους αγρότες που θέλουν να κάνουν τη διαφορά. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν τα προϊόντα τους οργανωμένα στο εξωτερικό.
Θέλει να δημιουργήσει ένα πρότυπο μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας στο Κιλκίς, που θα φέρνει ανάπτυξη, εισόδημα και θα κρατάει τους νέους στον τόπο τους. Και από ό,τι φαίνεται, δεν είναι μόνος του σε αυτή την προσπάθεια – ήδη πολλοί νέοι επικοινωνούν μαζί του, ζητώντας να μπουν σε αυτό το ταξίδι.
Η γη θέλει κόπο – αλλά σου το επιστρέφει με το παραπάνω
Ο Στέλιος δεν ωραιοποιεί την κατάσταση. Λέει ξεκάθαρα ότι το ξεκίνημα ήταν δύσκολο, ότι χρειάστηκε να δουλεύει μέρα και νύχτα και πως όλα έγιναν με πολύ κόπο. Όμως το χαμόγελο και η ικανοποίησή του λένε όλα τα υπόλοιπα.
Η ιστορία του είναι ένα δυνατό παράδειγμα ότι η ελληνική γη έχει ακόμα πολλά να προσφέρει – αρκεί να την αγαπήσεις, να επενδύσεις σε γνώση και να μην φοβηθείς να τολμήσεις.
Ο 26χρονος από το Κιλκίς δεν είναι πια απλά ένας πρώην τεχνολόγος τροφίμων. Είναι ένας σύγχρονος παραγωγός, ένας μικρός επιχειρηματίας της ελιάς, και – γιατί όχι; – μια έμπνευση για κάθε νέο που θέλει να χαράξει τον δικό του δρόμο, έξω από τα συνηθισμένα.